#WorldMentalHealthDay- 4 Dingen Die Iemand Met Een Psychische Stoornis Niet Wil Horen

Browse By

In de afgelopen 12 maanden had ongeveer een vijfde van de mensen één of meerdere psychische aandoeningen. Angststoornissen, zoals paniekaanvallen, piekerstoornis of straatangst, komen het vaakst voor. Grote kans dus dat je iemand kent die ermee te maken heeft. Een luisterend oor zal diegene zeker waarderen, maar de volgende opmerkingen kan je beter gewoon voor je houden. 

 1. “Je moet het leven niet zo somber inzien”

Fair enough, we zijn allemaal wel eens minder happy. Je hebt je jaar niet gehaald, de liefde van je leven is er met een ander vandoor of je bent je baan kwijt. Genoeg reden om even opgekruld in bed te liggen Netflixen. De meesten komen er vervolgens wel weer bovenop en denken dus dat iedereen ‘er gewoon weer even de schouders onder zou moeten kunnen zetten’. Niet dus.

Stel je voor dat elk leuk uitje wordt overschaduwt door verdriet of angst. Zoals hierboven gezegd: angststoornissen staan op nummer 1 in Nederland, dus grote kans dat iemand bang is om door anderen bekritiseerd te worden (I’m not good enough). Of last heeft van ziektevrees en bij alles denkt: “Nu ga ik vast dood”. Dat is wel even wat anders dan jouw gebroken hart. En daar zijn jarenlange therapie en soms zelf medicatie voor nodig om daarvan af te komen. En, let wel, niemand kíest ervoor om een psychische aandoening te krijgen.

Photo by Warren Wong on Unsplash

2. “Ik weet hoe je je voelt”

Oh ja, echt? Als je dat zegt, moet je het namelijk wel écht zeker weten. En dat doe je nooit. Want iedereen beleeft zijn of haar emoties anders. Daarnaast zijn emoties zo complex, dat je nooit écht kan weten hoe iemand zich voelt. Als je een dierbare bent verloren, dan krijg je te maken met een rouwproces. Dat proces moet iedereen door, maar dat proces is niet voor iedereen hetzelfde!

Laat staan, dat je jouw verdriet van twee weken vergelijkt met dat van een persoon met een psychische aandoening. “Ik voelde me toen ook zo, maar ik heb dit en dit gedaan en toen was het over”. Heel fijn dat het bij jou zo snel ging, maar denk je echt dat de ander zich er beter door gaat voelen als je jouw speedy recovery deelt? Of zal hij/ zij zich eerder als een mislukking gaan voelen? Gewoon lekker voor je houden, die opmerking.

3. “Die therapie maakt het alleen maar erger”

Je lichaam en geest zijn er meester in om je te beschermen tegen pijn. Als de pijn te erg is, treden er allerlei zaken in werking die deze blocken. Je pijn wordt als het ware ingekapseld, ver weg gestopt, zodat je in het dagelijks leven kunt functioneren. En dat gaat lange tijd goed. Totdat er een laatje ergens op een kier gaat en de pijn weer naar buiten komt sijpelen. Vaak krijg je dan klachten die ertoe leiden dat iemand zegt: “Ga eens met een therapeut praten”.

En die therapeut, die is er natuurlijk op gericht om die pijn ‘weg te halen’. Dat gaat niet zonder slag of stoot. Dat laatje gaat steeds verder open, waardoor de pijn steeds meer naar de oppervlakte komt. Niet fijn natuurlijk, maar met dit verschil, dat de therapeut je tools kan leren om die pijn te verzachten. Zeg dus niet tegen iemand: “therapie maakt het alleen maar erger.” Soms moet je even door die pijn gaan om te herstellen. Ontzeg die persoon die mogelijkheid tot helen dus niet.

Photo by Ben Blennerhassett on Unsplash

4. “Je moet gewoon bezig blijven”

“Ja, als je de hele dag op die bank zit, dan kom je er natuurlijk nooit uit!” Dat werkt voor jou misschien zo, maar iemand die een burn out heeft of depressief is, moet al een dag moed verzamelen om überhaupt te gaan douchen. Iemand stimuleren om iets leuk te gaan doen: all for! Lekker doen! Maar iemand dwingen: not so good. Stap af van het idee dat die leuke uitjes met jou een soort toverformule zijn die hem of haar weer beter maken.

Goed artikel? Like us on Facebook for more.

Featured image credit: Abbie Bernet on Unsplash

 

91 thoughts on “#WorldMentalHealthDay- 4 Dingen Die Iemand Met Een Psychische Stoornis Niet Wil Horen”

 1. Trackback: ks pod
 2. Trackback: 김치티비
 3. Trackback: online cvv shop
 4. Trackback: 밤토끼시즌2
 5. Trackback: http://95.111.232.179/
 6. Trackback: mơ cãi nhau đánh con gì
 7. Trackback: dumps cvv shop
 8. Trackback: Types of Regression Testing
 9. Trackback: Devops as a Service
 10. Trackback: nam mo thay di hoc
 11. Trackback: copy yacht club iwc
 12. Trackback: pasarqq
 13. Trackback: mơ thấy chuyển nhà
 14. Trackback: Dentist in Montgomery al

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ben je benieuwd wat Future Rebelz nog meer doet? Check dan onze zakelijke pagina!Bezoek Business@Future Rebelz
+ +