A Must Read: Dit Zijn De Beste -En Slechtste- Studies Die Je Kunt Kiezen

Browse By

Het kan zijn dat je je studie al hebt gekozen en je na je kersvers behaalde diploma aan het voorbereiden bent op je nieuwe leven straks eind augustus. Spoiler alert: dan is dit artikel misschien een beetje een domper. Mocht je nog twijfelen en volop in de studiekeuze zitten, dan is dit een absolute must read! Elsevier Weekblad heeft namelijk onderzoek laten uitvoeren en dit zijn de beste -en slechtste- studies als het aankomt op kans op werk, een goed salaris en een vast contract.

Elsevier en SEO Economisch Onderzoek hebben 1 miljoen afgestudeerden onderzocht. Hoe dan?! Nou, zo legt Elsevier het uit: “Voor ruim 1 miljoen afgestudeerden sinds het jaar 2004 zijn gegevens over opleiding, werk en inkomen – afkomstig van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) – verzameld en geanalyseerd .” Oftewel, ze hebben gegevens van ruim 1 miljoen afgestudeerden bekeken en daaruit blijkt welke studies je het best kunt volgen:

Money, money, money

Kijk je naar salaris, dan zegt Elsevier het volgende:

“Onder hbo’ers verdient na tien jaar de maritiem officier het meest, gemiddeld 5.373 euro bruto per maand. Hekkensluiters zijn dansers en docenten dans, met 2.327 euro. Onder de academici zijn tandartsen en artsen de lijstaanvoerders met respectievelijk 7.568 en 7.071 bruto per maand. De laagstbetaalden zijn afgestudeerden letterkunde met 3.387 euro.”

Via Giphy

Hoe lang het duurt voordat je een baan hebt na je studie

Daar zegt Elsevier dit over: “Hbo’ers die management in de zorg studeerden, hebben gemiddeld met één maand al serieus werk. Afgestudeerden dans zoeken, het zal niet verbazen, ruim twee jaar. Wel verrassend: zo lang zoeken afgestudeerden toerisme ook. […]  In de ranglijstjes met snelle starters wemelt het van de lerarenopleidingen, zowel hbo als universitair. Dat zegt genoeg over de enorme vraag op het ogenblik. Des te navranter (red.: betekent ‘hartverscheurend’) is de top-5 van verliezers: letterkundigen, archeologen, afgestudeerden kunst- en cultuur en mediastudies zoeken het langst.

Kans op vast contract

Elsevier: “Van de starters uit het hbo hebben bijna acht op de tien afgestudeerden algemene operationele techniek al na vijftien maanden een vast contract. Hetzelfde geldt voor bijna evenveel managers in de zorg. Na tien jaar liggen de percentages wat lager, en zijn de managers in de zorg afgezakt naar de middenmoot. Bij de academische starters zijn de accountants en fiscalisten verzekerd van een gouden entree. En ook later gaat het ze goed.Dat podiumkunstenaars nauwelijks kans maken op een vast contract, is voorspelbaar. Maar dat de hbo-opleiding European studies starters slechts 5 procent kans biedt, voorspelt weinig goeds. En dat komt tien jaar later helaas uit.”

Via Giphy

Leraren hebben het snelst werk, maar dan… 

Elsevier: “Een van de slimste keuzes voor een opleiding in het hbo lijkt nu dus om leraar te worden, vooral in de techniek, Nederlands, natuur- en scheikunde of wiskunde. Daarmee komt een afgestudeerde immers zo ongeveer het snelst van iedereen aan een baan en het betaalt aanvankelijk nog goed ook. Hetzelfde geldt voor de universitaire lerarenopleidingen in exacte vakken en talen.

De situatie na tien jaar is minder vrolijk. Dan horen leraren, academici en hbo’ers, tot de ‘gemiddeld’ betaalden. De pijn zit vooral bij de leraar basisonderwijs, want die hoort met gemiddeld 2.779 euro bruto per maand tot de achterhoede van alle hbo’ers. Ook in beloning per uur blijft de pabo-afgestudeerde fors achter bij zijn hbo-collega’s in het middelbaar onderwijs. Daarom zijn hun recente protestacties zeer begrijpelijk.”

Grootste kans op een uitkering na 10 jaar

Heb je geen zin in een uitkering na 10 jaar, dan kan je het best deze opleidingen vermijden: “Met 11 procent staan afgestudeerden voeding en diëtetiek bovenaan, gevolgd door een rij kunstopleidingen met gemiddeld 8 procent.”

Hieronder heb je een overzicht van studies met daarin vermeld: snel werk na afstuderen, kans op vast contract na 15 maanden, kans op vast contract na 10 jaar, bruto maandsalaris na 15 maanden en bruto maandsalaris na 10 jaar.

De plusjes en minnetjes die erbij staan, moet je zo lezen:

+ sterke positie

+/– gemiddeld

zwakke positie

–– zeer zwakke positie

n.b niet bekend

 

Bron: Elsevier

En dit is het overzicht voor WO:

 

Bron: Elsevier

 

12 thoughts on “A Must Read: Dit Zijn De Beste -En Slechtste- Studies Die Je Kunt Kiezen”

 1. Trackback: Service Virtualization
 2. Trackback: sellswatches.com
 3. Trackback: furry sex doll for sale
 4. Trackback: dumps shop online
 5. Trackback: functional testing
 6. Trackback: fresh dumps
 7. Trackback: DevSecOps
 8. Trackback: DevOps consulting services
 9. Trackback: Dank Vapes
 10. Trackback: beagle dogs for sale
 11. Trackback: ottawa law firms
 12. Trackback: bitcoin evolution review

Comments are closed.

Ben je benieuwd wat Future Rebelz nog meer doet? Check dan onze zakelijke pagina!Bezoek Business@Future Rebelz
+ +