#Onderbuikgevoel: Een Van Je Matties Depressief? Praat Erover!

Browse By

Wist je dat zelfmoord doodsoorzaak nummer twee onder studenten is? Maar liefst zes tot acht procent denkt weleens na over zelfmoord en 1 procent staat op het punt of heeft een poging ondernomen. Dat klinkt misschien niet als heel veel, maar als je bedenkt dat er in Amsterdam 100.000 studenten zijn, dan is 1 procent daarvan 1000 studenten… Denk je dus dat een van je vriend(inn)en depressief is, spreek hem/ haar er dan ook op aan. Echt! Hoe, dat staat hieronder.

Het is niet zo dat iemand die depressief is, ermee te koop loopt. Die persoon trekt zich vaak terug, laat staan dat hij/zij hulp zoekt bij bijvoorbeeld een huisarts. Bureau Studentenartsen heeft gisteren een protocol gepubliceerd waar de kenmerken van depressie in staan, hoe je het best met een depressief persoon in contact kan treden en welke professionals je kan benaderen voor hulp.

Bron: Stocksnap

Op Radio1 was gisteren een interview met de directeur van Bureau Studentenartsen, Peter Vonk en Aafje Kok, moeder van Thijs, die vier jaar geleden op 21-jarige leeftijd zelfmoord heeft gepleegd (het volledige interview kan je onder dit artikel beluisteren). Je zou misschien verwachten dat de moeder van Thijs zijn beslissing aan zag komen en actie had kunnen ondernemen, maar Thijs was tot drie weken voor zijn poging een vrolijke kerel die leek te genieten van het studentenleven.

Toen zijn moeder later een reconstructie van de weken voor zijn dood maakte, bleek na gesprekken met zijn vrienden dat ze wel een vermoeden hadden dat hij depressief was. Alleen, op de momenten dat Thijs erover leek te willen praten, leidde hij zijn vrienden toch weer af door te zeggen: “Ach, het gaat prima, laten we lekker een biertje drinken.” Zijn moeder zei dat later bleek dat hij leed onder een onmogelijke liefde en teveel hooi op z’n vork.

Belangrijkste risicofactoren

Prestatiedruk is inderdaad een van de belangrijkste risicofactoren van studenten met een suïciderisico. De afgelopen jaren is de studiedruk alleen maar toegenomen, uitloop is bijna niet meer te permitteren en dat zorgt voor veel stress. Studenten ervaren ook meer stress dan werkende jongeren. “Peter Vonk noemt een gebrek aan structuur en ritme, prestatiedruk en drank- en drugsgebruik onder meer als oorzaak hiervan,” aldus Het Parool. Ook eenzaamheid, weinig sociale contacten, traumatische ervaringen uit het verleden of een plotselinge ernstige levensgebeurtenis zijn grote risicofactoren.

Het belangrijkste waarschuwingssignaal dat wordt gegeven is: jouw onderbuikgevoel! Je vriend(in) kan nog zo ‘vrolijk’ doen, vaak weet je wel of diegene een show opvoert. Een tijd geleden stond hij op elk feestje, kletsend met jan en alleman, maar nu komt er geen woord meer over z’n lippen en zit hij liever thuis, alleen op z’n kamer. Tuurlijk, de blues hebben we allemaal wel eens en het is echt niet zo dat je een huisarts hoeft in te schakelen bij elke heartbreak, maar je intuïtie weet vaak wel wanneer het echt mis is. En advies inwinnen kan echt geen kwaad!

Wat te doen?

1. Ga eerst het gesprek aan met je vriend(in): hoe gaat het met je? Gaat alles wel goed? Hoe gaat het met je studie?

2. Probeer een inschatting te maken van de ernst van de situatie door door te vragen op de antwoorden van je vriend(in).

3. Als je het niet vertrouwt, neem contact op met de ouders van je vriend(in) of de geschikte voorzieining aan de hand van de onderstaande tabel.

Bron: Bureau Studentenartsen

4. Hou je vriend(in) een beetje in de gaten. Stuur af en toe een appje of ga samen wat drinken; hij/ zij kan sociale contacten goed gebruiken.

5. Praat erover met iemand die je kan vertrouwen. Het kan best heftig zijn allemaal, dus krop het nou niet zelf op, maar praat erover met je ouders, een professional of een vriend(in) die je vertrouwt.

Hieronder het hele interview met Aafje Kok en Peter Vonk:

14 thoughts on “#Onderbuikgevoel: Een Van Je Matties Depressief? Praat Erover!”

 1. Trackback: digital transformation
 2. Trackback: human hair wigs
 3. Trackback: 뉴토끼
 4. Trackback: exotic weed for sale
 5. Trackback: DevOps
 6. Trackback: persyaratan beasiswa bank indonesia
 7. Trackback: kim ngưu nữ hợp với cung nào nhất
 8. Trackback: 메이저사이트
 9. Trackback: Weed for sale
 10. Trackback: Eat Verts
 11. Trackback: game bai poker doi thuong
 12. Trackback: this website
 13. Trackback: thenaturalpenguin
 14. Trackback: soi lo de

Comments are closed.

Ben je benieuwd wat Future Rebelz nog meer doet? Check dan onze zakelijke pagina!Bezoek Business@Future Rebelz
+ +