Denk jij over ook maximaal lenen bij DUO? Think again.

Browse By

Geld lenen van DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) tegen super voordelige voorwaarden: je zou zeggen, niks meer aan doen! Veel studenten lenen dan ook maximaal (iets meer dan €1000 per maand) en gebruiken dat opgespaarde geld om na hun studie een eigen bedrijf op te zetten of om op wereldreis te gaan. Prima toch? Helaas is het ook hier zo dat er addertjes onder het gras zitten, die je toch even moet weten.

Om te beginnen, studiefinanciering bestaat uit een aantal onderdelen. De Studenten-ov is gratis voor iedereen die binnen tien jaar afstudeert, evenals een aanvullende beurs voor studenten wier ouders samen minder dan € 46.000 bruto per jaar verdienen. De basisbeurs (dat was dus wel ‘gratis geld’) is vervangen door het studievoorschot- oftewel die beruchte lening van de overheid. Daarbovenop kan je nog een collegegeldkrediet afsluiten, vooral handig voor dure (tweede) studies.

Bron: Giphy

Ok, got it. Maar gratis geld dat is vervangen door een lening: wat is daar nou zo voordelig aan? Nou, je hoeft alleen maar terug te betalen als je genoeg geld verdient en alle schuld die na 35 jaar nog openstaat wordt kwijtgescholden. Chilll toch, hoor ik je zeggen, maar hier volgen de kleine lettertjes:

1. Het is misschien nog een ver-van-je-bed-show, maar die schuld die je opbouwt door maximaal te lenen, betekent wel dat je later een lagere hypotheek kunt krijgen dan je misschien zou willen: dag droomhuis! Je hypotheekverstrekker kijkt naar je totale studieschuld; oftewel heb je €25.000 geleend, maar al €20.000 afgelost, dan neemt hij/ zij alsnog de €25.000 mee in zijn berekeningen! Een wet om te kijken naar je openstaande studieschuld (oftewel, die €5000 die je nog open hebt staan) is aangenomen door de Tweede Kamer, maar moet nog door de Eerste Kamer worden goedgekeurd. Oftewel, die wereldreis lijkt nu veel belangrijker, maar geloof me, over 10 jaar baal je dat je niet in dat hele fijne huis kunt wonen- met twee kinderen en een hond barst je studentenkamer natuurlijk al snel uit z’n voegen.

Bron: Giphy

2. Zodra je meer gaat verdienen, ga je ook meer afbetalen- reken op zo’n 4% van je inkomen. Allemaal euro’s die je niet kunt besteden aan een verbouwing, kinderen of een auto- allerlei zaken die je ook nu nog niet boeiend vindt, maar een grote rol gaan spelen als je eenmaal bent afgestudeerd.

Terugbetalen DUO

Bron: DUO

Nu klink ik even als je moeder, maar denk echt goed na voordat je max gaat lenen! Er zijn genoeg mensen zwaar in de financiële problemen gekomen, die ze niet zomaar konden oplossen. Tuurlijk, een beetje genieten mag wel, maar zuip je droomhuis niet in een paar avonden op 😉

Uit: DFT

36 thoughts on “Denk jij over ook maximaal lenen bij DUO? Think again.”

 1. Trackback: Aston SEN979-CH-72-10 manuals
 2. Trackback: Digital Transformation solutions
 3. Trackback: DevOps solutions
 4. Trackback: mơ thấy nhà vệ sinh bẩn
 5. Trackback: brian dumps
 6. Trackback: nằm mơ thấy hôn môi
 7. Trackback: Regression Testing
 8. Trackback: 토토
 9. Trackback: mơ rụng tóc đánh con gì
 10. Trackback: nằm mơ đi học
 11. Trackback: http //bidikmisi.belmawa.ristek dikti.go.id
 12. Trackback: mơ thấy xương người
 13. Trackback: mơ thấy con mèo đánh con gì
 14. Trackback: 안전놀이터 추천
 15. Trackback: cuanto vale un bitcoin en dolares
 16. Trackback: Plumber Near Me
 17. Trackback: immediate edge review

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ben je benieuwd wat Future Rebelz nog meer doet? Check dan onze zakelijke pagina!Bezoek Business@Future Rebelz
+ +