Universiteit Rankings? Weg Ermee! …Of Toch Niet?

Browse By

Afgelopen week was het volop in het nieuws: een nieuwe Universiteitsranking voor 2016/ 2017, met daarin de honderd beste universiteiten van de wereld! Nogal een domper alleen dat Nederland het niet bepaald goed doet… Daar zit je dan met je voorkeursuniversiteit die net uit de Top-100 is gedonderd: moet je je nog wel aanmelden dan? Moet je die lijstjes nou serieus nemen of niet?

Lijstjes: ze spelen in op de behoefte van de (moderne) mens om belangrijke zaken te vergelijken en te meten. Hoewel het misschien eigenlijk meer neerkomt op appels met peren vergelijken. Het is natuurlijk mooi om te weten hoe ‘goed’ jouw voorkeursuniversiteit het doet, maar wat zegt zo’n lijstje nou eigenlijk?

Bron: Giphy

Om te beginnen, er bestaan verschillende soorten ranking lijstjes voor universiteiten. Behalve die van ‘QS World University Rankings ‘die deze week de krantenkoppen beheerste, zijn er nog talloze andere:

Tuurlijk, iedere ranking heeft een paar eigen, unieke maatstaven, maar daarnaast gebruiken ze ook heel veel dezelfde criteria (zoals de reputatie van de universiteit of het aantal wetenschappelijke publicaties). Het verschil zit ‘m in hoe zwaar ze bepaalde criteria laten meewegen. Zo weegt bij bijv. de QS Ranking de reputatie van een universiteit zwaarder dan bij andere rankings; oftewel de weegschalen zijn bij de een anders ingesteld dan bij de ander, zeg maar. Daarom is het dus ook niet makkelijk om universiteiten ‘objectief’ te vergelijken en is het risico aanwezig, in mijn ogen, dat appels met peren vergeleken worden.

Bron: Giphy

Flikker dan maar op met alle lijstjes en rankings?

Nee, niet helemaal. Zoals zo vaak in het leven, hoeft er ook hier niet zo zwart of wit naar gekeken te worden. Wat ik aanraad is altijd verder te kijken dan één lijstje. Check ook andere rankings, zoals die hierboven! Verder is het verstandig om te begrijpen hoe ze beoordelen en welke specifieke opleidingen of faculteiten van de universiteit beoordeeld worden. Zoals gezegd hecht QS veel aan de reputatie van een universiteit, maar kijkt de Shanghai ranking ook naar het aantal Nobel prijswinnaars die van de universiteit afkomstig zijn; talk about high standards.

Laat je niet gek maken!

Laat je zeker niet gek maken door dergelijke heus wel nuttige maar ook potentieel verraderlijke lijstjes en zoek vooral nog even door voordat je een keuze maakt!

Voor meer lijstjes en achtergrond informatie over de verschillende rankings:

Beste universiteiten van Nederland 2016: ranglijst

Rankings met achtergronden zoals uitgelegd op EUR.nl

17 thoughts on “Universiteit Rankings? Weg Ermee! …Of Toch Niet?”

 1. Trackback: human hair wigs
 2. Trackback: nằm mơ thấy cãi nhau với người cùng phái
 3. Trackback: diamond paintings
 4. Trackback: Study in Uganda
 5. Trackback: 토토
 6. Trackback: mơ thấy đá bóng đánh con gì
 7. Trackback: Azure DevOps
 8. Trackback: Intelligent Automation experts
 9. Trackback: mơ thấy bàn thờ tổ tiên
 10. Trackback: Panzer Arms AR-12 PRO Shotgun
 11. Trackback: 사설토토
 12. Trackback: lortab pill for sale online cheap overnight shipping
 13. Trackback: Sofya Machulskaya fonbet
 14. Trackback: คอนโดเงินเหลือ
 15. Trackback: free wigs for cancer patients
 16. Trackback: click resources
 17. Trackback: danh de online uy tin

Comments are closed.

Ben je benieuwd wat Future Rebelz nog meer doet? Check dan onze zakelijke pagina!Bezoek Business@Future Rebelz
+ +