Uitwisselingsprogramma: Hoe Overleef Je De Eerste Paar Dagen Alleen In Het Buitenland?

Browse By

Waaaaah: je hebt zojuist te horen gekregen dat je voor een semester naar het buitenland gaat!! Awesome! Je vliegtickets zijn geregeld, je backpack staat klaar en nog stoned van de vaccinaties sta je te bieren op je afscheidsfeestje! Man, wat heb je er zin! Twaalf uur later in het vliegtuig piep je wel anders: dit is eigenlijk gewoon fucking eng. Been there, done that, dus hierbij mijn overlevingsstrategie voor de eerste paar dagen in je nieuwe thuisland.

Ik ben op mijn negentiende voor een paar maanden naar Parijs vertrokken, waarna ik op mijn 22e ‘t Hollandse studentenleven verwisselde voor een Amerikaanse campus. Ik heb tijdens die trips dan ook de nodige overwinningen op mezelf moeten boeken, waardoor ik er uiteindelijk toch met super veel plezier op terugkijk!

1: De reis

In mijn geval vloog ik naar Knoxville, Tennessee, echt een gehucht, dus er wachtte mij een overstap op Miami, Florida, wat weer een kolossal vliegveld was. Ik was nog nooit in Amerika geweest, laat staan dat ik al eens een treintje had genomen van de ene terminal naar de ander: uiteraard scheet ik dan ook alle kleuren van de regenboog. Maak je je ook zorgen over je aankomst op een onbekend vliegveld, check dan even in je omgeving of er iemand is, die er al eens geweest is; weet je een beetje waar je aan toe bent. Zorg ook dat je vantevoren geld wisselt en cash meeneemt. Na een lange vlucht wil je niks liever dan in een taxi stappen die je naar je plek van bestemming brengt- dat is niet het moment om je gloednieuwe creditcard uit te proberen…

Bron: Giphy

2: Bereid je aankomst voor

Na een lange reis kwam ik ‘s avonds laat aan op mijn campus- ik werd naar mijn dorm room begeleid en guess what: er was helemaal niks. Er stond een bed met een matras erop, maar geen beddengoed. Geen bekers, geen borden, geen bestek: niks. Gelukkig had ik een roommate die me wel een laken wilde lenen (!) en me de volgende dag naar Walmart reed om wat basics te kopen. Oftewel: check vantevoren met de organisatie wat je kan verwachten. Niks is zo demotiverend als koukleumen tijdens je eerste nacht in een nieuw land.

3. Vraag de weg- wie weet hou je er vrienden aan over

Ga je op uitwisseling, dan krijg je als het goed is een overzichtje van wat je de eerste dagen kunt verwachten. Activiteiten, tijden en adressen, daar zal het overzicht zo ongeveer uit bestaan. Leuk allemaal, maar hoe kom je daar dan? Nou, dat is heel simpel: ask around en ga op weg. Tuurlijk, je kan ook Google Maps gebruiken, maar dan laat je wel een mooie kans lopen om mensen te leren kennen. Ik heb die eerste dag m’n leukste outfit aan getrokken (ja, zo ben ik dan ook wel weer) en ben maar gaan lopen. Zit je op een campus, dan heb je duizenden leerlingen die je kunnen vertellen waar je moet zijn voor ‘Student Admissions’ bijvoorbeeld of de ‘International Hub’.

Ik heb -heel strategisch- van die ‘International Hub’ maar m’n eerste go-to gemaakt en dat was maar goed ook: ik raakte daar al snel in gesprek met een Fins meisje, dat een stuk meer buitenlandervaring had dan ik. Vanaf toen heeft zij me overal mee naartoe gesleept en uitgelegd hoe ik me moest aanmelden, hoe het Amerikaanse schoolsysteem in elkaar zat, wat ik kon kiezen, etc. Het leuke is dat ze tot op de dag van vandaag, 18 jaar later, een vriendin van me is! En de mensen die me onderweg naar de International Hub de weg hadden gewezen, bleek ik  ook vaker tegen te komen. Ze waren dan uiteraard heel benieuwd of ik ooit nog was aangekomen en al snel kletsten we over van alles en nog wat. Drie weken later stonden we lallend in de kroeg! Friends for life!

Bron: Giphy

4. Fix een koffiedate

Het was even zoeken, maar je bent er: je eerste les in het buitenland! Ga eerst eens rustig zitten en acclimatiseer een beetje. Size up the teacher en let goed op: misschien zitten er nog wel andere buitenlandse studenten in je klas. Mijn truc was om na afloop van de les contact met ze te zoeken en te vragen of ze zin hadden in een kop koffie. Lokale studenten hebben al een leven, dus daar zal je moeilijker tussen kunnen komen. Internationals zoals jij, zijn desperate voor sociale contacten en zullen heel blij zijn met je voorstel! Zorg dan dat je meteen die andere leuke mensen die je onderweg bent tegengekomen ook op de hoogte stelt van de koffiedate en een gezellige middag is geboren!

5. Heimwee zal je zeker hebben

Hoe gaaf het ook is om in een ander land te wonen, bereid je erop voor dat de cultuurverschillen enorm zullen zijn en dat je soms gewoon wel weer even met je Nederlandse vrienden in de kroeg zou willen staan. Gelukkig heb je tegenwoordig allerlei communicatiemiddelen om met ze in contact te blijven, maar wees wel voorzichtig dat je niet alleen nog maar op die telefoon zit. Het is heerlijk om soms even bij te kletsen met je beste vriendin, maar als je elke dag met haar op Skype zit, wat doe je dan in het buitenland? Je had jezelf een hoop geld kunnen besparen door gewoon lekker thuis te blijven dan. Heimwee is niet erg; het helpt je om Nederland wat meer te gaan waarderen.

Foto: Adi Constantin

De eerste vijf weken van mijn verblijf in Tennessee waren pittig. De verschillen waren enorm- ik ging van een opleiding met een kroeg ín school naar een zero- alcohol tolerance campus in het zuiden van Amerika, waar racisme nog hoogtij vierde, mijn roommates elke zondag naar de kerk gingen en het zwembad het territorium was van de knappe, slanke meiden en hun gespierde vriendjes. Paste je niet in dat plaatje, dan ging je daar niet naartoe. Uiteraard hadden wij Europeanen daar maling aan en paradeerden we -met bierbuik en al- langs deze mean girls. Lachen natuurlijk, maar die verschillen maakten ook dat ik Nederland echt miste en met m’n ziel onder m’n arm liep. Maar niet getreurd: gaandeweg worden de oppervlakkige vriendschappen die je hebt gesloten steeds dieper en voor je het weet, sta je jankend op het vliegveld als het semester over is!

Wat het allerbelangrijkst is, is dat je erop uit gaat en mensen ontmoet. Hoe verlegen je ook bent: drie maanden met je neus in de buitenlandse boeken is maar half the experience van een semester abroad! Je zult versteld staan van de aantrekkingskracht die internationale studenten op locals hebben. Je hebt altijd wat om over te praten, want iedereen wil natuurlijk meer weten over de The Red Light District en de coffeeshops waar Nederland zo beroemd om is. Het zal even wennen zijn en heimwee zal af en toe killing zijn, maar geloof me, dit wordt een ervaring om nooit te vergeten!

 

 

 

8 thoughts on “Uitwisselingsprogramma: Hoe Overleef Je De Eerste Paar Dagen Alleen In Het Buitenland?”

  1. Trackback: buy cvv online
  2. Trackback: Bolton plumbing company
  3. Trackback: Da-Lite 92670 manuals
  4. Trackback: best replica rolex
  5. Trackback: nằm mơ thấy tắm sông
  6. Trackback: cách giữ chồng tốt nhất
  7. Trackback: fake copy iwc cheap
  8. Trackback: Slip Covers

Comments are closed.

Ben je benieuwd wat Future Rebelz nog meer doet? Check dan onze zakelijke pagina!Bezoek Business@Future Rebelz
+ +