Graffiti: Vandalisme Of Kunst?

Browse By

Als je aan graffiti denkt, denk je waarschijnlijk aan een ‘shady’ steegje waar jongens in ‘hoodies’ met snelle streken een ‘tag’ op een muur kalken. Maar er zitten ook ware kunstwerken tussen, die hele wijken kleur geven en voorbijgangers verrukt doen stilstaan. Toch is graffiti in Nederland nog illegaal en word je als maker van vandalisme beschuldigd.

In Brazilië is dat anders. Lees hieronder hoe kunst barrières omver werpt en echt niet onder doet voor de meer gangbare ‘beroepen’- zoals je leraren je wellicht proberen wijs te maken.

A post shared by Banksy (@banksy) on

België en Nederland gesplitst door een opera

Vroeger maakte de politie jacht op de anonieme graffitikunstenaars en schoot ze, in bijvoorbeeld Rio de Janeiro (Brazilië), zelfs zonder pardon neer. Tegenwoordig steunt diezelfde Braziliaanse politie graffiti- initiatieven, omdat ze inziet dat deze kansloze jongeren uit de criminaliteit houden en de stad mooier maken. En dat is dus de kracht van kunst.

Het daagt ons uit om anders te kijken naar de wereld zoals we die kennen en deze uiteindelijk ook te veranderen. Einstein en Edison zijn misschien beroemd geworden om hun uitvindingen, maar wist je dat een opera genaamd ‘La Muette de Portici’ (opera is ook kunst!) in 1830 een zodanige opstand veroorzaakte, dat België zich afscheidde van Nederland? Niet niks he?

Banksy is geliefd onder de mensen die hij bekritiseert

Tegenwoordig heb je bijvoorbeeld Banksky, een Britse graffitikunstenaar, die mega populair is geworden in de kunstwereld- onder de mensen die hij notabene bekritiseert! Hij zet zich af tegen de maatschappij en politiek door grappige, maar keiharde graffitiwerken te maken, die je echt aan het denken zetten.

Wat dacht je van een vredesduif in een kogelvrij vest met daarop een ‘target’? Hij heeft deze gemaakt op de muur die Israel van Palestina scheidt, een onrustig gebied, dat regelmatig op het punt van oorlog staat.  That’ll get you thinking…

Foto: sodahead.com

In Rio is graffiti zeker geen vandalisme

Weer even terug naar Rio de Janeiro waar bekende straatartiesten graffiti hebben ingezet om de samenleving verder te helpen. Ze hebben kunstopleidingen opgericht in onderontwikkelde delen van de stad en werken zoals eerder gezegd nu samen met de politie om oude sloppenwijken weer wat kleur te geven.

Ze organiseren ook grote evenementen en festivals, die op hun beurt weer toeristen trekken en daarmee geld in het laatje brengen. De burgemeester van Rio heeft graffiti nu zelfs legaal gemaakt! Er mag overal graffiti worden aangebracht, alleen niet op historische gebouwen.

Zo zie je maar, de wereld kan niet zonder kunst. Als jij voelt dat beelden en tonen je meer liggen dan cijfertjes of grammatica, volg dan je hart en be ready to change the world!

Hieronder nog een paar prachtige kunstwerken uit Rio de Janeiro:

A post shared by Diego Lizarazo (@hielo777) on

 

A post shared by Emily Mackey (@emilymackey2) on

 

A post shared by Anton Milin (@anotomilin) on

 

A post shared by El Panda (@iam1voice) on

 

Ik kwam zelf in Portugal ook nog een paar juweeltjes tegen:

Knulletje

Bron: Fontessa de Ridder

 

IMG_6342

Bron: Fontessa de Ridder

 

beertje

Bron: Fontessa de Ridder

 

 

42 thoughts on “Graffiti: Vandalisme Of Kunst?”

  1. Trackback: Login Area
  2. Trackback: AEG AG3012 manuals
  3. Trackback: replica richard mille
  4. Trackback: mơ thấy sâu đánh con gì

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ben je benieuwd wat Future Rebelz nog meer doet? Check dan onze zakelijke pagina!Bezoek Business@Future Rebelz
+ +