Waarom Depressie Geen Excuus Maar Serious Business Is

Browse By

Depressie is volksziekte nummer één en doodsoorzaak nummer twee onder studenten. En toch worden depressieve mensen vaak genoeg weggezet als ‘aanstellers’ die niet zo moeten zeuren. Het is duidelijk dat er een enorme misvatting bestaat over wat een depressie nou precies inhoudt. Mandy, die zelf heeft geworsteld met een zware depressie, geeft er haar kijk op.

Ik hoor van veel mensen dat zij een depressie maar een excuus of aanstelleritis vinden, maar een depressie heeft toch echt wat mensen levens gekost. Een groot probleem dus, dat serieus moet worden genomen. Ik kan hierover mee praten, omdat ik zelf in een heftige depressie heb gezeten en daarom maakt het mij erg boos als mensen zeggen dat een depressie maar onzin of een uitvlucht is.

Wat is nou precies een depressie

Een depressie is een psychische aandoening en heeft daarom geen duidelijke oorzaak. Vaak komen depressies door: erfelijkheid, levensgebeurtenissen en omstandigheden, persoonlijkheidsproblematiek enz. Mijn depressie kwam voort uit persoonlijkheidsproblematiek, een slecht toekomstperspectief en vele tegenslagen. Je kunt hier ook meer over lezen in mijn columnreeks, waarin ik je alles vertel over hoe ik door de crisis uiteindelijk bij de Voedselbank terecht ben gekomen.

Photo Credit Molly Belle via Unsplash

Ik heb altijd al een laag zelfbeeld gehad en met een laag zelfbeeld is het best moeilijk om mee te draaien in de maatschappij. De vele tegenslagen, “geen baangarantie, baantjes met te weinig uren (waardoor je moeilijk tot niet rond kan komen), geen eigen onderkomen (want met een laag inkomen zit een eigen huis er ook niet in) en de voedselbank” hakten er dan ook in als een mokerslag. Ik kreeg steeds minder toekomstperspectief en zo kwamen langzaamaan de donkere gedachtes om uit het leven te stappen- ik was het lichtje aan het eind van de tunnel kwijt.

Ik ben er gelukkig nog goed vanaf gekomen omdat ik op tijd aan de bel had getrokken, maar voor anderen, die er al te ver in zaten, was het te laat.

Hoe herken je een depressie

Het begin van een depressie merken veel mensen niet op, want iedereen heeft wel periodes dat het wat minder gaat. Maar zodra je deze punten gaat herkennen staat een (lichte) depressie toch echt voor je deur: vermoeidheid, constante hoofdpijn, lusteloosheid, zelfverwaarlozing, sacherijnig en weinig tot geen interesse meer hebben in activiteiten (denk hierbij ook aan de dagelijkse bezigheden: boodschappen, huishouden enz.). In een depressie is de bank of bed je beste vriend en kan je vaak in tranen uitbarsten of agressief worden (ligt aan je persoonlijkheid).

Photo credit Xavier Sotomayor by Unsplash

Wat kan je ertegen doen?

Tegen een depressie kan je zelf weinig doen; hiervoor moet je echt professionele hulp inschakelen (psycholoog). Omdat een depressie momenteel de nummer één ziektebeeld is, is er een aardige wachtlijst voor professionele hulp. Tegenwoordig kan je ook bij de huisarts aankloppen voor psychische hulp, vaak hebben zij in de praktijk een psycholoog (ter overbrugging voor de lange wachtlijst of voor de mensen die niet aanvullend verzekerd zijn). Ik was gelukkig vrij snel aan de beurt en heb daar onwijs veel mazzel mee gehad.

De kleine tip van Mandy

In een depressie heb je nergens zin in en distantieer je je van alles en iedereen. Het is daarom erg belangrijk om bezig te blijven. Zo krijgt de depressie geen totale macht over jou en kan je het lichtelijk onderdrukken. Ik probeerde zoveel mogelijk (kleine) afspraken te maken: weg met vrienden, op visite, shoppen of een dagje pretpark. Door te blijven plannen heb je altijd iets om naar uit te kijken. Omdat je vooruitzicht positief is kijk je daar hartstikke naar uit en dat zorgt ervoor dat je opgewekt blijft en niet helemaal bij de pakken neer gaat zitten.

Ook heb ik bij mijn vrienden aangegeven, dat als zij een tijdje niks van mij hoorden me een schop onder mijn kont te geven (dat kon al door een simpel telefoontje of berichtje). Omdat ik wist dat zij er voor me zouden zijn, kreeg ik niet de kans om in te zakken. Daarom is mijn tip: blijf actief en onderneem (kleine) activiteiten. Dit zorgt ervoor dat je positieve ervaringen hebt en aan leuke activiteiten of dingen terug kan denken en geen vaste relatie krijgt met je bank of bed. Voor mij heeft het echt een positieve wending gehad en ik hoop dat deze tip jullie ook kan helpen.

 

7 thoughts on “Waarom Depressie Geen Excuus Maar Serious Business Is”

  1. Trackback: mơ thấy bướm phụ nữ
  2. Trackback: nằm mơ thấy bị mất đồ
  3. Trackback: mơ thấy bếp lửa cháy
  4. Trackback: buy dumps with pin online
  5. Trackback: Azure DevOps
  6. Trackback: 안전놀이터
  7. Trackback: Royalty Free Music - FLUTE : Peaceful music helps to get rid of anxiety and stress

Comments are closed.

Ben je benieuwd wat Future Rebelz nog meer doet? Check dan onze zakelijke pagina!Bezoek Business@Future Rebelz
+ +