Studiefinanciering Toen En Nu: We Zijn Eigenlijk Weer Terug Bij Af

Browse By

Tijd voor Throwback Thursday en dit keer wel een hele actuele! Minister Bussemakers heeft zich er niet heel populair mee gemaakt, maar dat kon haar weinig schelen: na bijna zestig jaar studietoelage heeft ze Nederland vorig jaar met haar leenstelsel weer zo’n honderd jaar terug in de tijd gegooid. Honderd jaar?! Yup. Zie onderstaande.

Studeren voor de upper class

‘Studiefinanciering’ bestaat eigenlijk al zo’n 200 jaar; Koning Willem I had namelijk in 1815 behoefte aan ambtenaren die hem steunden en hoe bereik je dat beter dan met ‘dineros’ (geld)! Hij kwam dan ook met een studiebeurs voor studenten uit arbeiders- en middenklassegezinnen, waarmee ongeveer een derde van hun studiekosten werd vergoed. Niet dat iedereen ineens kon gaan studeren; je moest wel worden voorgedragen door de universiteit. Oftewel, je moest ook echt wel wat kunnen!

Voor het eerst werd een beurs omgezet in een lening

Door de slechte economische situatie wordt de studiebeurs in 1924 voor het eerst omgezet in een lening (heeeee, herkenbaar zeg!). Omdat ze ook toen bang waren dat het aantal studenten zou afnemen, werd er één uitzondering gemaakt (toen wel): ‘studies met een maatschappelijke functie’ houden de beurs. Eigenlijk profiteerden daar vooral theologische studies van (oftewel ‘de studie van God en verwante godsdienstige onderwerpen’).

Bron: Giphy

WW2 changes everything

Na de Tweede Wereldoorlog had Nederland behoefte aan hoogopgeleide technici die konden helpen met de wederopbouw. In 1956 werd er dan ook een studietoelage ingesteld die het ook voor kinderen uit armere gezinnen mogelijk maakte om te gaan studeren. Was de beurs eerst nog gekoppeld aan studieresultaten -je moest in je laatste jaar gemiddeld een 7 halen-, niet veel later vervalt dat criterium al weer (kijk eens aan, de voorloper van de prestatiebeurs!). Fun fact: je studietoelage werd aan je ouders uitbetaald dus niks niet, je eigen geld beheren!

Invoering van de basisbeurs

Pas in 1986 kreeg elke (!!) student tussen de 18 -30 jaar recht op een basisbeurs. En ze gingen ook meteen maar ‘overboard’! Het maakte niet uit of je op de havo of het vwo zat, een mbo-opleiding volgde of studeerde aan het hbo of wo: moneyz for everyone!! En niet zo’n beetje ook! Elke student kreeg 600 gulden (zo’n €275) per maand op zijn EIGEN rekening gestort (je was dus niet langer afhankelijk van je ouders). Bijkomend nadeel: het fenomeen ‘langstudeerder’ deed zijn intrede- tja, wat wil je ook als je 600 gulden per maand casht en er verder weinig voor hoeft te doen? Het kon niet anders, dan dat er wijzigingen zouden komen…

Bron: Giphy

En die kwamen er: de tempobeurs!

Je kon er natuurlijk op wachten en in 1991 was het dan ook zover: tijd voor de tempobeurs! Oftewel, de basisbeurs werd verlaagd, zodat een deel van het bespaarde geld het studentenreisproduct (hallo ov-jaarkaart!) kon helpen financieren en ook werd in dat jaar besloten om de studiefinanciering weer te koppelen aan resultaten. Studenten moesten een minimaal aantal punten per jaar halen. Hield de student zich hieraan, dan zou de beurs na het behalen van het diploma worden omgezet in een gift. Zo niet, dan werd het een lening die terugbetaald moest worden. Aangezien het aantal studiepunten dat per jaar behaald moest worden alleen veel te laag was, was het probleem van de langstudeerder nog niet opgelost…

Dan maar de prestatiebeurs!

In 1996 werd besloten om de tempobeurs dan maar om te zetten in de prestatiebeurs, omdat het probleem van de langstudeerder eens goed aan te pakken- once and for all! De prestatiebeurs leek veel op de tempobeurs, met dit verschil dat je voor een vierjarige studie ook maar vier jaar stufi ontving. Deed je langer over je studie, dan werd de beurs automatisch een lening (dat hadden ze toch veel eerder kunnen invoeren!?). Ook ging het maandelijkse bedrag dat je ontving omlaag en werd het collegegeld verhoogd.

Jarenlang hebben we van deze toch bijzonder mooie regeling gebruik kunnen maken- totdat mevrouw Bussemakers vorig jaar besloot de basisbeurs de nek om te doen. Waar we in 1956 mensen gelijke kansen wilden bieden, zijn we nu bezig om het voor veel mensen weer moeilijker te maken om te gaan studeren. De tijd zal leren wat het nieuwe leenstelsel inhoudt: een verrijking of weer terug naar ‘studeren is voor de upper class’…

 

 

6 thoughts on “Studiefinanciering Toen En Nu: We Zijn Eigenlijk Weer Terug Bij Af”

  1. Trackback: see post
  2. Trackback: best site to buy dumps
  3. Trackback: wigs for women
  4. Trackback: Regression Testing
  5. Trackback: ดูอนิเมะตอนเดียวจบ
  6. Trackback: look these up

Comments are closed.

Ben je benieuwd wat Future Rebelz nog meer doet? Check dan onze zakelijke pagina!Bezoek Business@Future Rebelz
+ +