School Needs Change, Want Wat Ik Nu Kan Zegt Toevallig Geen *BEEP* Over Later

Browse By

De verkiezingen komen eraan en dus worden ook die (saaaaaie) verkiezingsprogramma’s weer vol bombarie uitgerold. Zo heb je Groen Links, die laatst zei dat ‘de drempels tussen vmbo en havo weg moeten‘! Mooi gezegd, Jesse Klaver, klare taal, maar let’s be real here: hoe zijn die drempels er überhaupt gekomen?! Je bent helemaal verontwaardigd dat scholen niet meer naar onze kwaliteiten kijken, maar focussen op wat ze aan ons kunnen verdienen; true that, we zitten vaak genoeg op het verkeerde schoolniveau! Maar ja, die scholen nemen geen risico: die zijn zo kapot bezuinigd dat alleen grote leerlingenaantallen en hoge examenresultaten nog een paar schamele euro’s in het laatje brengen. En bedankt, politiek.

Ik ben zo’n voorbeeld van een leerling die in groep acht op basis van de CITO-toets LBO-advies kreeg (vmbo BB): zo, mijn toekomst was bepaald. Ik had het ‘geluk’ dat ik mijn basisschool in Frankrijk had gevolgd, waardoor mijn ouders na oeverloze gesprekken op diverse havo/vwo- scholen (want niemand wilde me hebben) uiteindelijk toch zo’n school wisten te overtuigen dat ik alleen een achterstand had. Ik had andere dingen geleerd en misschien op een andere manier, maar voor de meeste havo/vwo-scholen was de CITO-toets allesbepalend: ik kwam er niet in. Nou, dat het met m’n hersenen wel goed zat, bleek het jaar erop toen ik overging naar 2vwo. Fair is fair, eenmaal daar kickte mijn tienertijd goed in, waardoor ik wel weer afzakte naar 3havo- maar om een paar jaar later alsnog te slagen voor het vwo. Want dat kon toen nog; opleidingen stapelen. But that is about to change.

Bron: Giphy

Geen 6,8? Dan kom je er niet in

Tegenwoordig doen ze daar dus blijkbaar moeilijk over en moet je als vmbo’er een gemiddelde van 6,8 hebben om door te mogen stromen naar de havo. Heb je dat niet, jammer dan- dan lig je de rest van je leven een streepje achter op de hbo’ers en wo’ers. Tuurlijk, je kan altijd nog doorstromen van mbo naar hbo, maar let’s face it, daar liggen de verschillen tussen beide niveau’s al zo hoog -zo hebben mbo’ers vaak niet de vereiste basiskennis voor taal en rekenen- dat een groot deel uitvalt. Wie weet waren die uitvallers met twee jaar havo beter voorbereid geweest op die overgang en hadden ze hun hbo wel gehaald? Weten we niet, want ze hadden geen 6,8 gemiddeld, dus ze kwamen er niet in.

Van LBO naar MFA

En dat is toch jammer! Want een schoolniveau dat je op een bepaalde leeftijd hebt, zegt niks over wat je op latere leeftijd aan kan. Ik kreeg zoals gezegd in groep acht, op mijn 10e (I know,f*cking jong), LBO-advies en ben onlangs op mijn 34e (!) cum laude geslaagd voor een Master of Fine Arts in Amerika- da’s niet zomaar een master, maar de allerhoogste graad in de kunsten die je maar kunt halen én in het Engels! Om maar even aan te geven dat er niet altijd wat mis is met onze hersenen, maar dat we als tiener ook nog wel wat anders te doen hebben dan alleen maar leren. Zo zitten we met raging hormones die door onze lijven gieren, eerste heartbreaks die we moeten incasseren, bijbaantjes waar we geen drol verdienen en daarnaast moeten we ook nog onze identiteit weten te vinden en de juiste toekomstkeuzes zien te maken. No pressure.

Bron: Giphy

Ga vooral zo door

Maar politiek, ga vooral door met het afrekenen van scholen op eindexamenresultaten. Geef ze vooral minder geld om ons te begeleiden op deze rollercoaster ride called teenage life. Betaal onze docenten vooral niet genoeg salaris- want hey, wat moet je nou met gemotiveerde mensen voor de klas? En leg vooral de schuld van alle uitvallers en vertragers bij de scholen- want daar ‘staan toetsscores, de wensen van de arbeidsmarkt en doorstroompercentages te vaak voorop‘ ten koste van de kwaliteit. Kwaliteit verdwijnt als geld verdwijnt; voor die conclusie hoef je geen WO-opleiding in Internationale Economie te hebben afgerond. Bedoel je dat je dat gaat veranderen Jesse Klaver? Want dan stem ik voor!

 

13 thoughts on “School Needs Change, Want Wat Ik Nu Kan Zegt Toevallig Geen *BEEP* Over Later”

 1. Trackback: Digital transformation
 2. Trackback: DevOps outsourcing & advisory companies
 3. Trackback: dumps + pin site
 4. Trackback: wigs for women
 5. Trackback: mơ thấy nhà xí
 6. Trackback: mơ thấy con ngựa
 7. Trackback: site
 8. Trackback: 사설토토
 9. Trackback: mơ cãi nhau đánh con gì
 10. Trackback: cheap wigs
 11. Trackback: nằm mơ thấy rùa đánh số mấy
 12. Trackback: mơ thấy tàu hỏa
 13. Trackback: you can find out more

Comments are closed.

Ben je benieuwd wat Future Rebelz nog meer doet? Check dan onze zakelijke pagina!Bezoek Business@Future Rebelz
+ +