To All Teachers: Waarom Ik Ongeïnteresseerd Lijk, Maar Het Niet Altijd Ben

Browse By

Het is de Dag Van De Leraar vandaag en daar maken we dankbaar gebruik van! We zouden jou, de leraar, namelijk graag wat willen vragen. Want misschien laten we het niet blijken, maar we zien je heus wel. Dag in dag uit sta je dapper te oreren, hopende dat je lesstof dit keer niet halverwege de ruimte in rook opgaat. Verwoed probeer je in je beste Dunglish (een brabbelige mix van Nederlands en Engels) een muur van laptops te doorbreken en ons te inspireren met je verhaal. Als dat voor de zoveelste keer op rij niet lijkt te lukken, wil je nog wel eens vervallen in machteloze woede-uitbarstingen- die wij best begrijpen maar waar we niet altijd wat mee kunnen.

Voor ons komen in een klaslokaal namelijk drie culturen samen: de schoolcultuur, de thuiscultuur en de straatcultuur. Tijdens een les switchen wij dan ook continu tussen jouw leerdoelen, onze opvoeding en de codes ‘van de straat’, die eigenlijk met elkaar in strijd zijn. Een voorbeeld? Op school word ik verondersteld ABN te spreken, terwijl ik me liever uitdruk in straattaal en thuis geldt een strikte scheiding van man en vrouw, terwijl ik in de klas samen moet werken met beide geslachten. Je ziet het, er speelt op school zoveel meer dan alleen ‘leren’.

Bron: Giphy

If only you knew…

Gaan we terug naar die ogenschijnlijk ongeïnteresseerde bende die je tegenover je hebt zitten. Tuurlijk, een deel van de herrieschoppers heeft ook gewoon echt niks met school. Alleen, dan komen wij, een deel dat best graag wil leren, maar ook met andere factoren rekening moet houden. We kunnen niet allemaal super oplettend aan je lippen hangen, omdat dat beeld nou eenmaal niet samengaat met onze ‘straatcodes‘. Tja en bros before anything else, weet je. Jou zien we drie uur per week, onze vrienden de rest van de tijd. Dus ook al zuigen we je informatie op als een spons, dat zullen we nooit laten blijken. En doen we of we liever zitten te browsen op onze telefoons (terwijl we ondertussen gewoon aantekeningen maken- alleen niet in een schriftje uit de jaren negentig, maar gewoon, in Notes).

Laptops weren helpt mij echt niet

Komen we bij de discussie rondom de laptops. We zouden alleen maar op social media zitten en niet opletten. Even voor de duidelijkheid, social media is tegenwoordig dé bron van informatie- maar dat neemt niet weg dat een groot deel van mijn peers inderdaad waarschijnlijk op Prankster zit. Voor sommige van ons werkt een spelletje Candy Crush daarentegen als een vorm van meditatie, waardoor we de lesstof alleen maar beter opnemen. En ‘doodling’, oftewel het gedachteloos krabbelen van figuurtjes, is zelfs onderzocht en heeft een positieve invloed op onze concentratie- laat dat nou ook mooi op een laptop kunnen! Beter dan bloemetjes tekenen in een schriftje- komen we weer terug op die coolheidsfactor: die is belangrijk voor ons.

Bron: Giphy

Zie je ons ook?

Dus beste leraar, jij hebt je leerdoelen, maar voor ons speelt er nog zoveel meer. Als we tegen je in gaan, weet dan dat we soms niet anders kunnen. Omdat er voor ons ook een leven naast school bestaat, waar we worden afgerekend op zwakte. Plaats ons dan ook niet in een situatie waarin we ons sterker moeten opstellen dan we zouden willen. Waarin gezichtsverlies ‘sociale pijn’ betekent. We weten dat de technologische revolutie je leven op z’n kop heeft gezet en dat oude normen en waarden niet meer gelden, maar stop met generaliseren en bewaak de fijne lijn. Sommigen van ons proberen er gewoon het beste van te maken: om toch te leren, zonder te hoeven dalen op de sociale ladder. Als je technologie weert uit het klaslokaal, ontneem je ons misschien wel onze reddingsboei.

Sluiten we af met de aangekondigde vraag: zie je ons ook?

Wil je meer weten over deze ‘culturen’ kijk dan snel de lezing van Ilias el Hadioui terug die hij 4 oktoberbij De Balie gaf!

11 thoughts on “To All Teachers: Waarom Ik Ongeïnteresseerd Lijk, Maar Het Niet Altijd Ben”

 1. Trackback: con dia so may
 2. Trackback: mơ thấy thầy bói
 3. Trackback: golden dumps cvv
 4. Trackback: DevOps Services
 5. Trackback: mejaqq
 6. Trackback: bitcoin evolution
 7. Trackback: bitcoin era reviews
 8. Trackback: bitcoin evolution review
 9. Trackback: Mail order Marijuana online
 10. Trackback: Making Money Online
 11. Trackback: Purchase subutex for sale without prescription legally with next day shipping

Comments are closed.

Ben je benieuwd wat Future Rebelz nog meer doet? Check dan onze zakelijke pagina!Bezoek Business@Future Rebelz
+ +