Barb Uit Stranger Things Overwon Een Verleden Van Zelfbeschadiging

Browse By

*WAARSCHUWING: Deze post bevat taal en foto’s m.b.t. zelfbeschadiging, die voor sommige mensen als trigger kunnen dienen*

Vorige week deelde Shannon Purser, Barb uit Stranger Things, een inspirerende, maar bovenal dappere post op social media. Ze kwam tijdens een grote schoonmaak een item tegen dat haar herinnerde aan een donkere periode uit haar leven waarin ze zichzelf beschadigde (automutilatie) en toonde deze op Twitter met de motiverende tekst dat herstel mogelijk is.

Ondanks dat Shannon niet langer aan zelfbeschadiging deed, had ze het scheermesje in haar medicijnkastje opgeborgen- just in case. Gelukkig is die ‘case’ nooit voorgekomen en is ze zelfs totaal vergeten dat het mesje daar überhaupt lag. Tegenwoordig is ze namelijk in staat om op een gezondere manier om te gaan met haar mentale gesteldheid.

Shannon voegde er meteen een tweet aan toe waarin stond dat herstel mogelijk is: “geef alsjeblieft niet op”.

Zo’n 14.000 mensen moeten zich jaarlijks in het ziekenhuis laten behandelen, nadat ze in zichzelf hebben gesneden. De website zelfbeschadiging.nl omschrijft het als volgt: “de term ‘zelfbeschadiging’ is de vertaling van het Engelse ‘self-harm’ en omvat alle gedragingen die verwondingen/letsel aan de eigen huid of het lichaam toebrengen zonder de intentie te hebben het leven te willen beëindigen. Zoals snijden, branden, krassen, krabben, haren trekken, hoofdbonken, voorwerpen in het lichaam brengen of schadelijke stoffen innemen.

Zelfbeschadiging is een uiting van psychische pijn, boosheid of verdriet. De handeling is op de persoon zelf gericht en niet op anderen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het niet zo dat mensen die zichzelf beschadigen geen pijn voelen. Ze voelen wel degelijk pijn, maar het moment waarop kan verschillen. Ook is het niet zo dat mensen die zichzelf beschadigen gek zijn, een gevaar voor anderen vormen of per definitie hun leven willen beëindigen.”

rover-gtst

Screenshot RTL4

GTST

Momenteel wordt er ook door de soap ‘Goede Tijden Slechte Tijden’ aandacht aan besteed met een verhaallijn waarin een van de hoofdrolspelers zichzelf beschadigt. Ondanks dat sommige kwetsbare kijkers getriggerd kunnen worden door de beelden, is de Landelijke Stichting Zelfbeschadiging blij dat er aandacht aan dit thema wordt besteed- er wordt toch altijd een beetje geheimzinnig over gedaan en dat is helemaal niet nodig!

Weet dat als je jezelf beschadigt daar een diepere oorzaak aan ten grondslag ligt. Als je wordt gepest op school kan dat een zodanige impact op je hebben, dat het voelt alsof je het gewoon niet aankan. Het wordt je allemaal te veel en je weet niet hoe je met je verdriet om moet gaan. Mocht je je toevlucht zoeken in zelfbeschadiging, weet dan dat er ook alternatieven bestaan. Je kan, net als Shannon, leren om op een gezondere manier met je gevoelens om te gaan.

Ben je of ken je iemand die steun nodig heeft, neem dan contact op met je huisarts of de Landelijke Stichting Zelfbeschadiging:

screen-shot-2016-11-16-at-11-10-03

Bron: Landelijke Stichting Zelfbeschadiging

Zelfbeschadiging, de cijfers

Voor de cijfergeeks onder ons, hieronder de uitkomsten van een onderzoek verricht door het Ministerie Van Volksgezondheid, Welzijn En Sport:

“Het Bureau Veiligheid NL heeft op 12 februari 2016 de definitieve cijfers over 2014 aangeleverd met betrekking tot zelf toegebracht letsel. In 2014 zijn 8.200 mensen behandeld in het ziekenhuis voor zelf toegebracht letsel en 14.000 behandelingen op de Spoedeisende Hulp. Over de periode 2010-2014 is zowel het aantal ziekenhuisopnamen vanwege zelf toegebracht letsel als het aantal SEH-behandelingen noch significant gestegen, noch significant gedaald. Bijlage 1 bevat een overzicht van de suïcidecijfers en zelf toegebracht letsel.”

Tabel 2: Zelf toegebracht letsel; Overledenen, ziekenhuisopnamen en SEHbehandelingen, trend en aantallen naar jaar (Bron Veiligheid.NL, Kerncijfers Zelf toegebracht letsel, februari 2016)

screen-shot-2016-11-16-at-10-44-12

Gebaseerd op artikel van Teen Vogue 

9 thoughts on “Barb Uit Stranger Things Overwon Een Verleden Van Zelfbeschadiging”

  1. Trackback: custom bag toss game boards
  2. Trackback: Devops outsourcing company
  3. Trackback: www.carpetcleaningconway.com
  4. Trackback: pendaftaran cpns tamatan sma
  5. Trackback: digital transformation technologies
  6. Trackback: click
  7. Trackback: ตู้แปลภาษา
  8. Trackback: see post
  9. Trackback: read review

Comments are closed.

Ben je benieuwd wat Future Rebelz nog meer doet? Check dan onze zakelijke pagina!Bezoek Business@Future Rebelz
+ +