Hoe Social Media Je Hyper Onzeker Maken

Browse By

Prima dat we onszelf vergelijken met anderen, zeggen psychologen, maar ons brein kan nog helemaal niks met al die perfect gestileerde plaatjes op Insta en Facebook. We worden er dan ook mega onzeker van en dat is -psychologisch gezien- helemaal te verklaren. Het tijdschrift Psychologie is er verder in gedoken en kwam met de volgende redenen waarom je die bounty-eilanden en fitnessvideo’s iets minder serieus zou moeten nemen.

Vaak kijk je hoe je vriend(in) iets aanpakt en dat is psychologisch gezien ‘omdat ons gedrag pas zin krijgt als we onszelf vergelijken met anderen’. Het is soms moeilijk om te bepalen wat we ergens van vinden en dan is het handig om je vriend(in) als referentiepunt te hebben. Dit kan twee kanten op: of we kijken neer op mensen die het veeeeel slechter hebben dan wij of we kijken juist omhoog en zien mensen als rolmodel. Dat is dus de reden dat zo graag kijken naar al die realityshows en Dr. Phil: het kan altijd nog slechter! Als je die shows kijkt, voel je  je korte tijd wat beter- wat vooral goed werkt als je net te maken hebt met een slecht cijfer, een gebroken hart of ontslag.

Bron: Giphy

Als we opkijken tegen iemand, dan werkt dat juist motiverend. Heeft je vriendin vanochtend 20 kilometer hard gelopen, dan ga je je onbewust meteen afvragen wanneer je zelf voor het laatst gesport hebt. Misschien dat je toch maar eens zou moeten beginnen. Goed voorbeeld doet volgen, toch? Nou, in de praktijk not so much.  Het is namelijk helemaal niet leuk om minder te zijn dan je bestie en je krijgt daar dan ook een ongemakkelijk gevoel van. Word je er toch mee geconfronteerd, dan zal je altijd wel een smoesje weten te vinden, waarom je ‘écht niet’ niet onderdoet voor de ander.

Kijk, je brein heeft het zo geregeld dat je jezelf altijd een klein beetje intelligenter vindt dan anderen en zelfs vele malen eerlijker en socialer. Die mentale bewapening helpt je om tegenslagen en ongunstige vergelijkingen met anderen naar de achtergrond te duwen. Daarom zal je in het begin net zo fit willen worden als de rest van je yogaklas, maar als na een tijdje de motivatie wat afneemt, kom je met het excuus ‘dat je écht niet zo met je gezondheid bezig wil zijn als die healthfreaks’.

Komen we in de wereld die social media heet… Word je ineens overladen met al die (waarschijnlijk fake) vergelijkingen met anderen en ons brein weet gewoon niet wat het ermee aan moet. We zien continue onze vriend(inn)en uit eten gaan, dromend bij weer een zonsovergang, selfiend de wereld over reizen en losgaan in de hipste clubs. Als je zelf niet mee kan doen vanwege geldgebrek, een beperkt aantal vakantiedagen of gewoon omdat je leven wat saaier is, dan kan je je hierdoor heel ongelukkig gaan voelen. Uit recent onderzoek bleek dan ook dat intensieve Facebookgebruikers vaker een negatief zelfbeeld hebben.

Fragment uit The Help

Daarnaast heb je nog de onbekende mensen, celebrities, die je dagelijks kan volgen op social media, maar die eigenlijk nog meer gevaar opleveren. Je vrienden, die ken je en je weet dat toen je beste mattie die epic foto plaatste, hij vijf minuten later ruzie had met z’n moeder. Toch niet zo perfect 😉 Het echte leven van die onbekende celebrity ken je daarentegen niet en wat je dan onbewust doet, is je focussen op wat je wel kunt zien: die mooie foto’s. Je gaat je dus steeds slechter voelen, terwijl je niet eens weet of die celebrity misschien ook wel gewoon een ‘muffin top’ heeft en al haar foto’s laat photoshoppen!

Oftewel, ben je onzeker, focus je dan niet te veel op social media. Voor je het weet, staar je je blind op al die uitbundig genietende mensen in onmogelijke yoga-poses achter perfecte quinoa-salades! Post ook geen foto’s waarvan je onzeker wordt als er geen likes op komen; heb je hard getraind en post je een foto van je platte buik, weet dan dat er ook ‘maar’ drie likes op kunnen komen. Kan je dat niet aan, oftewel word je er onzeker van, post die foto dan gewoon niet! En vergeet niet, those imperfections make you perfectly who you are!

Uit: Psychologie Magazine 

17 thoughts on “Hoe Social Media Je Hyper Onzeker Maken”

 1. Trackback: replica watch
 2. Trackback: κανυονινγκ
 3. Trackback: replicas hublot watches
 4. Trackback: primewire
 5. Trackback: Bumbleride Unknown manuals
 6. Trackback: Fring Smartphones manuals
 7. Trackback: Digital transformation
 8. Trackback: dewaqq
 9. Trackback: con sau so may
 10. Trackback: knockoff swiss cartier
 11. Trackback: Book Now
 12. Trackback: game danh bai online nhieu nguoi choi nhat
 13. Trackback: mo thay sung
 14. Trackback: bitcoinloophole
 15. Trackback: River poker
 16. Trackback: bitcoin evolution
 17. Trackback: apply video transitions multiple clips premiere

Comments are closed.

Ben je benieuwd wat Future Rebelz nog meer doet? Check dan onze zakelijke pagina!Bezoek Business@Future Rebelz
+ +