Hoe zelfs de stomste bijbaantjes enorm nuttig kunnen zijn

Browse By

Jij vraagt je misschien af hoe vakkenvullen en tomatenplukken ook maar iets van invloed kunnen zijn op je carrière? Waarschijnlijk zie je het meer als cash verdienen en verder boeit het je weinig. Toch kan ook achter de bar staan enorm leerzaam zijn en ervaring bieden. die je later goed van pas kan komen.

I confess: ook ik ben een tomatenplukker geweest. Ik was 17 en wilde geld sparen voor m’n vakantie op Tenerife. Ik was net geslaagd voor m’n havo en stond die zomer elke ochtend om zes uur ’s ochtends in de kas, zo brak als een hoentje van alle examenfeestjes, dat dan weer wel. Ons werd op het hart gedrukt dat we ALLEEN de rode tomaten mochten plukken, maar je kan wel raden dat ik gezien mijn toestand ook de nodige groene ertussen had zitten- dit tot grote woede van mijn baas.

Het was een populair zomerbaantje in Rotterdam en omgeving, maar het viel me op, dat veel jongeren het niet langer dan drie dagen volhielden. De ouderen daarentegen, stonden dan weer als een malle te plukken. De eerste ochtend grinnikte ik er nog om, maar zes uur later was dat wel anders: we bleken namelijk per (geplukt) krat te worden betaald! Wholy shit, je moest echt aanpoten om ook maar iets van een normaal salaris te verdienen! Je kunt wel raden waarom de meeste jongeren ermee kapten.

Ik kreeg enorm respect voor de volwassenen, die dit dag in dag uit deden- ook buiten de vakantie om. Het was fysiek zwaar werk, zittend op rollende plankjes, rij na rij, dag na dag. Daarnaast vlogen er ook nog joekels van hommels rond en laat ik daar nou op z’n zachtst gezegd DOODSBANG voor zijn. Ik heb die zomer pas echt de waarde van geld leren inzien. Een krat tomaten vullen duurt namelijk ECHT heel lang en er stond bar weinig geld tegenover. Les nummer 2? Ik heb er maar liefst vijf weken gewerkt. Blijkbaar had ik toch meer doorzettingsvermogen dan ik aanvankelijk dacht.

Bron: Giphy

Daarna volgde mijn baantje bij de schoenenzaak. Hier kwam ik voor het eerst in aanraking met een kassa -en allerlei verschillende betaalpassen- waar ik bij mijn latere werk bij Disneyland Parijs (vertel ik zo meer over) veel aan heb gehad. Hier heb ik ook geleerd dat ‘de klant koning is’, no matter what… Ik herinner me nog een dame die me zonder aankijken een schoen overhandigde en niks meer zei dan: 36. Woest was ik! 36 wat? Appels, konijnen, WAT? Maar goed, de klant brengt geld in het laatje, dus ik leerde te glimlachen en netjes maatje 36 af te leveren.

Komen we bij mijn zomerbaantje als Cast Member voor Disneyland Parijs- verdeeld over drie zomers heb ik bij Star Tours, Space Mountain en Ticketing (de ingang) gewerkt. Nu werd het serious business- Disney is natuurlijk een enorm bedrijf en van oorsprong Amerikaans, dus daar gelden weer andere regels dan in Nederland. Zo zijn ze bijvoorbeeld nóg klantgerichter…

Sterker nog, Amerikanen hebben ‘de klant is koning’ naar een het allerhoogste niveau getild, wat voor mij als Nederlandse af en toe best moeilijk was. In Disneyland draait alles om de ervaring van de bezoeker en echt alles staat dan ook in het teken van de ‘experience’. Als je het kostuum van Discoveryland aan hebt, mag je in geen enkel ‘land’ rondlopen; dit om de illusie van de bezoeker niet te verbreken. En als iemand uit z’n dak tegen je gaat, omdat je attractie het niet doet, moet je blijven glimlachen en geduldig de situatie uitleggen. Geloof me, de schoenenzaak was echt ‘peanuts’ vergeleken bij hoe ik hier door bezoekers behandeld werd.

Bron: Giphy

Daarnaast kreeg ik ook voor het eerst te maken met het fenomeen ‘veiligheid’. Je denkt misschien: ach, die lui bij Startours drukken op een knopje en that’s it, maar de werkelijkheid is veel complexer. Ik kreeg een week lang training, waarbij ik o.a. leerde dat het indrukken van de verkeerde knop ernstige ongelukken kon veroorzaken. Ik moest ook ter bescherming veiligheidsschoenen dragen- van die enorme fashion fails, oftewel legerkistjes waar ik enorme blaren in kreeg. Maar goed, dat ik mezelf en anderen in gevaar kon brengen, had ik inmiddels wel begrepen, so I wore them with pride… en checkte alles minimaal drie keer voordat ik op een knop drukte.

Rekende ik bij de schoenenzaak vaak niet meer dan een paar ballerina’s van €55 af, bij de kassa van Disney kreeg ik met hele andere bedragen te maken. Ik kreeg ongeveer elke betaalpas die er maar bestaat onder m’n neus geduwd en uiteraard moest ik  dan feilloos weten welke handelingen er moesten worden verricht. Er ging echt heel veel geld door m’n vingers en als ik klaar was met mijn shift, werd ik door een bewaker begeleid naar de geldkas. Dat was wel andere koek dan de schoenenzaak…

Gelukkig maar dat ik al wat ervaring had opgedaan, waardoor ik niet in de vlekken schoot van de enorme verantwoordelijkheden die ik ineens bij Disney kreeg. En toen ik later Assistent Director was op Amerikaanse filmsets, wist ik ook dat ik alle technici moest checken: hadden ze wel de juiste veiligheidsschoenen aan? Zo kwam dan weer de ervaring die ik bij mijn zomerbaantje bij Disney had opgedaan me van pas! Je ziet ‘t, van elk bijbaantje neem je wel wat mee dat van pas komt in een volgende job. Dus ja, ook van tomaten plukken!

 

 

 

 

 

 

53 thoughts on “Hoe zelfs de stomste bijbaantjes enorm nuttig kunnen zijn”

 1. Trackback: Maggie Valley plumber
 2. Trackback: replica vacheron constantin
 3. Trackback: software testing services company
 4. Trackback: mơ thấy sếp cũ
 5. Trackback: how to order marijuana online
 6. Trackback: Harold Jahn Alberta
 7. Trackback: cung song ngu nam
 8. Trackback: nằm mơ thấy ăn mít
 9. Trackback: rock island vr80
 10. Trackback: XFINITY Store by Comcast
 11. Trackback: Guns for Sale online
 12. Trackback: Pinballs for Sale Online
 13. Trackback: bitcoin
 14. Trackback: immediate edge
 15. Trackback: Riverpoker
 16. Trackback: https://eatverts.com
 17. Trackback: Immediate Edge Review
 18. Trackback: คอนโดเงินเหลือ
 19. Trackback: cach soi keo

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ben je benieuwd wat Future Rebelz nog meer doet? Check dan onze zakelijke pagina!Bezoek Business@Future Rebelz
+ +