Inflatie: Oftewel Jouw Opgeblazen Portemonnee

Browse By

Meer geld verdienen met je bijbaantje nu, dan je (over)grootvader met zijn fulltime baan een eeuw geleden. In absolute getallen is dat zeker mogelijk en daar heb je niet eens een heel goed bijbaantje voor nodig. Het heeft namelijk allemaal te maken met inflatie!

In het artikel ‘Koopkracht: Wat is het & What’s In It For Me?‘ introduceerde ik het woord ‘inflatie’ al en nu zal ik er wat dieper op in gaan. Niet zozeer vanuit de letterlijke betekenis, namelijk ‘opblazen’, maar meer vanuit economisch perspectief -en natuurlijk wat het betekent voor jou als (toekomstig) student.

Heel kort door de bocht (maar best helder): ‘Als er sprake is van inflatie, dan zijn de prijzen (gemiddeld) gestegen. Daardoor kun je met eenzelfde hoeveelheid geld minder goederen kopen. De waarde van geld kan worden afgemeten aan het aantal producten dat je ervoor kunt krijgen. Inflatie zorgt er dus voor dat geld minder waard wordt. Met andere woorden: als alles duurder wordt, kun je met eenzelfde bedrag (bijvoorbeeld een biljet van € 50,-) minder kopen.’

Bron: Giphy

Rijker dan je Opa?

Terug naar het voorbeeld van je (over)grootvader’s fulltime baan en zijn salaris vergeleken met jouw salaris nu. In 1970 was het modaal jaarinkomen €5559,-. De huidige studenten verdienen tegenwoordig gemiddeld per maand €440 wat op jaarbasis €5280,- is, oftewel bijna evenveel als je opa. Maar betekent dit dan ook dat je ‘rijker’ bent dan je opa toentertijd? Nee, vanwege prijsstijgingen (oftewel koopkracht daling) kon jouw opa met zijn dikke €5000 op jaarbasis meer kopen dan jij nu. M.a.w. hij kreeg o.a. meer boodschappen voor hetzelfde geld!

Collegegeld: 1992 vs. nu

Een ander goed voorbeeld is de (prijs)inflatie van het collegegeld. Toen ik zelf begon met studeren in 1992 was het collegegeld fl.1950,-. Jawel guldens, dat was onze munteenheid in Nederland voor de invoer van de euro in het jaar 2002! Omgerekend naar Euro’s zou dat nu ongeveer 886 euro zijn geweest. Ter vergelijking: het collegegeld voor het jaar 2016/2017  is 1984 euro! M.a.w. het collegegeld is meer dan 2,2 zoveel geworden als toen  ik ging studeren!

That’s it for now! Mocht je nog andere ‘ingewikkelde’ termen uitgelegd zien, dan horen we dat natuurlijk graag op onze Facebookpagina!

 

De korte en bondige uitleg over inflatie komt van Paul Bloemers van het Economielokaal- zeker de moeite waard om eens te checken.

 

2 thoughts on “Inflatie: Oftewel Jouw Opgeblazen Portemonnee”

  1. Trackback: Regression Testing Solutions
  2. Trackback: buy dumps with pin

Comments are closed.

Ben je benieuwd wat Future Rebelz nog meer doet? Check dan onze zakelijke pagina!Bezoek Business@Future Rebelz
+ +