Honderdduizenden Studenten Opgeleid Voor Een Robotbaan

Browse By

Je hebt je er eindelijk toe kunnen zetten: je hebt Open Dagen bezocht, met je decaan gesproken en misschien zelfs wel een beroepskeuzetest gedaan. Na lang wikken en wegen, ben je vorige week aan die studie begonnen, die als beste match naar voren kwam… en nu dit: die baan waarvoor jij bent gaan studeren, kan in de toekomst blijkbaar worden overgenomen door een robot. Mooi verhaal! 

Een paar jaar geleden had een onderzoek aan de universiteit van Oxford al uitgewezen dat in Nederland de komende twintig jaar zo’n 2- tot 3 miljoen banen door automatisering kunnen verdwijnen. Oftewel, ze kunnen worden ingepikt door robots. Accountantskantoor Deloitte heeft dat onderzoek uitgebreid en kwam tot de conclusie dat maar liefst 286.000 studenten straks de pineut zijn.

Tuurlijk, niks is nog zeker; de onderzoekers zeggen nadrukkelijk dat de ‘kans’ bestaat dat robots jouw baan gaan overnemen. Maar ja, daar ben je dan nog steeds mooi klaar mee! Want je investeert wel tijd en geld in deze opleiding, waarmee je straks een goede kans op een baan hoopt te maken.

http://gph.is/1Znc5v3

Bron: Giphy

Wat betekent het nou voor jou? 
Als we kijken naar de verschillende opleidingsniveau’s, dan hebben mbo’ers de slechtste baankansen. Volgens Deloitte zijn straks 174.000 studenten de pineut; dat is bijna de helft van alle mbo’ers! Vooral de administratieve, financiële en technische opleidingen lopen gevaar. MBO- Gezondheidszorg en Detailhandel hebben een iets mindere automatiseringsdreiging, maar omdat daar nou net weer de meeste studenten op zitten, lopen zij weer risico wat betreft concurrentie.

Kijk je naar hbo en wo, dan is de kans op automatisering beduidend minder: 84.000 hbo’ers en 28.000 wo’ers worden hier opgeleid voor potentiële ‘spookfuncties’. Vooral de studies accountancy, bedrijfseconomie, logistiek en journalistiek behoren tot de risico-opleidingen.

Leuk nieuws is dit niet, maar laten we er ook weer niet te veel over stressen. Vroeger had je tenslotte ook ontzettend veel kolenboeren en lantaarnopstekers en die missen we tegenwoordig ook niet. Met alle nieuwe technologie ontstaan er tenslotte ook nieuwe banen; je denkt toch niet dat iemand twintig jaar geleden kon studeren voor Webdesigner? Hou het dus in de gaten en wees nooit bang om jezelf om te scholen: je bent tenslotte nooit te oud om te leren!

Uit: De Volkskrant

4 thoughts on “Honderdduizenden Studenten Opgeleid Voor Een Robotbaan”

  1. Trackback: binance altcoins
  2. Trackback: Software Testing services company
  3. Trackback: con sau so may
  4. Trackback: telegram forex signals

Comments are closed.

Ben je benieuwd wat Future Rebelz nog meer doet? Check dan onze zakelijke pagina!Bezoek Business@Future Rebelz
+ +