Alles Wat Je Nu Op School Leert Ben Je Over Twintig Jaar Weer Vergeten

Browse By

Vind je de titel demotiverend? Dan ben je niet de enige. Je hersenen zijn namelijk nogal selectief en alles wat je niet regelmatig doet, verdwijnt in die stoffige kast op zolder. Om nooit meer terug gevonden te worden. Tijdschrift Quest legt uit hoe dat zit.

Het is alsof je zoekt naar gereedschap in een volgepakte garage, zo omschrijft Paul van den Broek, hoogleraar cognitieve en neurobiologische grondslagen van leren en doceren aan de Universiteit Leiden, daar lijkt het op als je je iets probeert te herinneren. Als kind vond je staartdelingen waarschijnlijk peanuts; nou, probeer ze nog maar eens als je 40 bent!

Memory trace

Het is niet dat je hersenen niks doen met de dingen die je leert. Ze maken een keurig geheugenspoor aan, een soort Google Maps, waarmee ze later dat stukje informatie kunnen terugvinden. Welke hersendelen daarvoor gebruikt worden, hangt af van wat je precies aan het leren bent. Ben je aan het leren, dan wordt je prefrontale cortex voorin je hoofd gebruikt. Het deel van je hersenen dat helpt bij herinneringen, je hippocampus, is dan ook druk aan het werk met het aanleggen van zo’n geheugenspoor.

Via Giphy

Alleen, hoe vaker je de informatie gebruikt, hoe sterker het geheugenspoor. Oftewel, fietsen doe je een paar keer per week, dus dat spoor is diep ingesleten en makkelijk te vinden. Die staartdeling gebruik je waarschijnlijk nooit meer na school, dus dat spoor vervaagt dan langzaam. Kortom, blijf je elke staartdelingen doen, dan kan je die vaardigheid easy peasy terugvinden in die rommelige garage van je.

Cheval of horse?

Wat ook niet echt helpt, is dat je steeds nieuwe dingen leert. Heb je eindelijk het Chinese woord voor ‘paard’ onder de knie, moet je ‘m vervolgens ook in ‘t Frans en Engels leren. Je hersenen voeren dan een soort wedstrijd over welk woord je nou precies nodig hebt. Voor sommen net zo hard; hoe meer sommen je leert die op elkaar lijken, hoe moeilijker het wordt om de juiste terug te vinden.

Als je leraar geestdodend is, oftewel saaiheidsfactor 10, dan is de kans ook groot dat je je weinig herinnert van wat ie je heeft geleerd. Vind je het onderwerp interessant of wordt het spannend gebracht, dan letten je hersenen beter op en blijft het beter hangen.

Via Giphy

Run Forrest, run!

Op zich is het niet zo’n ramp dat je je niet alles herinnert. Stel dat je aangevallen wordt door een tijger, dan boeit het natuurlijk geen f*ck hoe zacht z’n vacht is en hoeveel poten hij heeft. Het enige dat je hersenen dan moeten doorgeven is: rennen!!

 

 

 

21 thoughts on “Alles Wat Je Nu Op School Leert Ben Je Over Twintig Jaar Weer Vergeten”

 1. Trackback: it danışmanlık sözleşmesi
 2. Trackback: microsoft exchange online plan
 3. Trackback: http://www.dellemimose.it/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=1021657
 4. Trackback: autocad 3d drawing
 5. Trackback: replica rolex
 6. Trackback: coupons for everything
 7. Trackback: relx infinity
 8. Trackback: custom diamond painting
 9. Trackback: 리버홀덤
 10. Trackback: Digital Transformation Services
 11. Trackback: buku mimpi 2d lengkap
 12. Trackback: Buy Sex Toys Online
 13. Trackback: click
 14. Trackback: ProForm 225c manuals
 15. Trackback: T-Shirts bedrucken
 16. Trackback: home-remodeling-directory
 17. Trackback: imitation swiss bulgari imitations
 18. Trackback: Quality Equation
 19. Trackback: stiiizy carts / buy stiiizy carts online
 20. Trackback: trò chuyện với người nổi tiếng
 21. Trackback: multi-vendor

Comments are closed.

Ben je benieuwd wat Future Rebelz nog meer doet? Check dan onze zakelijke pagina!Bezoek Business@Future Rebelz
+ +