Wat Nou Stylish? Roken Wordt Tegenwoordig Eigenlijk Vooral Nog Heel Sneu Gevonden

Browse By

Stond roken vroeger gelijk aan stoer, macho en een enorm fashion statement, tegenwoordig worden rokers toch vooral sneu gevonden. Kou kleumend in de regen met zo’n nicotinestaaf bungelen in een mondhoek is toch weinig fashionable meer te noemen. En dan hebben we het niet eens over die rookruimtes waar iedereen opeengepropt z’n shot naar binnen werkt. En toch steken jaarlijks 27.000 kinderen voor het eerst een sigaret op als ze 12,9 jaar oud zijn. 

Als kind vond ik het machtig interessant om met opa en oma mee te kijken terwijl ze zelf sigaretten vulden. De video hieronder laat het zien- alleen was het in de jaren ’80 natuurlijk allemaal niet elektrisch. Ik groeide op met de Marlboro- man, vliegtuigen waarin gerookt mocht worden en restaurants met rokers- en niet-rokerssecties. Elke avond kwam je thuis, stinkend naar rook. Of je nou rookte of niet. En dat was hartstikke normaal.

Roken op je werk- dikke prima

Ondanks dat Marlboro-man je vertelde dat roken een stoere manier van leven was, wist iedereen toen ook heus wel dat het slecht voor je was. Proberen te stopen was net zo moeilijk als nu. Met dit verschil dat het dagelijks leven toen helemaal op rokers was ingesteld. Ze mochten zelfs op kantoor een peuk opsteken- of hun niet-rokercollega’s daar nou moeite mee hadden of niet. En leraren? Die stonden ook gewoon voor de klas te roken. Ook dat was hartstikke normaal.

Tot de Anti Rookwet

Totdat in vanaf 2002  er geen reclame meer mocht worden gemaakt voor roken. Dahaag Marlboro-man met het stoere imago. Ook werd in 2004 het recht op een rookvrije werkplek ingesteld. Ineens moesten de rokers naar aparte rookruimtes- tenzij hun werkgever er geen wilde inrichten, want dan moest je voortaan gewoon buiten roken. Come rain or shine. De stoere glans ging langzaam van het roken af. Niemand die je in een reclame meer vertelde hoe cool je was en aangezien ook het ov rookvrij moest zijn, werd je als roker langzaam steeds verder weggestopt in een verdomhoekje. 

Marlboro Light reclame uit Mexico (1986).

Maar hoezo stoppen we dan niet allemaal?

Er is de afgelopen veertien jaar zeker een daling geweest in het aantal rokers- die Tabakswet lijkt dus te werken. Het probleem is alleen dat sigarettenfabrikanten het rokers zo moeilijk mogelijk maken om te stoppen. Als je dacht dat je verslaafd was aan de nicotine, dan heb ik nieuws voor je: er zitten maar liefst 4000 stoffen en chemische verbindingen in een sigaret die je verslaafd houden.

Metronieuws weet het treffend te omschrijven:  “Zo trek ik niet alleen nicotine mijn lijf in, maar ook benzeen (supergiftig), formaldehyde (waarmee lijken gebalsemd worden), teer (ligt ook op de weg), polonium (radioactief! OMG!) waterstofcyanide (dat is een pesticide), cadmium (zit in batterijen), arseen (juist, rattengif) en ammoniak (wc-reiniger)”.

Precies 7 seconden na inhaleren komt de nicotine in je hersenen waar ze een heerlijk stofje vrij maken. Niet dat je daar perse aan verslaafd bent: “Rokers zitten eigenlijk altijd in een dip. Alleen als ze een sigaret roken, voelen ze zich goed, op de nullijn zeg maar, waar niet-rokers altijd zitten,” aldus een longarts in Metronieuws. Rokers gaan ontspannen dus associëren met een peuk- en dat is de echte verslaving! Je bent verslaafd aan de gewoonte, niet alleen de nicotine.

Kortom, de tabaksfabrikanten mogen geen coole levensstijl meer verkopen, maar zijn steeds geniepiger in het verslaafd houden van hun klanten. En dat is de reden dat rokers ondanks het ‘imagoverlies’ toch nog steeds regen en kou trotseren voor hun nicotine-shot. En die 27.000 jongeren die jaarlijks hun eerste peuk opsteken? Die doen alles wat verboden is- dus ook roken. Iets verbieden werkt dus niet altijd- en dat is nou net het moeilijke aan dit verhaal..

 

20 thoughts on “Wat Nou Stylish? Roken Wordt Tegenwoordig Eigenlijk Vooral Nog Heel Sneu Gevonden”

 1. Trackback: hublot replica
 2. Trackback: https://www.taxdischolder.co.uk/
 3. Trackback: best rolex day date replica
 4. Trackback: sahabat poker
 5. Trackback: Juuls pods
 6. Trackback: syarat penjaga tahanan
 7. Trackback: human hair wigs
 8. Trackback: LG LA100SC manuals
 9. Trackback: DevOps Solutions
 10. Trackback: Skrota bilen
 11. Trackback: replica bulova watches for sale in usa
 12. Trackback: fake rolex for 50 dollars
 13. Trackback: Regression testing meaning
 14. Trackback: chiem bao thay di chua
 15. Trackback: Digital transformation services
 16. Trackback: brand new pinball machines for sale online
 17. Trackback: best tor search engines
 18. Trackback: mơ thấy ba ba
 19. Trackback: 65cm love dolls
 20. Trackback: The Natural Penguin

Comments are closed.

Ben je benieuwd wat Future Rebelz nog meer doet? Check dan onze zakelijke pagina!Bezoek Business@Future Rebelz
+ +