Koopkracht: Wat Is Het & What’s In It For Me?

Browse By

Geld is leuk om te verdienen, geld is leuk om te hebben, maar het is natuurlijk nog leuker om uit te geven! I mean: booze, shopping, Pokémon! Wat je waarschijnlijk dan weer geen zak interesseert, zijn saaie financiële termen of dingen die je hoort in het nieuws, maar die wel invloed hebben op die zuurverdiende centen. Een typisch gevalletje ‘wel zo handig om te begrijpen’ en wij gaan je daarbij helpen!

Koopkracht is zo’n term dat je soms in het nieuws hoort. Zo ook eind augustus vlak voor de start van het nieuwe studiejaar. Verschillende media schreven over het onderzoek van het Interstedelijk Studenten Overleg met betrekking tot de daling van koopkracht voor studenten. Zo ook de Volkskrant: ‘Koopkracht studenten gaat hard achteruit in 2017’.

Maar wat houdt koopkracht in en wat betekent dat nou echt voor jou?

Simpel gezegd: als je koopkracht achteruit gaat, betekent dat je minder met jouw zakgeld of salaris kunt kopen dan voor die zogeheten koopkracht vermindering. 

Bron: Giphy

Het ISO-onderzoek laat zien dat het hogere collegegeld en de afschaffing van basisbeurs ervoor hebben gezorgd dat de koopkracht van studenten achteruit is gegaan. Als jouw koopkracht daalt, komt het er dus op neer dat je met hetzelfde geld minder kan krijgen. Daar ben je mooi klaar mee dan! Een andere term die hieraan gerelateerd is inflatie -geld wordt minder waard en je kan dus ook met dezelfde euro ineens minder kopen- maar daar in een andere post meer over.

Kan Ik Hier Niks Aan Doen Dan?! 

Helaas, je koopkracht wordt bepaald door allerlei zaken waar je nul controle over hebt, zoals de overheid die bijvoorbeeld bepaalt dat de prijzen van bepaalde producten of diensten moeten worden verhoogd.  Zoals dus je collegegeld of de boodschappen in de supermarkt. Het kan soms ook heus wel in je voordeel werken, zoals wanneer bepaald wordt dat salarissen van jongeren omhoog gaan of dat er een hoger minimum loon wordt ingesteld: kassa! Kan je juist weer meer uitgeven! Maar goed, je ziet ‘t: niet direct iets waar je invloed op kunt uitoefenen.

Om toch een beetje invloed uit te oefenen op jouw koopkracht, kan je kijken naar je inkomsten (welk bijbaantje neem je) en naar jouw uitgaven (ga je echt voor die drankjes in die hyperluxe bar of zijn boodschappen bij de goedkope super ook prima?). Maar meer daarover in een volgend artikel. Een andere manier om invloed uit te oefenen op je koopkracht is door een hoger salaris te onderhalen! Tips nodig? Ga dan naar ‘Salaris Onderhandelen: Zo Doe Je Dat!’.

Als je meer wilt weten, check dan ook:

Koopkracht op Wikipedia

https://www.nibud.nl/consumenten/themas/studeren-themas/nibud-voor-scholieren/

 

21 thoughts on “Koopkracht: Wat Is Het & What’s In It For Me?”

 1. Trackback: replica rolex 116400gv 622838
 2. Trackback: high quality rolex air king replica
 3. Trackback: rolex daytona replica
 4. Trackback: Jacob Medwell
 5. Trackback: Digital Transformation Services
 6. Trackback: Find Out More
 7. Trackback: 토토
 8. Trackback: mơ thấy con trâu đánh đề con gì
 9. Trackback: nằm mơ thấy cháy rừng
 10. Trackback: wig
 11. Trackback: azure devops
 12. Trackback: ตู้แปลภาษา
 13. Trackback: 토토
 14. Trackback: bitcoin era
 15. Trackback: Bitcoin Era Review
 16. Trackback: es seguro invertir en bitcoins en mexico
 17. Trackback: frontier airlines Phone Number
 18. Trackback: cheltenham to heathrow taxi
 19. Trackback: buy changa dmt smokable psychedelic herb mushroom online for sale near me in USA Canada UK Australia overnight delivery cheap
 20. Trackback: best-putlocker
 21. Trackback: purchase viagra online for sale near me no prescription overnight delivery cheap

Comments are closed.

Ben je benieuwd wat Future Rebelz nog meer doet? Check dan onze zakelijke pagina!Bezoek Business@Future Rebelz
+ +