Als Vrouw Werk Je Anderhalve Maand Per Jaar ‘Gratis’- En Als Man Niet

Browse By

Vandaag is het Internationale Vrouwendag en wordt o.a. gevierd dat het vrouwenkiesrecht in 1919 werd doorgevoerd. Dat betekent dat vrouwen dus nog maar 98 jaar (!) mogen mee beslissen over wat er met Nederland gebeurt. En dat terwijl we toch al eeuwen bestaan!? Gek genoeg vinden heel veel vrouwen het tegenwoordig echter ‘totaal niet boeiend’ om te gaan stemmen- dus mannen, blijkbaar mogen jullie weer alles gaan bepalen.

Nog een week en dan is het weer zover: dan mag iedereen boven de 18 weer gaan stemmen. ‘Geen zin in’, ‘geen tijd voor’, ‘saaie bende’, ‘ik weet toch niet op wie ik moet stemmen’, vinden velen en gaan dan ook niet. Tja, die keuze hebben we tegenwoordig- dat was honderd jaar geleden wel anders.

 

Via Giphy

Die ‘goeie’ ouwe tijd

Tot 1917 mochten namelijk alleen de rijken stemmen en hadden de lagere klassen geen f*ck in te brengen- alles werd voor ze bepaald. Zowel mannen als vrouwen: hun wensen waren van ondergeschikt belang. Dus kinderen werden gewoon aan het werk gezet -lekker goedkoop en dus good for business-, de werkomstandigheden waren vreselijk -sorry, ARBO dienst? Nooit van gehoord, dus gewoon 7 dagen in de week, 12 uur per dag, zonder frisse lucht, tot je enkels in de drek-,  en aan het eind van de week had je net genoeg geld verdiend om een brood en wat kaas van te kopen.

Dit was natuurlijk niet alleen in Nederland zo. Vandaag, precies 100 jaar geleden, gingen vrouwelijk textielarbeiders in de voormalige Sovjetunie dan ook in staking- ze gingen de straat op om te strijden tegen de slechte arbeidsomstandigheden, tegen de oorlog en tegen de voedseltekorten. Dit wordt niet alleen het begin van Internationale Vrouwendag genoemd, het zorgde ook voor protesten in Nederland waardoor het mannenkiesrecht werd ingevoerd- vrouwen moesten nog twee jaar geduld hebben.

Via Giphy

Nog wel wat winst te behalen

We hebben op zich al best wat bereikt in 98 jaar:

– Vrouwen mogen werken; alleen verdienen ze gemiddeld wel 16% minder dan mannen voor HETZELFDE werk. “Als je dat bekijkt over een heel jaar, zou dat betekenen dat vrouwen vanaf 3 november voor niks werken”, zegt Mariëtte Patijn uit het FNV-bestuur.
– Meisjes halen hogere cijfers voor exacte vakken dan jongens en er zitten meer meisjes dan jongens op het havo/vwo; na school harken de mannen echter wel weer het grote geld binnen omdat de dames toch nog traditiegetrouw voor de kinderen zorgen en dus deeltijd gaan werken.
– Over deeltijd gesproken, omdat het gros van de vrouwen minder werkt, is minder dan tweederde van de vrouwen tussen de 30 en de 34 jaar economisch zelfstandig, tegenover 82 procent van de mannen.
– Tegenwoordig hebben we ook vrouwelijke politici; de eerste vrouwelijke premier moet echter nog komen.

Oftewel, er is nog wel wat werk te verzetten totdat mannen en vrouwen écht gelijk worden behandeld. En stemmen helpt daarbij. Wil je dat er wat wordt gedaan aan de ongelijke behandeling van vrouwen op de werkvloer bijvoorbeeld, dan zou je PvdA kunnen stemmen. En als je denkt dat deeltijdwerken kan worden tegengegaan door kinderopvang minder duur te maken, dan kan je hier kijken welke partij naar jouw idee de beste oplossing biedt.

Maar als je het verder wel ok vindt om als vrouw anderhalve maand ‘gratis en voor niks te werken’, ga dan vooral niet stemmen.

Via Giphy

6 thoughts on “Als Vrouw Werk Je Anderhalve Maand Per Jaar ‘Gratis’- En Als Man Niet”

  1. Trackback: custom bag toss game boards
  2. Trackback: fake rolex watch
  3. Trackback: robotic sex doll called harmony cost
  4. Trackback: replica watch
  5. Trackback: diamond painting kits
  6. Trackback: replica watches

Comments are closed.

Ben je benieuwd wat Future Rebelz nog meer doet? Check dan onze zakelijke pagina!Bezoek Business@Future Rebelz
+ +