Vrouwen Moesten Vanachter Een Gordijn College Volgen: De Top 6 Oudste Universiteiten

Browse By

Ook werden sommige studenten in juten zakken aan een toren gehangen, maar verder zijn -of waren- deze Nederlandse uni’s van topkwaliteit! Als je ze afzet tegen de oudste universiteiten ter wereld, dan zijn ze nog piepjong, maar goed, toch leuk om eens aandacht aan te besteden.

De oudste universiteit van Nederland werd in 1575 opgericht, de late Middeleeuwen, een periode waarin mensen nog dood gingen aan de pest, de boekdrukkunst werd uitgevonden, de macht van de adel afbrokkelde en Amerika werd ontdekt. Lijkt een hele tijd geleden, maar vergelijk dat maar eens met de oudste universiteit ter wereld, de Karueein Universiteit in Fez Marokko, die al in 859 is opgericht.

Maar goed, hier dan de Top 6:

6. Kwartierlijke Academie van Nijmegen (1656 en 1753)

Twee keer opgericht en twee keer jammerlijk ten onder gegaan. Twee van de vijf professoren vertrokken richting de Universiteit van Leiden, een pestepidemie kostte aan een ander het leven en als klap op de vuurpijl kwam al het onderwijs stil te liggen door een Franse invasie. Tja, kom dat maar eens te boven…

5. Universiteit van Harderwijk (1648)

Tegenwoordig kennen we Harderwijk alleen maar van Flipper en een paar zeehonden. Toch was er ooit een heuse uni. De Gelderse Academie had vier faculteiten: Wijsbegeerte & Letteren, Theologie & Semitische talen, Rechtsgeleerdheid en Geneeskunde. Helaas vertrokken hier ook veel professoren om de haverklap naar de oudere, meer gerenommeerde universiteiten. Harderwijk had het daarnaast ook te stellen met studenten die voor overlast zorgden door ruiten in te gooien en kippen te jatten. Voor straf werden ze vervolgens in een juten zak aan het Linnaeustorentje gehangen– I kid you not.

Bron: Giphy

4. Universiteit van Utrecht (1636)

Deze bestaat nog steeds- best een prestatie! Al in de 17e eeuw kwamen buitenlanders om aan deze universiteit te studeren. De Franse bezetter degradeerde de uni in 1810 nog even naar een middelbare school, maar dat was drie jaar later na de oprichting van het Koninkrijk der Nederlanden alweer aangepast. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden Joodse hoogleraren en studenten geweerd, maar de school ging niet over tot het overhandigen van de naamregisters aan de Duitse bezetter. Die wilde de informatie gebruiken om mensen te werk te stellen zoals dat zo mooi heet- dwangarbeid dus gewoon. Sterker nog, een stel studenten heeft de studentenadministratie in de fik gestoken.

3. Universiteit van Groningen (1614)

Ook deze universiteit bestaat nog! In 1811 werd de universiteit wel nog even opgeheven door Napoleon, maar in tegenstelling tot Harderwijk en Franeker, werd deze later weer in ere hersteld. De eerste vrouwelijke student, Aletta Jacobs, ooit is aan de RUG afgestudeerd- niet dat ze de allereerste vrouwelijke student was, want dat was Anna Maria van Schurman- die haar colleges vanachter een gordijn moest volgen, zodat de mannen haar niet zouden zien.

Bron: Giphy

2. Universiteit van Franeker (1585)

Groningen was Spaansgezind, maar in Friesland waren in die tijd de calvinisten aan de macht gekomen. Om hun machtsbasis uit te breiden, wilden ze meer protestantse predikers: tijd om die op te leiden dus! De enige andere universiteit was in het westen, maar dat was toen nog te ver en te duur om naartoe te gaan- de NS liet tenslotte nog een paar eeuwen op zich wachten. Het ging lange tijd heel goed met de universiteit, omdat ook veel buitenlandse studenten er naartoe gingen. Het was toen heel gewoon om een rondreis door Europa te maken en dan telkens een paar maanden aan een uni te studeren. Toen dat veranderde, was het vrij snel gedaan met deze universiteit- in 1811 sloot Napoleon de boel.

1. Universiteit van Leiden (1575)

En de winnaar is… Eigenlijk ging iedereen in die tijd naar de Universiteit van Leuven, maar daar kwam door de Nederlandse Opstand verandering in; studenten uit de opstandige noordelijke provinciën waren niet langer welkom. Dat pikte Willem van Oranje niet- en daarnaast wilde hij ook dat de Noordelijke Nederlanden zelf hun geestelijken konden opleiden in de nieuwe Protestantse theologie: de Universiteit van Leiden was geboren. Inmiddels zijn er honderdduizenden studenten afgestudeerd, heeft de universiteitsbibliotheek meer dan 1,5 miljoen boeken en heeft ook Rembrandt er rond 1620 ingeschreven gestaan.

 

14 thoughts on “Vrouwen Moesten Vanachter Een Gordijn College Volgen: De Top 6 Oudste Universiteiten”

 1. Trackback: kocioł parowy
 2. Trackback: Lansing Tree Service
 3. Trackback: Sell Fresh Dumps Online
 4. Trackback: Asus UX32VD manuals
 5. Trackback: AG Neovo P-19 manuals
 6. Trackback: rolex cellini replica
 7. Trackback: nam mo thay chay
 8. Trackback: mơ thấy con sâu
 9. Trackback: garage door repair etobicoke on
 10. Trackback: verified dumps shop
 11. Trackback: rock island vr80
 12. Trackback: mơ thấy tàu thuyền đánh con gì
 13. Trackback: porn movie
 14. Trackback: 홀덤사이트

Comments are closed.

Ben je benieuwd wat Future Rebelz nog meer doet? Check dan onze zakelijke pagina!Bezoek Business@Future Rebelz
+ +