Uitstelgedrag Is Helemaal Zo Gek Nog Niet!

Browse By

Vandaag een interessante TedTalk over uitstelgedrag. Want wees maar eerlijk, ook jij maakt je schuldig aan het te laat beginnen met die individuele opdracht en wordt gek van je ouders die in je nek zitten te hijgen: ‘Wanneer begin je nou eens op tijd?!’ Goed nieuws: ‘uitstellers’, in het Engels ‘procrastinators’ genoemd, zijn megacreatief en they get sh*t done!

Got your attention?!

Zak achterover en kijk de TedTalk op je gemak- pak er wel een bak koffie bij, want hij duurt 15 minuten 😉 Je kunt natuurlijk ook de samenvatting lezen, die onder de video staat.

Samenvatting:

‘Precrastinators’ of ‘procrastinators’: tot welke groep behoor jij? Een precrastinator heeft alles vier weken voor de deadline af, de procrastinator daarentegen wacht tot het allerlaatste moment om zijn opdracht in te leveren. De ‘originals’ onder ons, oftewel de mensen die niet alleen barsten van de nieuwe ideeën, maar ze ook tot een succes weten te maken, behoren tot de laatste groep. Ze stellen alles uit, omdat ze er simpelweg wat meer op willen ‘sudderen’; ze laten zo het onbewuste, creatieve deel van hun hersenen erop los, waardoor ze niet alleen met meer en originelere ideeën komen, maar deze ook weten te verwezenlijken.

Adam Grant, organisatiepsycholoog, zelfbenoemd precrastinator en gefascineerd door zijn tegenpolen ‘de originals’, heeft wetenschappelijk laten onderzoeken of creativiteit nou voortkwam uit uitstelgedrag. De eerste opdracht die hij gaf aan een groep proefkonijnen (gewoon mensen hè, geen dieren natuurlijk) was simpel: kom met nieuwe, originele ideeën om een bedrijf op te richten. De ene helft van de groep moest de opdracht meteen uitvoeren, de andere helft mocht de boel wat uitstellen door ‘Mine Sweeper‘ te spelen. Geloof het of niet, maar de ‘Mine Sweepers’  bleken de meest creatieve ideeën te hebben!

Bron: Giphy

Er zijn ook genoeg voorbeelden uit de geschiedenis te noemen van ‘uitstellers’, die wereldberoemd zijn geworden. Neem Leonardo Da Vinci: die heeft maar liefst 16 (!!) jaar zitten priegelen op de Mona Lisa- zeg maar, een van de beroemdste schilderijen ooit. Of wat dacht je van Martin Luther King Jr.? Hij heeft tot de laatste minuut zitten sleutelen aan zijn wereldberoemde speech en de beroemde woorden ‘I Have A Dream’ stonden niet eens op papier! Die heeft hij last-minute bedacht! Adam Grant legt uit dat juist omdat King Jr. tot het allerlaatste moment wachtte om zijn speech af te ronden, hij zichzelf openstelde voor een breed scala aan ideeën om te improviseren.

Bron: Giphy

Je zou denken dat je als original juist als eerste met je produkt de markt op wil; dat is nou eenmaal het beeld dat bij die groep past. Niks is minder waar. Originals kiezen vaak een bestaand produkt en nemen hun tijd om deze verder te verfijnen. Grant zegt dat de First Movers, degene die als eerste een produkt op de markt brengen, een kans van 47% hebben om te falen- failliet te gaan. De Improvers, oftewel de originals, hebben daarentegen maar een kans van 8% om te falen. De markt is al bedacht em getest door de First Movers, dus daar hoeven ze zich niet meer mee bezig te houden; nee, zij kunnen zich uitsluitend focusen op het creatieve deel van hun product.

Zijn de meesten van ons bang om hun ideeën te delen, originals hebben daar geen enkele moeite mee. Sterker nog, ze hebben eindeloos veel slechte ideeën! Als we kijken naar componisten zoals Bach en Mozart: die hebben honderden composities gemaakt, voordat ze met hun krakers kwamen die tot in de lengte der dagen zullen worden gespeeld. Als jij degene bent, die graag snel van start gaat, maar er lang over doet om iets af te krijgen, weet dan dat dit gedrag je creativiteit alleen maar een boost geeft! Dat je er niet onzeker over moet zijn en dat je vele slechte ideeën nodig hebt om tot een paar goede te komen. Original zijn is niet makkelijk, maar het is de beste manier om de wereld te verbeteren!

 

 

29 thoughts on “Uitstelgedrag Is Helemaal Zo Gek Nog Niet!”

  1. Trackback: hublot imitacion
  2. Trackback: mơ thấy voi
  3. Trackback: mơ thấy cầu vồng
  4. Trackback: mơ cá sấu đánh con gì
  5. Trackback: regression testing
  6. Trackback: CI-CD
  7. Trackback: diamond painting
  8. Trackback: devops companies
  9. Trackback: Tyson vs Jones jr live

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ben je benieuwd wat Future Rebelz nog meer doet? Check dan onze zakelijke pagina!Bezoek Business@Future Rebelz
+ +