Wake Up Call: Jouw Baan Of Studie Is Over Tien Jaar Misschien Wel Overbodig

Browse By

Fotobedrijf Kodak had in 1998 107.000 werknemers en verkocht 85% van al het fotopapier wereldwijd; een paar jaar later gingen ze failliet. Niemand had kunnen bedenken dat digitale fotografie het verdienmodel van Kodak in no-time onderuit zou schoppen- net zoals we nu ook geen weet hebben van wat ons te wachten staat. Software gaat de komende 5 tot 10 jaar hele industrieën omver werpen- kijk maar naar Uber en Airbnb en hun impact op de taxi- en hotelbusiness. Als je dus nog een studie overweegt, neem dan het volgende mee in je overwegingen.

De bovengenoemde voorbeelden komen uit een Facebookpost van Dr. Robert Goldman -naar eigen zeggen ‘Antiaging & Sports Medicine Pioneer’- die maar liefst 130.000 keer gedeeld is. Hij beschrijft een aantal scenario’s die de wereld zoals we ‘m nu kennen totaal gaan veranderen! Als je ons artikel ‘Honderdduizenden studenten worden opgeleid voor een robotbaan‘ hebt gelezen dan weet je meer dan 300.000 studenten sowieso al beter een andere studie hadden kunnen kiezen, omdat hun baan zal worden overgenomen door robots. Als we Robert Goldman’s verhaal moeten geloven, zitten er echter veel meer studenten op de verkeerde plek…

We hebben allemaal wel gehoord van de zelfrijdende auto van Tesla die laatst zichzelf in de prak heeft gereden. “Zie je wel, dat wordt helemaal niks”, was waarschijnlijk de reactie van velen. Goldman verklaart echter dat zelfrijdende auto’s binnenkort de normaalste zaak van de wereld zijn (in 2020 al!). Je zal op den duur niet eens meer een eigen auto willen bezitten; je belt gewoon een auto wanneer je ergens heen moet en verricht wat werk onderweg- handig! Goldman denkt dan ook dat onze kinderen nooit meer een rijbewijs zullen hoeven halen en dat het aantal auto’s met 90% omlaag zal gaan. Hebben we nu 1 ongeluk per 100.000 kilometer, ook dat aantal zal worden teruggebracht naar 1 op de 10 miljoen kilometer.

Bron: Giphy

Als je alleen al dit voorbeeld neemt, zie je ineens hoeveel industrieën, net als Kodak, hun verdienmodel dreigen te verliezen. De auto-industrie zal grotendeels overbodig worden- op de zelfrijdende auto’s na. Goldman zegt met technici van Audi en Volkswagen te hebben gesproken, die dan ook doodsbenauwd zijn voor Tesla. Rijscholen zullen overbodig worden: dat betekent dat alleen al in Nederland een kleine 8.000 rijscholen failliet zullen gaan en zo’n 15.000 instructeurs hun baan verliezen. En met maar 1 ongeluk op de 10 miljoen kilometer zal ook de verzekeringsbranche omver worden geblazen! Ook de huizenmarkt zal veranderen: waarom zou je tenslotte nog in een drukke stad dichtbij je werk gaan wonen als je kan werken tijdens het rijden?

Komen we bij het onderdeel Artificial Intelligence (AI), oftewel Kunstmatige Intelligentie (KI). Klinkt nog lekker vaag, toch? Well, here’s your wake-up call! Heb je al van Watson IBM, de supercomputer, gehoord? KI heeft ervoor gezorgd dat hij niet alleen gemakkelijk door talloze encyclopedieën browst op zoek naar een antwoord op je vraag, maar ook bijvoorbeeld bepaalde intonaties in je stem kan begrijpen. Het komt erop neer, dat jonge advocaten in Amerika nu al moeilijker werk kunnen vinden, omdat Watson antwoorden weet te geven die 90% accuraat zijn- die van mensen maar 70%. Overweeg je dus een studie Rechten, denk dan nog even goed na. Nu kan Watson alleen nog maar basisvragen aan, maar hoe zal dat over een paar jaar zijn?

Hieronder een documentaire over Watson (tekst loopt verder onder video):

https://www.youtube.com/watch?v=4cAv2SKXMDk

Op het moment zijn bedrijven bezig met het ontwikkelen van een medisch apparaat, genaamd ‘The Tricorder’ from Star Trek, dat samenwerkt met je telefoon en je gezondheid kan meten. Het analyseert een scan van je netvlies, een bloedmonster en je ademhaling en koppelt daar 54 biomarkers aan waardoor bijna elke ziekte kan worden geïdentificeerd. Goldman zegt dat het zo goedkoop zal zijn dat iedereen op deze planeet bijna gratis toegang zal hebben tot top-of-the-bill geneeskunde. Als dat zo is, hoe ziet de toekomst van de Gezondheidszorg er dan uit? Tuurlijk, een computer kan nooit de human touch van een verpleegster vervangen, maar veel van haar taken wel.

Ik heb nog maar enkele voorbeelden van Goldman genoemd- wil je meer weten, lees zijn hele verhaal dan hier. Niemand weet hoe de wereld er over tien jaar uitziet, maar dat is geen reden om gedachteloos een nieuwe studie of baan te kiezen. Denk bij jezelf na of die industrie, dat bedrijf of die functie er over tien jaar nog zal zijn. Is het relevant om daar ervaring in op te doen? Vaak zal je het gewoonweg niet weten, maar bijvoorbeeld een student Data Analyse kan misschien toch maar beter zijn studie gaan heroverwegen…

7 thoughts on “Wake Up Call: Jouw Baan Of Studie Is Over Tien Jaar Misschien Wel Overbodig”

  1. Trackback: DevOps Company
  2. Trackback: dumps with pin shop
  3. Trackback: Kampala International University
  4. Trackback: 만화보는사이트
  5. Trackback: nằm mơ thấy cháy rừng
  6. Trackback: hotel tonight promo code
  7. Trackback: Real estate blog

Comments are closed.

Ben je benieuwd wat Future Rebelz nog meer doet? Check dan onze zakelijke pagina!Bezoek Business@Future Rebelz
+ +