Op Je 13e Op Kamers Gaan

Browse By

Denken de meesten pas rond hun eindexamenjaar over op kamers gaan, de categorie topsporters woont dan al een jaar of wat uit huis. Zij hebben een droom, die voor alles gaat en om die te verwezenlijken, moeten ze heel wat opgeven. Tegen de tijd dat jij bijvoorbeeld uit bed wordt gesleept door je moeder, staan zij al twee uur te wiebelen op een evenwichtsbalk. Er zijn dertig topsportscholen in Nederland waar jonge (top)sporters worden begeleid en waar training en lesroosters op elkaar worden afgestemd. Lang niet altijd is zo’n school in de buurt… en dan moet je dus op je 13e op kamers.

Tanishaley Neto (13) zit in 2 vwo. Ze turnt sinds dit jaar bij Turnz in Amsterdam. Ze wil in 2020 naar de Olympische Spelen in Tokio. Daarvoor traint ze nu al 29 uur per week.

Tanishaley_OpKamers

Bron: NRC Next

Turnster Tanishaley voelde zich niet meer op haar plek bij Flik- Flak Den Bosch, maar er zijn maar weinig turnclubs op een zelfde niveau in Nederland te vinden. Je moet dan kiezen tussen Amsterdam en Heerenveen- allebei niet bepaald naast de deur. Het is Amsterdam geworden, waar ze inwoont bij het gastgezin van Ilonka Elsackers, zelf moeder van een dochter, die op topniveau hockeyt. Tanishaley’s dagen bestaan uit twee uur trainen in de ochtend, vijf uur school en dan nog eens drie tot vier uur trainen in de middag. Dat komt neer op zo’n 29 uur trainen per week- tijd voor een feestje is er dan ook bijna niet. “Ik zit nu ook niet in een klas waar mensen constant feestjes geven”, aldus Tanishaley. In haar klas zitten alleen topsportleerlingen, en die hebben het voor ‘bijzaken’ als schoolfeesten en verjaardagen “veel te druk”. Haar topsportstatus betekent niet dat ze ook veel geld verdient; sterker nog, ze is afhankelijk van familie en familievrienden die de torenhoge kosten helpen dragen. Internationale toernooien, onderdak en dure trainers: ze hoopt in 2020 met een Olympische medaille te bewijzen dat ze alle investeringen waard is geweest.

Demi Gusapa (18) is net geslaagd voor zijn vwo. Hij wil in de Eredivisie spelen, nu is hij jeugdspeler bij FC Den Bosch. Hij traint vijf keer per week.

Demi Gusapa_12eOpKamers

Bron: NRC Next

Demi heeft hard moeten vechten om bij FC Den Bosch binnen te komen; een ‘geboren talent’ was hij “zeker niet”.Als er op het pleintje voor zijn huis in Hoogvliet werd gevoetbald, werd hij standaard als laatste gekozen. “De enige die vond dat ik goed kon voetballen, was ikzelf,” aldus Demi. Maar de aanhouder wint, zeggen ze wel en tegenwoordig woont hij dan ook in Nuland, Brabant. “Er wonen zo’n vierduizend witte mensen in Nuland, én ik.”. Naar z’n zin heeft hij het wel bij zijn gastgezin, waar hij zijn eigen studio heeft, wat voorheen de garage was. Elk weekend gaat hij terug naar huis, waar z’n moeder en drie zusjes wonen. “Als ik op zaterdag thuiskom, voelt het alsof ik heel lang ben weggeweest. Mijn zusjes lijken ieder week groter dan die week daarvoor.” Dit seizoen mocht Demi voor het eerst met de selectie van FC Den Bosch trainen. Hij zag het als een beloning voor zijn harde werken. “Dan weet je weer waarom je hier bent.”

Uit: NRC Next

Stichting LOOT (Landelijke Organisatie Onderwijs en Topsport) is het brein achter de topsport talentscholen. Check de onderstaande video om meer te weten te komen over hoe het er op zo’n school aan toe gaat!

https://www.youtube.com/watch?v=GIT7YGOPAsk

58 thoughts on “Op Je 13e Op Kamers Gaan”

 1. Trackback: Gorilla cookies
 2. Trackback: West Haven windshield replacement
 3. Trackback: Digital Transformation Services
 4. Trackback: bmo online business
 5. Trackback: nằm mơ thấy ếch
 6. Trackback: devsecops services
 7. Trackback: 안전놀이터
 8. Trackback: hottest eyebrow wigs under $79
 9. Trackback: Matt Erausquin CLA Legal
 10. Trackback: https://maxiextermination.com/pest-control-desmet-id/
 11. Trackback: sell dumps online
 12. Trackback: con dơi số mấy
 13. Trackback: mo thay cho de
 14. Trackback: sex dolls creampie

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ben je benieuwd wat Future Rebelz nog meer doet? Check dan onze zakelijke pagina!Bezoek Business@Future Rebelz
+ +