8 Dingen Die Je Moet Weten Voordat Je Eerste Werkdag Aanbreekt

Browse By

Na eindeloze sollicitaties, geploeter op motivatiebrieven en opgedirkte cv’s heb je dan eindelijk een baan geland- yes! Knap gedaan, want het is een tough world out there. Je hebt je nieuwe job uitgebreid gevierd met vrienden, een op en top preppy outfit aangeschaft en nu lig je in het donker de uren af te tellen totdat de wekker gaat- want stel je voor dat je erdoorheen slaapt?! Relax, dit hoort er allemaal bij. Bereid je maar voor: fulltime werken zal alles zijn wat je er niet van verwacht.

1. Kutklusjes zijn part of the package

Je denkt misschien dat je met je gloednieuwe diploma op zak meteen bij de CEO aan tafel mag zitten en mee mag filosoferen over de nieuwe richting van het bedrijf, maar waarschijnlijk haal je gewoon acht keer per dag koffie en kopieer je eindeloze pakketten papier. Millennial of niet, daar zal geen verandering in komen- zo gaat het al eeuwenlang in bedrijven.

Kijk, je manager moet je altijd met respect behandelen- helaas is dat niet altijd het geval, I know- maar als het je vriendelijk wordt gevraagd, kijk dan niet neer op deze mindere klusjes. Ze horen bij het werk en zullen altijd door iemand gedaan moeten worden- in dit geval door jou dus. Daarnaast help je je collega’s ermee (superaardig, thx!), bouw je een band met ze op en helpt het kennen van deze basisskills je om later goed leiding te kunnen geven. Een goede manager weet zich namelijk in te leven in zijn gehele personeel, dus beschouw ook de kutklusjes als een investering in je toekomst.

Bron: Giphy

2. Weet wanneer je je mond moet houden

Je zal op ELKE werkvloer te maken krijgen met mensen waar je niet mee door een deur kunt. GELOOF ME. Dus i.p.v. dat je je scheur te pas en te onpas opentrekt en een slecht functioneringsgesprek riskeert (je manager heeft tenslotte een hogere positie, dus een woordenwisseling zal je niet snel winnen), pick your battles! Soms is je mond houden gewoon slimmer- ook als je wordt uitgedaagd.

“I quit”, roepen en dan triomfantelijk op zoek gaan naar wat anders helpt je geen snars verder, omdat dit soort sukkels overal rondloopt. Je zal echt moeten leren omgaan met alle mensen in je team, ook de dipshits: uiteindelijk help je jezelf daar het meest mee.

3. Je snapt er helemaal geen klap van

Bereid je maar voor, want die opleiding heeft je eigenlijk nul voorbereid op je nieuwe job. Waar dat aan ligt, laat ik even in het midden, maar de kans is groot dat je collega’s voor jouw gevoel Chinees praten als ze het over werk hebben. Geen zorgen, stel vragen en voor je het weet, heb je het onder de knie.

Ga niet bluffen, want daar prikken je collega’s zo doorheen en weet: domme vragen bestaan niet, wat ze ook zeggen! Maken ze grappen over je vragen, laat ze lachen, want ook het stellen van vragen moet je zien als een investering in je toekomst: leer zoveel je kan, zodat je a.s.a.p. meer verantwoordelijkheid kunt dragen en wie weet promotie kunt maken. Kijken wie er dan nog lacht 😉

Bron: Giphy

4. Wees niet te aanwezig

Kijk, je kan ook teveel vragen stellen. Of te hard meelachen aan de lunchtafel, jezelf ongegeneerd uitnodigen voor groepsapp van het werk of het op een zuipen zetten tijdens de vrijmibo (vrijdagmiddagborrel). Pak het rustig aan. Laat je collega’s aan je wennen; ze benaderen je vanzelf. Je werkmentaliteit is hetgeen dat deuren voor je zal openen- als ze weten dat je betrouwbaar bent, bereid bent om hard te werken en ook de mindere klusjes prima oppakt, dan nodigen ze je vanzelf uit voor dat etentje na het werk. Een klaploper zullen ze mijden en buiten de groep plaatsen, dus de keuze is aan jou.

Ben je van nature daarentegen verlegen, probeer dan niet volledig in je schulp weg te kruipen. Dan is het juist weer moeilijk voor collega’s om je te peilen en laat je potentieel gezellige sociale contacten -die het werk juist leuker maken- liggen. Ga dus niet uit onzekerheid de hele dag op je telefoon zitten scrollen- dat zendt een signaal uit van: jullie interesseren me niet. Waarom zouden ze dan moeite doen om jou te willen leren kennen?

Bron: Giphy

5. Een 9-5 mentaliteit brengt je niet ver

Tuurlijk, je baas moet geen misbruik van je maken, maar als je als net aangenomen puppy meteen begint te roepen dat de werkdag er bijna op zit en je dus die spoedklus niet kan uitvoeren, dan moet je ook niet verbaasd zijn dat je geen vervolgcontract krijgt aangeboden. Suck it up, zeker in je twenties, maar kijk natuurlijk wel of je die overuren uitbetaald kunt krijgen.

6. Weinig tijd voor jezelf

Die fitnesssessies drie keer per week kan je op je buik schrijven, evenals etentjes met vriendinnen en ook dat weekendje weg met je lief kan zomaar ineens gecancelled worden. Kans is namelijk groot (zie punt 5) dat je nog een opdracht aan het uitwerken bent als die spinningclass begint of dat die ene belangrijke presentatie maandagochtend 9 uur af moet zijn. Ook hier moet het natuurlijk niet de spuigaten uitlopen, maar helaas is niet elk werk tussen 9 en 5 te vangen.

Bron: Giphy

7. Weekends zullen heerlijk voelen

Als je dacht dat ze nu al lekker voelden, wacht maar tot je werkt: divine! Avondje uit je plaat gaan, is dan uiteraard een necessary evil, maar pak ook je rust. God knows you’ll need it.

8. Dat salaris voelt zo mogelijk nog chiller

Man, wat heb je afgezien die eerste maand, maar dat maakt je eerste salaris zeker goed! Have fun spending it!

 

 

 

8 thoughts on “8 Dingen Die Je Moet Weten Voordat Je Eerste Werkdag Aanbreekt”

  1. Trackback: Eureka Copper Canyon 10 manuals
  2. Trackback: nằm mơ thấy bướm
  3. Trackback: Azure DevOps
  4. Trackback: Click
  5. Trackback: mơ thấy em trai chết
  6. Trackback: mơ thấy chụp ảnh
  7. Trackback: Robotic Test Automation
  8. Trackback: XFINITY Store by Comcast

Comments are closed.

Ben je benieuwd wat Future Rebelz nog meer doet? Check dan onze zakelijke pagina!Bezoek Business@Future Rebelz
+ +