#SoftSkills- Dit Is Wat Ze Je Niet Leren Op School- Maar Je Later Wel Nodig Hebt

Browse By

Op school ligt de focus vaak op het aanleren van theorie, technische en inhoudelijke kennis van een bepaald onderwerp. Dit worden ook wel hard skills genoemd. Essentiële zaken als communicatie, werken in een teamverband en het hanteren van conflicten, oftewel soft skills, worden je over het algemeen niet geleerd. En laten die nou heul belangrijk zijn, later op de werkvloer! 

Je tweede dag bij je nieuwe baan en je wordt meteen in een team geplaatst dat aan het eind van de week een concept presentatie af moet hebben. ‘s Ochtends om tien uur staat er een brainstormsessie gepland. Niet alleen is het vanaf nu jouw verantwoordelijkheid om de notulen te maken, ook verwachten je teamgenoten een paar sterke ideeën van je.

Via Giphy

Wat een zooitje

Je oppert iets, maar die ene collega zit zo eng naar je te loeren dat je dicht klapt. Ook is de vergadering een complete chaos en weet je eigenlijk niet goed wat je nou precies op moet schrijven in de notulen. Maar echt lef om om duidelijkheid te vragen heb je niet. Je krijgt een aantal zaken toegeschoven die jij moet gaan uitwerken- waar jij tijdens dit project verantwoordelijk voor bent.

Na afloop van de vergadering loop je terug richting je bureau, vastberaden om die notulen meteen uit te werken en aan de slag te gaan: komt je baas eraan. Of je even tijd hebt voor dat ene klusje. Tja, tegen je baas zeg je geen nee, maar je teamgenoten zijn er niet bepaald blij mee. Er zitten namelijk drie collega’s te wachten tot jij klaar bent met jouw taak: een daarvan is die ene totaal niet chille  collega.

Via Giphy

Herrie in de tent

Ten overstaan van iedereen spreekt ze je toe en er ontstaat een conflict. Ho wacht even, maar soft skills: die heb je niet geleerd op school! Hoe ga je met zo’n situatie om?! Ze verwijt je dat je niet actief hebt deelgenomen aan de brainstormsessie, je had nul ideeën en je had die ene belangrijke taak toebedeeld gekregen en dit heb je niet eens uitgevoerd!

Je brein staat even stil, want die ene taak die ze noemt, is helemaal niet van jou! Daar zou een ander voor zorgen! Alleen, die ander, die ontkent dat. Die speelt de vermoorde onschuld: ik weet van niks. Je grijpt naar je hoofd, want dat zou dus in de notulen terug te lezen moeten zijn. Alleen, die heb je dus nog niet uitgewerkt en doorgestuurd aan iedereen. Wat nu?!

Via Giphy

Kom maar door met die soft skills!

Je wordt ten onrechte van iets beschuldigd: hoe los je dat op? Oftewel: het dealen met een conflict. Dat zijn dus de soft skills die ze je zouden moeten leren op school, maar waar te weinig aandacht aan wordt besteed. Om die clusterf•ck hierboven te voorkomen, hier dus wat tips:

 1. Hou iedereen op de hoogte

Oftewel, leer helder communiceren. Zorg dat je altijd een paper trail (emails) creëert waarin ALLE gemaakte afspraken terug te lezen zijn. Zorg dat je je team via de telefoon, app, persoonlijk of email op de hoogte houdt van de stand van zaken van bijv. een project. Alleen zo kan je voor een goed resultaat zorgen! Doe je dit niet, dan wordt het chaos: gegarandeerd. En dat krijg JIJ uiteindelijk op je bordje!

2. Wees creatief

Als ze je vragen om deel te nemen aan een brainstormsessie, zorg dan dat je weet wat je doet. Practice people! En als je tegen een probleem aanloopt, dan is het altijd beter om met een oplossing naar je baas te gaan, dan te gaan zitten klagen. Oftewel: denk ik in oplossingen, niet in problemen! Als je dit vaker doet, word je er vanzelf goed in. En dat kunnen werkgevers enorm waarderen.

3. Conflicten kan je hebben

Je kan gaan zitten kniezen in een hoekje of je kan de situatie kalm aangaan. Verlies nooit je geduld, word niet kwaad en probeer via vragen het probleem te ontleden. Waar is het fout gegaan en hoe kunnen we het oplossen? Zie je, daar is ie weer: denken in oplossingen.  Probeer een oplossing te bedenken die goed is voor het grote geheel- dat kan je baas dan weer waarderen. En if you f•cked up: admit to it- ga het niet zitten ontkennen, alsjeblieft 🙄

4. Leer van opbouwende kritiek

Je leert eigenlijk alleen maar van fouten, dus beter maak je er een paar. Niemand is perfect, dus streef daar ook niet naar. Als iemand dus een ‘zwak’ punt van je aanstipt, luister naar wat diegene zegt en doe er wat aan. Luister uiteraard alleen naar opbouwende kritiek: afzeiken is een heel ander verhaal.

5. Lichaamstaal vertelt je heel veel

Let op hoe iemand zich beweegt: iemand kan namelijk iets heel anders zeggen dat uitbeelden. Als je een afspraak hebt met iemand en die zit de hele tijd op z’n horloge te kijken, dan kan je je vingers erop natellen dat hij een volgende afspraak heeft. Speel daarop in en stel voor jullie afspraak af te ronden. Ook dat wordt enorm gewaardeerd!

 

 

 

97 thoughts on “#SoftSkills- Dit Is Wat Ze Je Niet Leren Op School- Maar Je Later Wel Nodig Hebt”

 1. Trackback: is the keto diet safe
 2. Trackback: como espiar whatsapp
 3. Trackback: exchange online plan 3
 4. Trackback: bulut depolama,bulut,yedekleme,ücretsiz bulut hizmeti,en iyi bulut şirketi,en iyi bulut firması,bulut depolama fiyatı,en ucuz bulut depolama,en iyi bulut depolama hangisi,en iyi bulut depolama,bulut arşivleme sistemi,online yedekleme,bulut yedekleme sistemi,bulut yedekleme satan firmalar,bulut klasör izinleri verme,bulut dosya paylaşımı,bulut çalışmak,bulutta çalışmak,evden çalışma,evden bulut ile ,bulut ile arşivleme,bulut arşivleme sistemi, bulut yedekleme,en güvenilir bulut şirketi,en iyi bulut firması,en güvenilir bulut firması,ücretsiz bulut depolama,ücretsiz bulut yedekleme,en güvenilir bulut sistemi,en iyi bulut hangisi,kurumsal bulut hizmeti,kurumsal bulut yedekleme,kurumsal bulut arşivleme,otomatik bulut yedekleme,cloud backup, en iyi bulut sistemi hangisi,en iyi bulut firması,en iyi bulut hangisi,bulut iş ve yedekleme,mycloud,buluttan çalışmak,buluttan çalışmak nasıl,bulutla evden açlışma,evden çalışma,bulut klasör şifreleme,bulutta klasör şifreleme nasıl,hangi bulutu seçmeliyim,hangi bulut güvenili
 5. Trackback: 대밤
 6. Trackback: diamond painting
 7. Trackback: formasi cpns kemenkumham
 8. Trackback: sexy real sex dolls
 9. Trackback: DevOps Strategies
 10. Trackback: mơ thấy nhà vệ sinh bẩn
 11. Trackback: mơ thấy sâu đánh con gì
 12. Trackback: ตู้แปลภาษา
 13. Trackback: shemale sexdoll technology 65 cm
 14. Trackback: nằm mơ thấy hoa sen
 15. Trackback: rolex replica
 16. Trackback: Functional testing framework
 17. Trackback: Schwarzkümmelöl
 18. Trackback: can we automate performance test cases

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ben je benieuwd wat Future Rebelz nog meer doet? Check dan onze zakelijke pagina!Bezoek Business@Future Rebelz
+ +