Doedelen- Hoe Het Tekenen Van Poppetjes Je Helpt Om Lesstof Beter Te Onthouden

Browse By

Featured Image: Amy Pyle

Teken jij hele notitieblokken vol tijdens al die oersaaie lessen? Goed nieuws, dan onthoudt je de lesstof 29% beter dan je klasgenoten die dat niet doen! Onderzoek heeft aangetoond dat het tekenen van poppetjes, abstracte figuurtjes of zelfs hele 3D-schetsen je hersenen ‘bij de les’ houdt en voorkomt dat je gaat dagdromen. Oftewel: doodle away!

‘Doodling’ is Engels voor ‘krabbelen’, ‘kladden’ of ‘kalken’. De meeste leraren gaan ervan steigeren en denken dat je niet oplet: man, wat zitten die fout. Gedachteloos van je af tekenen helpt je juist om te focussen, nieuwe concepten te doorzien en informatie te onthouden. Beter dat ze je je gang laten gaan, want dat doedelen zorgt er dus voor dat ze niet voor niks voor de klas staan.

Bron: Giphy

Doedels zijn spontane tekeningen die allerlei vormen aannemen, zoals abstracte patronen of designs, landschappen, objecten, mensen of gezichten. Het is eigenlijk gewoon een ‘denktool’, die invloed heet op hoe we informatie verwerken en problemen oplossen. Sunni Brown, auteur van ‘The Doodle Revolution‘, zegt dan ook dat de definitie van doedelen juist zou moeten zijn: het maken van spontane notities die je helpen denken. Klinkt een stuk aannemelijker toch?

Er zijn namelijk vier manieren waarop je informatie verwerkt zodat je een beslissing kan nemen: via beeld, gehoor, lezen & schrijven en voelen. We hebben op z’n minst twee manieren hiervan nodig óf één ervan, gekoppeld aan een emotionele ervaring. Denk bijv. maar aan dat nummer (horen) dat telkens tijdens je vakantie (emotionele ervaring) werd gespeeld: je staat meteen weer ín die club, cocktail in de hand met je crush op twee meter afstand. Het mooie van doedelen is dat het alle vier de elementen gebruikt PLUS een eventuele gekoppelde emotionele ervaring. Niet slecht voor een beetje krabbelen, nietwaar?

By: kerbyrosanes 11

Veel mensen geven aan dat ze onbewust informatie hebben gekoppeld aan hun doedels. Dat betekent dat als je je doedel terugziet, je weer weet wat er gezegd werd tijdens het tekenen ervan. Het is net als een ansichtkaart: als je die weer ziet, herinner je je ineens weer allerlei elementen die je daarvoor was vergeten.

Ook boost het je creativiteit: er zijn hele gebouwen ontworpen n.a.v. een doedel van de architect! Als je dus nog inspiratie nodig hebt voor een opdracht: je weet wat je te doen staat! En wist je dat je ook heel rijk kunt worden met doedelen? Lees hier alles over in ons artikel “Krabbelend Rijk Worden“.

En als je docent straks weer tierend op je af komt gelopen, laat ‘m dan even dit artikel lezen: grote kans dat hij binnen no-time de rest van je klas aan het doedelen zet.

 

Leuk verhaal? Like us on Facebook ’cause there’s plenty more where that came from! 

 

Als je meer wilt weten over doodling, check dan deze video van Sunni Brown:

 

 

11 thoughts on “Doedelen- Hoe Het Tekenen Van Poppetjes Je Helpt Om Lesstof Beter Te Onthouden”

 1. Trackback: LG WTS6520 manuals
 2. Trackback: repliki zegark��w
 3. Trackback: what is functional testing
 4. Trackback: mơ bốc mộ đánh con gì
 5. Trackback: mơ thấy quả bưởi đánh con gì
 6. Trackback: pendaftaran stpn tahun 2021
 7. Trackback: Digital Transformation
 8. Trackback: mơ thấy thầy giáo
 9. Trackback: eliquids
 10. Trackback: mơ thấy anh em gặp nhau
 11. Trackback: Immediate Edge Review 2020

Comments are closed.

Ben je benieuwd wat Future Rebelz nog meer doet? Check dan onze zakelijke pagina!Bezoek Business@Future Rebelz
+ +