Salaris Onderhandelen: Zo Doe Je Dat

Browse By

Je hebt net je eerste sollicitatiegesprek gefixt: gefeliciteerd! Altijd spannend, jezelf goed verkopen, maar misschien nog wel spannender is het onderhandelen van je salaris. De meesten van ons hebben geen idee welk bedrag ze kunnen vragen en daar maken werkgevers handig gebruik van! Kortom, je moet weer even huiswerk doen, voordat je zo’n gesprek in gaat.

Allereerst, voordat je op gesprek gaat, check even het salariskompas, dat je aan de hand van een paar vragen het gemiddelde salaris geeft dat iemand met jouw ‘profiel’ (zelfde leeftijd, opleiding, functie, branche en werkervaring) verdient. Superfijn om achter de hand te hebben, want nu kan je beter inschatten of je nieuwe baas op een eerlijke manier met je onderhandelt. Schrijf ook op welke kwaliteiten je bezit, die het bedrijf goed kan gebruiken. Ga je voor een baan in de bouw en heb je altijd veel geklust thuis? Dan is dat een kwaliteit. Heb je ook nog een relevante opleiding afgerond? Nog zo’n kwaliteit! All done? OK, fast forward naar je sollicitatiegesprek!

Bron: Giphy

Nadat ze je beter hebben leren kennen, zullen ze je misschien vragen om een ‘salarisindicatie’ te geven; oftewel, het salaris dat je zou willen verdienen. Misschien dat je meteen heel enthousiast een bedrag wilt noemen, maar doe dat nog even niet! Geef hier pas antwoord op als ze je de baan officieel hebben aangeboden en NIET ERVOOR! Ze proberen namelijk te vissen welk bedrag je in gedachten hebt en als dat hoger is dan dat van je concurrent, dan geven ze straks de baan aan die persoon! Als het dus nog niet duidelijk is of je de baan hebt, vraag dan gewoon: “Ik wil graag eerst weten of u mij de functie aanbiedt?”

Bron: Giphy

Als dat zo is, dan allereerst GEFELICITEERD: je hebt gewoon een baan! Maar nu begint het salarisspelletje pas goed… Na een aantal keer solliciteren (en te zijn aangenomen), viel het me op dat ik telkens dezelfde vraag kreeg voorgeschoteld: hoeveel ik bij mijn vorige baan verdiende? Nog zo’n instinker! Ze hoopten dan dat ik een bedrag zou noemen, dat lager was dan wat zij wilden bieden. Het advies van diverse instanties is om NIET in te gaan op deze vraag: laat je nieuwe baas altijd als eerste een bedrag noemen. Als ze je dus vragen naar je laatstverdiende salaris, dan kan je bijv. antwoorden: ‘Hoeveel mijn huidige salaris bedraagt, is niet belangrijk. Wat vindt u een redelijke vergoeding voor deze functie?’

On a sidenote, aangezien ik vroeger op projectbasis werkte en dus om de paar maanden van werkgever wisselde, gebruikte ik die vraag juist in mijn voordeel. Ik noemde gewoon een hoger bedrag dan ik in werkelijkheid had ontvangen 😉 Tja, wat zij kunnen, kan ik ook. Op die manier zou ik sowieso altijd meer krijgen, dan ik bij m’n oude baan had verdiend. Moest ik natuurlijk niet té hoog gaan zitten, want dan zouden ze m’n laatste loonstrookje kunnen opvragen- was ik mooi door de mand gevallen. Maar ik heb op die manier mijn salaris in no-time met honderden euro’s omhoog gekregen.

Bron: Giphy

Terug naar jouw sollicitatiegesprek. Ik zou je willen adviseren om je nieuwe werkgever als eerste een salaris te laten noemen. Dat kan je doen door te vragen: ‘Wat hebt u gebudgetteerd voor mijn functie?’ Laat hem/haar maar een eerste bedrag noemen. MAAR: ga niet in op dat bod, ook al is het hoger dan wat je zelf in gedachten had, want hij/zij zal altijd te laag beginnen. Denk terug aan de indicatie die het salariskompas je heeft gegeven plus de kwaliteiten die je thuis hebt opgeschreven en gebruik die in de onderhandelingen die nu echt beginnen.

Stel het eerste voorstel van je baas is €1750. Je kunt nu de kwaliteiten, die hebt opgeschreven, benoemen en antwoorden dat je meer zat te denken aan €2100. Je baas zal dan hoogstwaarschijnlijk een tegenbod doen van €1850. Ok, zeg je dan, u doet er €100 bij, dan doe ik €100 af: €2000. Als het meezit, dan sluiten jullie op dat bedrag, zoniet, dan sluit je baas waarschijnlijk de deal op €1950. Heb je er toch weer mooi €200 bij onderhandelt!

Het is natuurlijk best spannend allemaal en je denkt misschien: dit durf ik nooit zo! Geen zorgen, je mag gerust een paar dagen nadenken over een eerste salarisvoorstel. Je hoeft niet meteen een tegenbod te doen, laat staan te beslissen; wat je nieuwe baas ook zegt! Ga naar huis, bel je ouders of iemand anders die je advies kan geven en spreek met je baas af dat je over een paar dagen terugkomt om de onderhandelingen af te ronden. Je kan zelfs de onderhandelingen per email afhandelen.

Bron: Giphy

Heb je eenmaal je salaris afgetikt, vergeet dan niet om ook de zogeheten ‘secundaire arbeidsvoorwaarden’ te bespreken. Dat zijn belangrijke dingen zoals vakantietoeslag, vakantiedagen, dertiende maand, laptop, auto van de zaak, reiskosten, flexibele werktijden, pensioen, etc. Een auto is misschien wat veel, maar een ‘fiets van de zaak’ is ook een secundaire arbeidsvoorwaarde. Als je op de fiets naar je werk gaat, is dat goedkoper voor je baas dan dat je het openbaar vervoer gebruikt. Je kunt dan ook voorstellen dat hij een fiets van de zaak voor je aanschaft; dat scheelt hem geld op de lange duur en jij hebt meteen een vette, nieuwe fiets!

Tot slot: als er veel mensen werkeloos op de bank zitten, ga dan niet voor de hoofdprijs in je onderhandelingen. Dan geldt namelijk: voor jou tien anderen… Belangrijk dus om dat in de gaten te houden! Heel veel succes gewenst!

40 thoughts on “Salaris Onderhandelen: Zo Doe Je Dat”

  1. Trackback: sextoys for women
  2. Trackback: Philips CD4801B manuals
  3. Trackback: rolex replica
  4. Trackback: mơ thấy gái đẹp đánh con gì
  5. Trackback: nằm mơ thấy hoa sen
  6. Trackback: wholesale rockstar energy drink
  7. Trackback: Oxycodone 30mg for sale online

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ben je benieuwd wat Future Rebelz nog meer doet? Check dan onze zakelijke pagina!Bezoek Business@Future Rebelz
+ +