#YesBijnaVakantie- Ontspannen: We Snakken Ernaar Maar Het Lukt Voor Geen Meter Meer

Browse By

Met de zomervakantie ‘so close that you can smell it’ is het tijd voor allemaal superhandige -maar heus niet altijd nuttige- informatie die deze zalige periode nog beter maakt! Oftewel, tijd voor #yesbijnavakantie!

De zomervakantie is voor de meesten wel begonnen! Tijd om te ontspannen, bij te komen en weer op te laden voor een nieuw jaar. Alleen, doen we dat tegenwoordig nog wel, ontspannen? Onderzoek wijst uit dat onze hersenen tegenwoordig minder rust krijgen dan vroeger. En dat komt allemaal door de technologie.

Wij weten niet beter of juli en augustus staan voor zomervakantie! Een zalige tijd waarin niks hoeft en alles mag. Dronken door de straten van Chersonissos banjeren, elk weekend losgaan op een festival, lachen om je beste vriend(in) die zo rood als een kreeft is verbrand en lekker luieren in het park. Als je denkt dat ze in de middeleeuwen ook zo vakantie vierden, dan heb je het mis. Sterker nog, de zomervakantie zoals wij ‘m kennen bestaat pas een kleine 90 jaar!

Via Giphy

Toen bestond er nog gewoon kinderarbeid

Rond 1900 was er nauwelijks tijd om te ontspannen en als kind moest je gewoon aan het werk. Twaalf uur lang, zes dagen in de week- en dat op achtjarige leeftijd. Benieuwd hoe dat eraan toe ging? Lees dan ons artikel Baal Je Van School? 115 Jaar Geleden Werkte Je Nu In Een Fabriek!  Wel kregen schoolgaande kinderen vanaf 1830 zomervakantie- omdat men wel door had dat kinderen echt nul concentratie konden opbrengen met al dat mooie weer. Maar echt vakantie hadden deze kinderen eigenlijk ook weer niet, omdat ze dan thuis weer hun ouders moesten helpen in de landbouw. Dit veranderde gelukkig later toen kinderarbeid werd afgeschaft.

Voor het eerst in eeuwen hadden we vrije tijd

Vanaf 1920 tot en met 1970 werd de werkweek steeds korter. De werknemers eisten minder uren en dat kregen ze ook. Van een 70-urige werkweek gingen we naar een 40-urige werkweek in 50 jaar, zoals we nu kennen. Ook werd de zaterdag een vrije dag en vanaf 1966 had iedereen recht op vakantie. Door deze belangrijke gebeurtenissen ontstond er meer vrije tijd en had je eindelijk tijd om leuke dingen te doen, zoals kamperen of naar het strand gaan. Ook gingen pretparken open en werden er muziekfestivals gehouden.

Via Giphy

Toet, toet, boing, boing

Tegenwoordig hebben we dus vakanties en vrije weekenden, maar toch ontspannen we nog niet. We worden namelijk continu afgeleid door onze mobiels en social media. Veel jongeren zitten steeds langer op hun mobiel filmpjes te kijken, bij te houden wat er op social media gebeurt en spelletjes te spelen. Door non-stop hier bezig mee te zijn, krijgen hun hersenen via hun ogen een enorme hoeveelheid prikkels te verwerken. Ze raken ook snel afgeleid -tring  tring, bliep, bliep, etc- en dat zorgt ervoor dat ze steeds opnieuw moeten focussen als ze ergens mee bezig zijn.

Mobieltjes kosten dus meer tijd en energie. Wanneer je niets op social media wil missen, kan dit voor stress zorgen. Ook hebben de prikkels gevolgen in de avond. Het kost onze hersenen namelijk heel wat tijd voordat de prikkels zijn verwerkt. Hierdoor zijn je hersenen niet ontspannen genoeg om in slaap te vallen. Ook hebben negatieve of positieve berichten invloed op je: door positieve berichten raak je alert en door negatieve berichten blijf je piekeren waardoor je slecht slaapt.

Via Giphy

Licht in het donker

Maar ook het licht van je smartphone of laptop zorgt ervoor dat de aanmaak van het slaaphormoon melatonine wordt onderdrukt. Dit slaaphormoon wordt alleen in het donker aangemaakt. Heb je de hele tijd dat kunstmatige licht van  je mobiel aanstaan, dan wordt dit dus onderdrukt en kom je moeilijker in slaap. Het is niet anders dan dat je geen energie meer hebt om om andere dingen te doen.

 

Je wil toch geen burn-out?!

Kortom, het is verstandiger om tussendoor te ontspannen.Hier door zal je makkelijker om kunnen gaan met stress, school, werk etc. Ontspanning hebben we nodig om lichaam en geest te laten herstellen van inspanning. Wanneer je lichaam en geest geen tijd krijgen om tot bij te komen, neemt de spanning en vermoeidheid toe en als het teveel wordt kan het zelfs leiden tot een burn-out! De mogelijke gevolgen van een burn- out kan je lezen in het artikel Burn-out: Mijn Haren Vielen Met Bosjes Uit En Toch Ging Ik Maar Door

Het is dus ontzettend belangrijk om jezelf even rust te gunnen en vervolgens ga je weer aan de slag.

6 voordelen van ontspannen.

 1. Beter met stress omgaan
 2. Betere prestaties leveren
 3. Tot rust komen door activiteiten te doen die minder prikkels geven zoals
 4. Relatieverbetering met vrienden, familie en jezelf.
 5. Betere keuzes maken.
 6.  Verbetering van weerstand en immuunsysteem, waardoor je minder snel ziek.

Nou, hoeveel redenen heb je nodig om eens goed te gaan ontspannen deze zomer?!

Like us on Facebook for more good stuff!

 

 

 

 

 

 

10 thoughts on “#YesBijnaVakantie- Ontspannen: We Snakken Ernaar Maar Het Lukt Voor Geen Meter Meer”

 1. Trackback: Independent Villas for Sale in Hyderabad
 2. Trackback: Devops tool list
 3. Trackback: sex toy for man crystal condom
 4. Trackback: 호호툰
 5. Trackback: https://www.tinysexdolls.com
 6. Trackback: Our site
 7. Trackback: 먹튀아웃
 8. Trackback: 토토커넥트
 9. Trackback: mơ thấy con sâu
 10. Trackback: nằm mơ thấy cháy rừng

Comments are closed.

Ben je benieuwd wat Future Rebelz nog meer doet? Check dan onze zakelijke pagina!Bezoek Business@Future Rebelz
+ +