#TBT- Reetvegers En Snuifmolenaars: 6 Uitgestorven Beroepen

Browse By

Throwback Thursday kent iedereen! Deze week gaan we terug naar de tijd dat er nog beroepen bestonden als (de menselijke) ‘Wekker’, ‘Snuifmolenaar’ en, I kid you not, ‘Reetveger’. Dit tijdschrift heeft een mooi overzicht gemaakt van de meest geweldige uitgestorven beroepen, die ik je gewoon niet kan onthouden!

1. Reetveger


Ik had me bescheurd als een reetveger daadwerkelijk achterwerken had schoongeveegd, maar de werkelijkheid is iets minder spannend. ‘Reet’ betekent namelijk officieel ‘kier’ of ‘spleet’. Een reetveger was dan ook iemand die de rails van de paardentram schoonmaakte. Paardenpoep, bladeren en rommel werden elke ochtend vakkundig weggepoetst- hm, dit doet me denken aan de NS en ‘treinuitval door bladeren’… Misschien dat ze dit beroep nieuw leven moeten inblazen?

UB_herfstopspoor_https-::www.prorail.nl:reizigers:weersinvloeden:herfst
Bron: ProRail

2. Snuifmolenaar


Bij dit beroep moet ik aan afterparty’s denken, maar ook hier is niets minder waar. Vroeger had je snuiftabak; de naam zegt het al, de tabak werd niet gerookt, maar opgesnoven. Bijzonder populair in de Gouden Eeuw en ver daarna, totdat snuiven uit de mode raakte en de pijp, sigaar en sigaret het stokje overnamen. Maar goed, tabak dat je kan opsnuiven: dat klinkt als een uitdaging om te maken. Precies, en daar komt de snuifmolenaar dan ook om de hoek kijken. Benieuwd hoe dat in z’n werk ging? Check de video hieronder.

3. Wekker

We kunnen het ons moeilijk voorstellen, maar elektriciteit bestaat nog maar zo’n 130 jaar. Helaas moest je ook de eeuwen voor die uitvinding gewoon op tijd op je werk komen: maar HOE DAN zonder die geweldige wekker op je mobiel?!  Nou, er was een tijd dat elk huisblok in Nederland zijn eigen wekker had. Deze man trok ’s ochtends van deur tot deur om de bewoners wakker te maken. Met zijn houten knuppel klopte hij drie keer tegen de voordeur. Stak de bewoner zijn slaperige hoofd uit het raam, dan was zijn taak volbracht en kon hij een deurtje verder. Hier betaalde je zeven cent per week voor. Vraag ik me af: zou hij ook een snoozefunctie hebben gehad? 

UB_http-::www.surfplaza.be:magazine:8-uitgestorven-beroepen:_3
Bron: LaBoiteVerte

4. Stronttonnetjesschepper

Er was dus ook nog een tijd, dat er geen wc bestond. Oftewel dat systeem van nu, waarbij je, nadat je je bruine beer hebt geparkeerd,  op een knopje drukt en deze op miraculeuze wijze verdwijnt.  Vroeger deed je je behoefte namelijk op een poepdoos; oftewel een emmer. Deze gevulde emmers werden eens in de zoveel tijd opgehaald door de stronttonnetjesscheppers, die de emmers leeg kieperden in een strontkar. Eet smakelijk!

5. IJssnijder


In diezelfde tijd van vóór elektriciteit waren het de ijssnijders die voor verkoeling zorgden. Als de meren en rivieren bevroren waren, werden er grote stukken ijs uit gesneden, die werden gebruikt om voedsel het gehele jaar in kelders te koelen. Misschien dat je dit beroep herkent uit die Grolsch- reclame?

6. Bowling-pinsetter


Komt weer die elektriciteit om de hoek kijken, want ook de pins van een partijtje bowling moesten vroeger handmatig worden teruggezet na te zijn omgekegeld. Daar had je pinsetters voor. Die rolden ook meteen even de bowlingbal terug naar de spelers. Dit was toen een typisch baantje voor tieners!

UB_http-::www.surfplaza.be:magazine:8-uitgestorven-beroepen:_2
Bron: Shorpy  

 

51 thoughts on “#TBT- Reetvegers En Snuifmolenaars: 6 Uitgestorven Beroepen”

 1. Trackback: wigs for women
 2. Trackback: richard mille replica watch
 3. Trackback: mơ đi xem bói đánh con gì
 4. Trackback: 고군분투 토토사이트
 5. Trackback: devsecops Consultants
 6. Trackback: tangerine account sign in
 7. Trackback: mơ thấy quả bưởi đánh con gì
 8. Trackback: Buy weed online
 9. Trackback: Digital Transformation
 10. Trackback: mơ thấy bị đòi nợ
 11. Trackback: nằm mơ thấy bị gãy răng
 12. Trackback: chiem bao thay lua
 13. Trackback: azure devops services

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ben je benieuwd wat Future Rebelz nog meer doet? Check dan onze zakelijke pagina!Bezoek Business@Future Rebelz
+ +