IQ Debunk: Doorzetters Komen Verder Dan ‘Slimme’ Mensen!

Browse By

Dit kunnen al die scholen met hun achterhaalde ideeën in hun zak steken! “Succes heeft meer te maken met volharding dan met intelligentie”, is de eerste zin van een artikel in Psychologie Magazine.  Wat ze eigenlijk zeggen is dat intelligentie niet vaststaat: ben je nu ‘maar’ vmbo, dan kan je gewoon jezelf omhoog werken naar een universitaire studie. Je moet het alleen écht willen en niet opgeven als het zwaar wordt.

Onderzoekers hebben een experiment uitgevoerd onder kinderen van een jaar of 8, individueel en onder toeziend oog van een begeleider, die ze steeds moeilijkere puzzeltjes liet oplossen. De kids uit de eerste groep kregen te horen dat ze heel ‘slim’ waren nadat ze de blokkenpuzzel hadden opgelost; de tweede groep werd juist verteld dat ze ‘goed bezig waren’. Het zal je niet verbazen dat de kinderen uit de eerste groep na een paar puzzels niet meer door wilden- ze waren bang dat ze hun label ‘slim’ zouden verliezen. Doorzetten zou in hun geval negatief uitpakken. De kiddos die zich gestimuleerd voelden omdat ze goed bezig waren, kozen vaker voor een moeilijker puzzeltje.

Bron: Giphy

Je moet het zo zien dat je hersenen als spieren zijn en dat als iets niet meteen lukt, dat niet betekent dat het je nooit zal lukken. Je moet gewoon oefenen en doorzetten. Jammer natuurlijk dat het huidige schoolsysteem zoveel waarde hecht aan cijfers; haal je slechte cijfers dan kan je als ‘dom’ worden ervaren. Niet bepaald bevordelijk voor je doorzettingsvermogen.

En omdat je school zoveel waarde hecht aan cijfers, doen je ouders dat automatisch ook! Ze kijken niet meer naar je leerproces, maar naar je resultaten en dat is natuurlijk super frustrerend. Misschien moet je ze eens vragen om wat meer te kijken naar hóe je leert. Als de ene toets rammend slecht ging, maar de volgende stukken beter omdat je op een andere manier bent gaan leren, dan is dat ook best wat aandacht waard!

Het belangrijkste is dat je niet moet opgeven. Als je een zes wilt halen voor Wiskunde A, dan kan je dat, echt. Het kan alleen niet allemaal van een leien dakje gaan en je zal voor het ene vak nou eenmaal wat meer moeite moeten doen dan voor het andere. Tegenslag is part of life, maar laat je niet kisten! You can achieve anything you set your mind to! Onderzoekers hebben het bewezen!

(Tekst loopt door onder GIF)

Bron: Giphy

Even een voorbeeld uit mijn eigen hoge hoed: mijn CITO-toets gaf me LBO-advies (vmbo-basis), maar door hard werken heb ik uiteindelijk mijn vwo-diploma gehaald. Sterker nog, na mijn HBO-opleiding heb ik uiteindelijk ook nog een Master of Fine Arts afgerond, de hoogste graad in de Kunsten. Ik had gewoon tijd nodig- en heel veel bijles op de middelbare school, dat wel.

Laat je dus niet gek maken door wat anderen zeggen: je IQ zegt maar een klein beetje over wie je echt bent. Het gaat over karakter, dus als je ervoor kiest om achterover te leunen, omdat je toch niet ‘slim’ bent, dan is het precies dat: jouw keuze. Maar ben je bereid ervoor te werken, dan kan ook jij mega succesvol worden!

 

8 thoughts on “IQ Debunk: Doorzetters Komen Verder Dan ‘Slimme’ Mensen!”

  1. Trackback: những cách khiến chàng yêu mình hơn
  2. Trackback: mơ thấy ăn ổi
  3. Trackback: Digital Transformation
  4. Trackback: mơ thấy chụp ảnh cưới
  5. Trackback: game dua ngua an xu
  6. Trackback: số may mắn của song tử
  7. Trackback: nằm mơ thấy tàu thuyền
  8. Trackback: mơ thấy người cha đã mất

Comments are closed.

Ben je benieuwd wat Future Rebelz nog meer doet? Check dan onze zakelijke pagina!Bezoek Business@Future Rebelz
+ +