Werkervaring Lijkt Zo Onderhand Haast Belangrijker Dan Een Diploma

Browse By

Ken je dat gevoel? Je zit in je eindexamenjaar en je moet straks kiezen wat en óf je überhaupt wilt gaan studeren. Veel jongeren gaan er na hun eindexamen dan ook vaak een jaar tussenuit: schapen scheren in Australië, ondertussen nadenkend over de zin van het leven en hun toekomstvisie. Helemaal prima, maar wat je ook kan doen is ervoor kiezen om te gaan werken; en dan heb ik het niet over dat extra zakcentje bij de Appie of de Mac. Nee, ik doel dan op werkervaring opdoen in een richting die jou interessant lijkt.

Als je namelijk naar vacatures kijkt tegenwoordig, dan wordt er vaak verwacht dat je minimaal een aantal jaren werkervaring hebt opgedaan óf ervaring hebt met bepaalde softwaresystemen- in veel gevallen zelfs al voor junior functies! Het lijkt bijna wel alsof werkervaring en portfolio meer waard zijn geworden dan dat papiertje dat je aan het eind van je studie met veel bombarie in ontvangst zal nemen.

Bron: Giphy

Kijken we even naar wat de term bachelor nou precies betekent:

Ba•che•lor {middeleeuws Latijn: baccalarius}
‘Een graad om aan te geven dat een persoon basiskennis bezit over een vakgebied’.

Basiskennis. Technieken en theorieën die ook nog omgezet moeten worden in real life ervaringen. Oftewel, waarom wachten met ervaring opdoen als je toch nog twijfelt over je juiste carrièrepad? Vroeger was het heel normaal om ‘in de leer’ te gaan. Het bedrijf van je vader overnemen hield eigenlijk in dat je jarenlang over zijn schouder meekeek. Door hem te schaduwen leerde je wat nodig was om later zelf de toko te kunnen runnen. Ook vandaag de dag zijn er nog steeds bedrijven en vrije beroepen die interne opleidingen aanbieden (of vereisen), ook wel bekend als “learning on the job”. Daarnaast bieden sommige bedrijven aan om je certificering, bachelor- of masteropleiding te betalen, vaak onder voorwaarde dat je wel een x aantal jaren werkzaam bij hen blijft.

Hieronder een paar voorbeelden:

Bank- en verzekeringswezen

Het is gebruikelijk in zowel het bank- als verzekeringswezen dat ze interne opleidingen en talrijke doorgroeimogelijkheden bieden. Zo kan je aangenomen worden op de klantenservice-afdeling, maar daarna intern doorgroeien naar hogere functies. Zelf ben ik na mijn eindexamen twee jaar gaan studeren in Amerika. Bij thuiskomst had ik geen geld, geen onderdak en geen diploma. Ik heb me toen aangemeld bij een uitzendbureau dat vervolgens een sollicitatie voor mij regelde bij de ABN AMRO Bank. Ik heb daar een half jaar gewerkt, maar ben toen weggegaan omdat ik ging studeren. Ik had er geleerd wat ik wilde leren, hoewel de bank me wel vroeg om te blijven en gebruik te maken van hun interne opleidings- en doorgroeimogelijkheden.

Tatoeage artiest

Misschien een vreemde eend in de bijt, maar als je goed in tekenen bent, een vaste hand bezit en zenuwen van staal hebt, dan kan je altijd in de leer gaan bij een tatoeage salon. Als een ervaren artiest je onder zijn of haar vleugels wil nemen, dan begin je met heel veel vlieguren te maken, die bestaan uit ‘oefenen, oefenen, oefenen’ op het tekenbord en meekijken met de meester zelf.

IT

De IT is een aparte wereld waarin je niet persé een hogere opleiding afgerond hoeft te hebben maar wel (op de één of andere manier) passie moet hebben voor technologie. Vaak beginnen jongeren al met programmeren op de zolderkamer bij papa en mama thuis. Het internet en enige zelfdiscipline are all you need om alle facetten van een programmeertaal te leren. Zodra de taal je eigen is geworden en je er creatief om mee weet te gaan, word je binnen de kortste keren aangenomen bij welk bedrijf dan ook. Toen ik bij Microsoft werkte zat ik in hun traineeship-programma met een meisje dat nu al jaren binnen consultancy project manager is: zonder bachelor, maar mét gun-factor en wilskracht. Ook hieruit blijkt, tegenwoordig is het hebben van een netwerk onmisbaar.

Stages en traineeships

Ook stages en traineeships zijn goede manieren om binnen te komen bij het bedrijf van je dromen. Er zit wel een verschil tussen de twee: stages na je studie zijn zeker het overwegen waard om die broodnodige werkervaring op te doen evenals om je netwerk op te bouwen. Denk wel goed na over welke stage je kiest; hij moet inhoudelijk echt goed aansluiten op de baan die je later in gedachten hebt. Traineeships daarentegen zijn vaak weggelegd voor net afgestudeerden die door grote bedrijven alvast van de arbeidsmarkt worden geplukt en in een opleidingstraject worden gezet, dat hen in sneltreinvaart voorbereidt op de topfuncties binnen het bedrijf. Hier horen een starterssalaris, een duidelijk ontwikkelpad of structurele coaching bij.

 

6 thoughts on “Werkervaring Lijkt Zo Onderhand Haast Belangrijker Dan Een Diploma”

  1. Trackback: Automated Regression testing
  2. Trackback: http://95.111.232.179/
  3. Trackback: 토토사이트
  4. Trackback: www.windowcleanersaustin.com
  5. Trackback: immediate edge review
  6. Trackback: w88

Comments are closed.

Ben je benieuwd wat Future Rebelz nog meer doet? Check dan onze zakelijke pagina!Bezoek Business@Future Rebelz
+ +