Baal Je Van School? 115 Jaar Geleden Werkte Je Nu In Een Fabriek

Browse By

Mee eens, naar school gaan sucks op alle fronten. Je moet elke dag veel te vroeg op, je wordt verondersteld om urenlang je concentratie op topsportniveau te hebben en al dat huiswerk, daar zit niemand op te wachten. Nou, het had ook anders gekund. Als het ‘Kinderwetje van Van Houten’ er niet door was gekomen in 1874, evenals de Kinderwetten in 1901, dan had je nu al vanaf je vijfde in een smerige stoomfabriek gewerkt. Voor een hongerloontje. Laat staan dat je had kunnen lezen en schrijven.

Hot topic nu is niet langer een Kinderwetje, maar of de jongere generaties nog wel goed leren lezen en schrijven- door al die technologie. Vroeger (toen ik op school zat in de jaren ’80) werd er bijv. veel tijd gestoken in het ontwikkelen van je fijne motoriek, oftewel je handschrift. Zonder schrijven kwam je er niet. Hoe moest je later anders aantekeningen maken tijdens lessen of formele brieven schrijven voor bijv. je werk? Tegenwoordig tik je wat in op een iPad en met een beetje geluk heeft dat ding ook voice-recognition waardoor alles linea recta voor je wordt uitgeschreven. Die discussie of dat goed is of niet, daar meng ik me maar even niet in- hoewel ik wel van mening ben dat je door het maken van aantekeningen goed leert om hoofd- van bijzaken te onderscheiden. En dat is nu dus steeds minder het geval. Maar nu dwaal ik af.

Bron: Giphy

Wat ik bedoel te zeggen, is dat we het hier hebben over een luxeprobleem zeg maar. Of je nou zelf schrijft of niet: je hebt in ieder geval leren schrijven. Realiseer je wel, dat het dus nog maar 115 jaar bij wet is geregeld dat kinderen naar school moeten gaan in plaats van te werken. Stel je eens voor: als jij in 1850 had geleefd, dan was je vader hoogstwaarschijnlijk werkzaam in een fabriek. Hij was van zijn ouderlijk huis op het platteland verhuisd naar de stad in de hoop daar goed werk te vinden. Helaas voor hem, was de concurrentie moordend. Veel geld verdiende hij dan ook niet en dus moesten ook je moeder, jij en je broertjes en zusjes vanaf jullie vijfde in de fabriek werken.

 

kinderarbeid-646x350

Bron: IsGeschiedenis

Je werk: 6 dagen per week, 12 uur per dag

De fabrieksdirecteuren vonden het natuurlijk helemaal top dat jij daar kwam werken, omdat je veel minder kostte. Denk dus maar niet dat je er gezien je leeftijd met vier uurtjes werk vanaf kwam. Nope: jij werkte soms wel tot 12 uur per dag, 6 days a week. Je werk was saai, monotoon, elke dag hetzelfde. Als je nu 15 bent, dan had je er dus al 10 jaar op zitten. Lekkere reality check he? Geeft wel een ander perspectief aan die ene keer per week dat je je kamer moet opruimen van je moeder. Of aan je databundel die ‘weer’ leeg is. Of aan dat bijbaantje bij de Mac op zaterdag. Realiseer je je dat als je in het nieuws hoort dat je favoriete winkels, zoals Primark, gebruik maken van kinderarbeid, dit ook het verhaal van die kinderen is?

Anyway, ik ben in ieder geval blij dat ene Samuel van Houten zich ooit druk heeft gemaakt over een kinderwetje -dat verbiedt dat kinderen onder de 12 mogen werken- en die erdoor gedrukt heeft. Ik las namelijk ook dat de Kinderwetten van 1901 -die kinderen verplicht om naar school te gaan- op het nippertje waren aangenomen, maanden voordat er een nieuw kabinet aan de macht kwam, die dat helemaal niet zag zitten. Als dat kabinet, onder leiding van Abraham Kuyper, z’n zin had gehad, dan hadden we namelijk echt allemaal nog in de fabrieken gewerkt! Amen to that, zeg ik dan maar.

 

13 thoughts on “Baal Je Van School? 115 Jaar Geleden Werkte Je Nu In Een Fabriek”

 1. Trackback: Agile DevOps
 2. Trackback: replica watch
 3. Trackback: mơ thấy đi chợ
 4. Trackback: automated regression testing
 5. Trackback: digital transformation services
 6. Trackback: mơ thấy biển số xe danh con gi
 7. Trackback: Skrota bilar
 8. Trackback: orangeville real estate agents
 9. Trackback: bitcoin evolution online
 10. Trackback: bitcoin era
 11. Trackback: pinewswire
 12. Trackback: w88
 13. Trackback: eatverts

Comments are closed.

Ben je benieuwd wat Future Rebelz nog meer doet? Check dan onze zakelijke pagina!Bezoek Business@Future Rebelz
+ +