Video Games Die Je Precies Laten Zien Hoe Jij Je Gedraagt In Een Groep, Organisatie, En Zelfs De Maatschappij

Browse By

Gamen voor de fun? Nee hoor! Gamen is serious business, al is het maar de omzet die ermee wordt gemaakt in een jaar. Maar even zonder dollen: spellen zijn niets anders dan een voorgeschotelde situatie, probleem en doel waarin van jou verwacht wordt dat je op de één of andere manier het doel behaalt. Much like real life. Vandaag zetten we de management- en strategie video games in het zonnetje, want de manier waarop jij jezelf door deze games heen manoeuvreert en hoe je je daarbinnen sociaal opstelt zegt heel veel over je karakter en gedrag in real life.

Je kent ze wel, die mobile games: Game Of Thrones, Valor, Rise  Of The Kings, Final Fantasy XV: A New Empire, Age Of Empires. In die games staat het opbouwen, uitbreiden en inrichten van je eigen stukje land, en dus het vergroten van macht, centraal. Ook spellen als HayDay en Farmville vallen in die categorie. Als je het spel hebt gedownload en begint met spelen kom je al heel snel achter één grote vraag:

Handig of tijdverspilling?

Want het eerste wat er gebeurt als je zo’n spel opent is de tutorial, oftewel de beginnerhandleiding die uitgebreid uitlegt hoe het spel werkt. Dat is erin gestopt om mensen zo goed mogelijk voorbereid het spel in te sturen. Gek genoeg stelt niet iedereen dit op prijs. Er zijn zat mensen die gewoon direct aan de slag willen en wel zien wat er gaandeweg gebeurt waar ze meer informatie voor nodig hebben. Hoe doe jij dat in het echte leven? Lees je eerst zorgvuldig de hele gebruikshandleiding van je nieuwe magnetron? Ga je naar die les of meeting die alleen maar een instructie geeft op wat er moet gebeuren of vind je dat zonde van je tijd?

Generalist of dieptekennis?

Als je eenmaal bezig bent in het spel dan wordt er aan je gevraagd gebouwen neer te zetten en de upgraden. Ook wordt je gevraagd de je skills en kennis van je personage te upgraden. Waar kies je voor? Ben je meer van de aanvallen en dus een risiconemer en zet je hoog in op het opbouwen van je leger en aanvalstactieken? Richt je je meer op het oogsten van materialen en de bescherming daarvan? Of vind je het juist belangrijk dat je gelijkmatig opbouwd en kennis en skills upgrade naar je level? In real life ben ik bijvoorbeeld niet iemand die veel van één ding wil weten. Ik wil iets van alles weten en dat laat ik ook zien in mijn speelstijl. Dat betekent ook dat ik het in mijn eentje, in game en in real life, niet ga redden. Ik heb een groep nodig, een netwerk, een alliantie.

Leider, Ondersteuner, Volger, Freeloader

Hoe kies jij de groep waar je bij wil horen? Ga je voor macht en aanzien, of voor het aantal mensen wat je verder kan helpen, of vind je het juist fijn om zelf iets te starten met een klein groepje waar je een klik mee hebt? Ik ga bijvoorbeeld voor de grote groep. Hoeft niet per definitie veel power te hebben, als het maar genoeg mensen in de groep heeft zitten om groei door te zetten. Dan zie je langzaam aan een dynamiek ontstaan waarin vier groepen ontstaan: een kleine groep die meer initiatief neemt, een middelmaat groep die goede ondersteuning biedt om deze initiatieven te kunnen realiseren, en grote groep volgers die de initiatieven volgens plan uitvoeren, en de freeloaders die los en vast wat dingen voor de groep doen en af en toe hun visie en mening uiten maar veelal in de groep zitten voor de benefits en niet de lasten. OMG. Dit klinkt toch als elke vriendengroep, elk project, elk bedrijf en elke instantie en overheidsorgaan die er maar bestaat? Welke rol neem jij in in je bij je vrienden, wat is jouw plek in een project of organisatie? Één tip: stap uit je comfortzone. Ik voel me bijvoorbeeld het prettigst bij een ondersteunende rol: toch een belangrijke en soms onmisbare bijdrage leveren zonder hoofdelijk verantwoordelijk te zijn.  Nu ik me in een leiderschapspositie heb neergezet merk ik dat dit mij ook goed ligt doordat ik overzicht heb op alles en van daaruit koers kan bepalen.

Gamen kan helpend zijn in erachter komen hoe je in elkaar zit en waar je naartoe wil groeien. Ik raad het iedereen aan. Ook al vind je spelletjes spelen tijdverspilling. Zie het maar zo: het is een investering in je toekomst 😉

4 thoughts on “Video Games Die Je Precies Laten Zien Hoe Jij Je Gedraagt In Een Groep, Organisatie, En Zelfs De Maatschappij”

 1. Tester says:

  Test2

  1. Anonymous says:

   Je bent zelf een test !

 2. Anonymous says:

  Cool artikel!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ben je benieuwd wat Future Rebelz nog meer doet? Check dan onze zakelijke pagina!Bezoek Business@Future Rebelz
+ +