Op School Is Geen Plek Voor Creativiteit

Browse By

De rubriek ‘Rebellious Friday’ biedt jou een podium om je frustraties over je school en werk van je af te schrijven! Misschien kan je het niet uitstaan dat de middelbare school niks anders lijkt te doen, dan alle creativiteit uit je te zuigen? Of vind je dat je verkeerd bent voorgelicht tijdens de Open Dag van je studie? Of baal je dat je de promotie maar niet krijgt, die je ZO verdient! Heb jij zo’n frustratie, deel het met ons!

IMG_7522

 

Onze vlogger Willemijn (hier stelt ze zich even voor!) trapt deze week af met haar kijk op het Nederlandse schoolsysteem, dat wel wat vernieuwing kan gebruiken. Ze heeft dit verhaal begin dit jaar op haar eigen blog gepost, maar vind het helemaal goed, dat we ‘m op Future Rebelz reposten!

“Nee, Dat Heb Je Fout!

Als je niet denkt op de manier van school, denk je fout. Als je meer van dansen houdt dan van wiskunde heb je pech. Als je tekent in je schrift ben je slecht bezig. Er is amper plek voor creativiteit! Lees gauw verder…

Fouten maken
[Je hebt waarschijnlijk wel gehoord van] Albert Einstein en Isaac Newton, maar mensen met goede eigen ideeën zijn er ook hier en nu! Mensen die bijzondere ideeën hebben en die uitvoeren. Ze zijn niet bang om fouten te maken. Ze doen het gewoon. Als je geen fouten durft te maken, kun je nooit met een origineel idee komen!

Veel volwassenen hebben helemaal geen originele ideeën meer. Ze zijn bang om het fout te doen, want op school wordt je als je het fout doet ook afgestraft! Sterker nog: Als je een fout maakt krijg je een rode streep erdoorheen of krijg je geen punten!

foto fout01


Dansen & Wiskunde

Overal ter wereld ziet het schoolsysteem er hetzelfde uit: Bovenaan  heb je Wiskunde, de natuurwetenschappen en talen, dan menswetenschappen, en dan pas kunst. Daar is weer een volgorde van belangrijkheid in: Muziek en tekenen staan bovenaan, dan dansen en drama. Er is geen systeem waar ze kinderen wiskunde leren door te dansen. Waarom niet?!

Dansen en wiskunde zijn even belangrijk! Dansen is menselijk, gezond en je wordt er gelukkig van. Maar nee, dát doen we niet. Wiskunde is veel belangrijker!

Trance-Dance-Tilburg


Logisch denken

In het schoolsysteem focussen ze vooral op het hoofd. En dan nog maar op 1 kant: De linker hersenhelft. De hersenhelft van logica, praktisch denken, rekenen, wetenschap, taal.
Dat komt doordat het onderwijs is ontstaan in de tijd van de industrialisatie. Toen was het belangrijk om een baan te krijgen waarbij je genoeg verdiende om te kunnen eten. Met doen wat je leuk vindt, bijvoorbeeld muziek maken, kreeg je geen goede baan! Nu krijg je daar een prima baan mee, dus dit hele systeem is hartstikke ouderwets.

Nog een reden waarom dit systeem anders moet: Het wordt geleid en is verzonnen door academici. Dat zijn mensen die vooral werken met de linker hersenhelft en op een bepaalde manier denken. Maar dat is maar één manier! Er bestaan andere! Bijvoorbeeld (ja daar issie weer) creatief denken!

Creatief denken
Creativiteit is het bedenken van ideeën die waarde hebben.

3.lamp2opt

Mensen die creatief denken en gewoon heel slim zijn, denken dat ze niét slim zijn omdat ze niet op de manier van de academische wereld denken. Ze worden daarom afgestraft: Ze krijgen slechte punten voor de vakken die als belangrijk gezien worden en blijven zitten, of gaan naar de mavo. Hartstikke oneerlijk dus!

En dat moet dus helemaal anders!

Het hele onderwijssysteem moet op de schop. Deze ouderwetse manier van alleen linker hersenhelft-denken kan niet meer!

Op school moet je leren fouten maken en leren leren van je fouten! Op school moet je originele ideeën bedenken! Op school moet je jezelf kunnen zijn!!”

Tot zover Willemijn! Wil je ook je ideeën met ons delen, stuur dan je blog (een vlog mag ook) naar info@futurerebelz.com en wie weet staat jouw verhaal volgende week vrijdag online! 

53 thoughts on “Op School Is Geen Plek Voor Creativiteit”

 1. Trackback: Sexuality after spinal cord injury
 2. Trackback: Miele KM 400 manuals
 3. Trackback: 澳洲买车中文网
 4. Trackback: http://www.egreplica.com/
 5. Trackback: mơ thấy sếp cũ
 6. Trackback: black louboutin pumps price replica
 7. Trackback: mơ thấy nhẫn vàng đánh con gì
 8. Trackback: mơ thấy lợn đẻ
 9. Trackback: porn movie
 10. Trackback: Kimber Guns for Sale
 11. Trackback: cuanto sale 1 bitcoin en dolares
 12. Trackback: frontier airlines Phone Number
 13. Trackback: SKBproductionsllc Film in Atlanta

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ben je benieuwd wat Future Rebelz nog meer doet? Check dan onze zakelijke pagina!Bezoek Business@Future Rebelz
+ +