Waarom Schrijven Beter Is Dan Typen Als Je Lesstof Echt Wilt Onthouden

Browse By

Voor dit artikel zijn delen gebruikt uit het artikel “What’s Lost When Handwriting Fades” van Maria Konnikova, New York Times. 

Allemaal leuk en aardig dat schrijven, maar je krijgt er een lamme hand van, het duurt langer dan typen en je kan de tekst niet ff ergens handig opslaan voor later gebruik. Helemaal waar, maar schrijven helpt je wel om lesstof beter te onthouden- hm… Hieronder lees je waarom.

Als we het even wetenschappelijk bekijken, dan is het zo dat cellen onderaan de hersenen, oftewel de Reticular Activating System (RAS), gestimuleerd worden door schrijven. De RAS filtert alles wat je brein moet verwerken en geeft daarbij voorkeur aan dingen waar je je op dat moment op focust- zoals dat wat je opschrijft. Schrijven triggert de RAS als het ware en roept: wakker worden, opletten, mis dit detail niet!

Via: Giphy

‘In 2012 werd er door psychologe Karen James, Indiana University, onderzoek gedaan onder kinderen die nog niet konden schrijven. Ze kregen een vorm of letter te zien die ze na moesten maken. De ene groep door het natrekken van een stippellijn, de ander door het na te tekenen op een leeg vel papier en weer een ander door het in te typen in een computer.

Daarna gingen ze een hersenscanner in waar ze het beeld opnieuw te zien kregen. De kids die de letter zelf hadden nagetekend vertoonden een toegenomen activiteit in drie hersengebieden die volwassenen gebruiken als ze lezen of schrijven. Dat gold niet voor de kinderen die de stippellijn hadden nagetekend of de computer hadden gebruikt.

Het verschil zit ‘m in de rommeligheid van een handschrift. Als we beginnen met schrijven, moeten je hersenen een plan van aanpak maken: hoe maak je die letter. Iets dat niet hoeft als je ‘m kan natrekken of ‘m in de computer moet intoetsen. Als je vervolgens de letter ‘a’ schrijft, is die ook nog eens elke keer anders. Je hersenen leren dus ook om de letter ‘a’ in allerlei varianten als ‘a’ te herkennen. Oftewel, je hersenen ontwikkelen zich doordat je schrijft- niet als je typt.

Via: Giphy

Dan zijn er nog twee psychologen, Pam A. Mueller of Princeton en Daniel M. Oppenheimer van de University of California, Los Angeles, die menen dat als je je notities opschrijft i.p.v. typt, je de inhoud van wat je hoort beter onthoudt. Dit komt omdat je hersenen automatisch de lesstof opnieuw organiseren en in een nieuw kader plaatsen- iets wat helpt met het onthouden ervan. Door het op te schrijven, word je gedwongen om alleen de belangrijke elementen te benoemen- en laten die nou net het onthouden waard zijn…

Oftewel, typen is snel, schrijven bespaart je tijd om al die lesstof later in je hoofd te stampen. De keuze is aan jou.

Hieronder nog een infographic over schrijven vs. typen- voor als je nog wat meer overtuigd moet worden:

 

 

Bron: National Pen 

Interessant?! Like us on Facebook– there’s plenty more where that came from!

15 thoughts on “Waarom Schrijven Beter Is Dan Typen Als Je Lesstof Echt Wilt Onthouden”

 1. Trackback: 툰코
 2. Trackback: DevSecOps
 3. Trackback: replica watches
 4. Trackback: Regression Testing meaning
 5. Trackback: digital transformation
 6. Trackback: mơ thấy thầy bói
 7. Trackback: online cvv shop
 8. Trackback: mơ thấy cầu vồng
 9. Trackback: mơ thấy bếp lửa cháy
 10. Trackback: buy ruger firearms online
 11. Trackback: What is Functional Testing
 12. Trackback: hotels tonight
 13. Trackback: ngủ mơ thấy chồng ngoại tình
 14. Trackback: Gym workout music 2020
 15. Trackback: summer mix 2020

Comments are closed.

Ben je benieuwd wat Future Rebelz nog meer doet? Check dan onze zakelijke pagina!Bezoek Business@Future Rebelz
+ +