Zo Hou Je Meer Tijd Over Voor Pokémon: Snellezen

Browse By

Huiswerk: man, wat ben je daar toch veel tijd aan kwijt! Tijd die je VEEL beter kunt besteden aan fun, chatting, sporten of Pokémon GO. Daarom deze week een how-to: snellezen! (Moest je de afgelopen twee zinnen nog een keer teruglezen, dan is er werk aan de winkel!) Ik heb aan de hand van tips van twee experts, oftewel Jelle Mostert en Wouter Plevier, een stappenplan voor je samengesteld.

Stap 1- Wat wil ik weten?

Voordat je begint, stel jezelf de vraag: Wat wil ik precies weten van dit stuk tekst? Als je dat doet, dan wordt er een stuk in je hersenen geactiveerd, een soort filter dat het reticulaire activatiesysteem wordt genoemd, dat op zoek gaat naar die specifieke informatie. Weleens een paar sneakers gekocht waarvan je dacht dat je de enige was, maar ineens bleek de halve stad ermee te lopen? Voila, dat was dus je reticulaire activatiesysteem dat ineens opspeelde.

Bron: Giphy

Stap 2: Train je ogen

Als je je ogen zou volgen met een camera, dan zou die registreren dat je ogen kris-kras over de tekst gaan en niet van links naar rechts zoals je zou verwachten. Onbewust lees je toch nog een paar woorden opnieuw en dat kost tijd. Als je jezelf zou trainen om echt van links naar rechts te lezen, dan kan je je leessnelheid verdubbelen of zelfs verdrievoudigen! Eeh.. yes please! Hoe kan je dat dan trainen? Nou, pak een pen en laat die onder regel meelopen als je leest. Het trucje is om die pen steeds sneller te laten gaan en je ogen die snelheid te laten volgen. Geen zorgen als je nog niks begrijpt van wat je leest- zie stap 3.

Stap 3: Voer je leessnelheid op

De meeste mensen lezen ongeveer 200 woorden per minuut. Als je je leessnelheid gaat opvoeren -door te trainen met je pen- zal dat aantal omhoog gaan. In er het begin zal je niks begrijpen van wat je leest en dat is helemaal niet erg! Het gaat er nu alleen maar om dat je je ogen traint om een hogere leessnelheid aan te kunnen. Oftewel, draai je boek om (echt waar!) want het is echt nog niet belangrijk dat je begrijpt wat er staat en laat je pen en je ogen in hogere snelheid langs de regels schieten; doe dit een paar minuten per dag.

Bron: Giphy

Stap 4: Chillen met die billen!

Na een paar dagen oefenen, komt het grotere werk. Belangrijk is om te weten dat als je druk in je hoofd bent, je eigenlijk net zo goed NIET kunt lezen. Je neemt dan niks op! Telefoon op stil dus en even rustig worden. Zorg er echt voor dat je even chillt voordat je begint, anders moet je halverwege de pagina weer opnieuw beginnen.

Stap 5: Zie de woorden als afbeeldingen

Een van de belangrijkste vaardigheden van snellezen is dat je meerdere woorden tegelijk leest. Een goede snellezer kan tien tot vijftien woorden tegelijk in zich opnemen! Leer jezelf aan om er minimaal vier tegelijk te lezen. Dit kan je doen door de woorden niet als geluiden te lezen (betrap je jezelf er ook op dat je met je lippen meeleest? Dat komt omdat je de neiging hebt om woorden als geluiden te lezen), maar als afbeeldingen. Schakel je oren dus uit! Stop een pen in je mond of kauw op kauwgom; alles om die innerlijke stem het zwijgen op te leggen.

Stap 6: Read the Index

Je hersenen houden ervan om informatie te koppelen aan iets dat ze al kennen. Lees dus voor je begint even snel de inhoudsopgave, koppen, tussenkoppen en bekijk de afbeeldingen van de tekst die je gaat lezen. De tweede keer zal er dan al meer blijven hangen, omdat je brein er nou eenmaal van houdt om dingen te herhalen (zie ook de how-to van vorige week: ‘Waarom Een Keer Lezen Niet Genoeg Is‘).

Bron: Giphy

Stap 7: Versnellen en vertragen

Weet wanneer je je leessnelheid kan versnellen en vertragen. Zijn de alinea’s wat ingewikkelder, lees dan wat rustiger; kom je op een stuk met minder relevante info, knal er dan doorheen (dat kan je nu tenslotte, omdat je dat geoefend hebt 😉 ).

Stap 8: De oogveeg

Kom je aan het eind van een zin, spring dan snel over naar de volgende regel. Vaak heb je de neiging om een beetje te blijven hangen daar ergens aan het eind, maar het is beter om meteen door te gaan- dat heet ‘de oogveeg’.

Stap 9: Lezen door het midden- voor de pro’s

Als de oogveeg lukt, dan kan je jezelf gaan aanwennen om door het midden te lezen. Focus je op een middenstuk en pak links en rechts in je blikveld de woorden mee; dit vergt wel de nodige concentratie en oefening, maar het lijkt mij zeker de moeite waard! Wie wil er nou niet meer vrije tijd?!

Bronnen: Jelle Mostert & Wouter Plevier

7 thoughts on “Zo Hou Je Meer Tijd Over Voor Pokémon: Snellezen”

  1. Trackback: buy dumps with pin
  2. Trackback: Bali Tour
  3. Trackback: Icron Ranger 2212 manuals
  4. Trackback: best replica rolex
  5. Trackback: mơ thấy ngựa đánh con gì
  6. Trackback: mơ thấy chìa khóa
  7. Trackback: nằm mơ thấy bị mất đồ

Comments are closed.

Ben je benieuwd wat Future Rebelz nog meer doet? Check dan onze zakelijke pagina!Bezoek Business@Future Rebelz
+ +