Powerrrrrrr Achter Je PowerPoint! – Part 1

Browse By

De meesten van jullie denken vast: “Jahaaa, ik weet heus wel hoe ik PowerPoint moeet gebruiken…” Tuurlijk, je moet vast op school voor elke presentatie er eentje maken. En die van anderen bekijken. Soms is het megafunny, soms is het een tikkeltje awkward en vaak genoeg is het gewoon supersaai. Als mensen beginnen weg te kijken van je presentatie weet je dat je snel actie moet ondernemen om de aandacht weer te pakken. Het grappige is dat in de helft van de snooze-gevallen, het uitzetten van je PowerPoint de aandacht weer trekt. Hoe kan dat dan en beter nog, wat kan je eraan doen?

Whyyyyyyy?

Een goed begin is het halve werk en vaak wordt om verkeerde redenen PowerPoint ingezet. Dus laten we het eerst hebben over redenen om PowerPoint in te zetten bij je presentatie. Gek genoeg verschilt dat nogal per persoon. Zie hieronder een greep uit de lijst.

 1. PowerPoint? Dat ís toch de presentatie?
 2. Als geheugensteun zodat ik weet wat ik moet zeggen;
 3. Om zoveel mogelijk informatie in kwijt te kunnen, want ik kan niet alles vertellen binnen de tijd;
 4. Om af te leiden van het feit dat ik eigenlijk weinig gedaan heb aan voorbereiding;
 5. Omdat het moet.

De enige echte reden om PowerPoint te gebruiken, is om te ondersteunen wat jij wil zeggen. In andere woorden: om POWER aan je presentatie te geven. De presentatie zelf, het verhaal dat je wil overbrengen, moet uit je hart komen. Daarom is het belangrijk om een onderwerp te kiezen dat dicht bij je staat of binnen een onderwerp wat je toegeworpen hebt gekregen je persoonlijke interesse uit te lichten. Wees creatief in het vinden van je invalshoeken. Wat je wil is dat je publiek gevoel krijgt bij het onderwerp door middel van je verhaal- wat dan weer versterkt wordt door PowerPoint. Zo kan een presentatie over kansberekening opeens heel leuk worden als je het uitlegt vanuit kaartspellen zoals Poker.

Do’s and don’ts

Wat zorgt er nou uiteindelijk voor dat je presentatie goed verloopt? Sommige dingen kan je echt beter laten terwijl andere tricks succes garanderen. Ik sluit Part 1 dan ook af met wat tips in de vorm van Do’s en Don’ts. Laten we beginnen met de Don’ts.

Don’t…

 • Stuff het niet vol met informatie. Het is ter ondersteuning van je verhaal. Als er te veel op je slide staat, raken mensen de aandacht kwijt en gaan ze lezen in plaats van luisteren. Dan houd je eigenlijk de presentatie voor Jan Doedel;
 • Ga niet los op animaties! Het werkt verwarrend als alle woorden en plaatjes overal naartoe bouncen. Gebruik ze om de aandacht te brengen naar een onderdeel van je slide of zaken in je presentatie te benadrukken, that’s it;
 • NEVER COMIC SANS! Gewoon niet doen;
 • Los van de software moet je ook jezelf presenteren natuurlijk. Geef nooit dressed als een hobo een presentatie, maar wees ervan bewust dat overdressed zijn ook tegen je kan werken. Als je pubiek geen aansluiting vindt bij jou, dan zullen ze ook geen aansluiting vinden bij je verhaal;
 • Maak het niet te formeel. Het maakt echt niet uit of je voor de directeur van Samsung Nederland spreekt of voor je vriendinnen bij het jaarfeest van je hockeyclub: formeel betekent afstand en dus wederom minder aansluiting bij je publiek- terwijl je juist wil dat ze opgaan in je verhaal.

Do!

 • Bedenk altijd van te voren wat je wil vertellen. Maak je verhaallijn en breek het pas daarna op in kopjes voor de slides;
 • Maak gebruik van sfeerplaten: foto’s die uitdragen wat je bedoelt met de tekst. Dit kan grappig zijn, serieus, realistisch, of gewoon supermooi. Wat je wil, is dat het iets doet met je publiek, anders kan je het beter weglaten.
 • Onthoud dit: less is more. Uiteindelijk moeten mensen luisteren naar je verhaal. Als je slides hebt met mooie sfeerplaatjes, die bekrachtigen wat je vertelt plus daarop één zin of korte opsomming over waar je bent in je verhaal, dan heb je al winst te pakken.
 • Check altijd welke versie van PowerPoint op de computer staat, die je gaat gebruiken tijdens de presentatie. Soms werken animatie niet in oudere versies van PowerPoint- zonde van al je werk!
 • Check altijd je fonts. Als je specifieke fonts op jouw computer hebt geïnstalleerd om in de slides te gebruiken dan moeten deze ook geinstalleerd zijn op de computer die je gebruikt tijdens de presentatie!
 • Doe sowieso een uur voordat je op moet een run-through van je presentatie. Het kan namelijk voorkomen dat sommige links, embedded video’s of Flash- animaties het opeens niet meer doen en dan moet het snel gefikst worden. Heel snel.
 • Last but not least: be yourself! En dat is misschien nog wel moeilijkst, al helemaal als je podiumangst hebt (zoals ik 😬). Soms helpt het om het ijs te breken door iets helemaal uit context te doen aan het begin van je presentatie. Ik ben een keer met een presentatie begonnen door in de microfoon te zingen:”Hello… It’s me…” De helft van het publiek dacht:”Oh lord, een Adele imitator…” en de andere helft kon er wel om lachen. Maar ik had in elk geval de volle aandacht van het publiek.

VEEL SUCCES & HAPPY POWERPOINTING!

Check over twee weken ook “Powerrrrrrr achter je PowerPoint! – Part 2”- over hoe je in zo min mogelijk tijd een presentatie in elkaar draait: handig!! Liever ga je je vrienden meeten bij Starbucks, toch? 😉 Tot dan!

21 thoughts on “Powerrrrrrr Achter Je PowerPoint! – Part 1”

 1. Trackback: Villas in Hyderabad
 2. Trackback: https://cheapreplicawatcheshere.com/
 3. Trackback: Predrag Timotić
 4. Trackback: rolex cellini replica
 5. Trackback: dumps shops
 6. Trackback: Digital Transformation Companies
 7. Trackback: rolex replica
 8. Trackback: replica rolex
 9. Trackback: Functional Testing Services
 10. Trackback: ตู้แปลภาษา
 11. Trackback: carpet cleaning barnet
 12. Trackback: https://ppgtechs.com/usa/computer-repair/wa/lake-stevens/
 13. Trackback: rock island vr80
 14. Trackback: Harold Jahn Canada
 15. Trackback: gym 2020
 16. Trackback: Green mountain energy reviews
 17. Trackback: what is bitcoin era
 18. Trackback: vivo crypto coin
 19. Trackback: bitcoin evolution is it real
 20. Trackback: Bitcoin Evolution
 21. Trackback: immediate edge review

Comments are closed.

Ben je benieuwd wat Future Rebelz nog meer doet? Check dan onze zakelijke pagina!Bezoek Business@Future Rebelz
+ +