Op Stage- Of Banenjacht?! Nou, Dat Begint Bij Een Goed Voorbereid Telefoongesprek

Browse By

Ben je aan het solliciteren of zoek je een stage, dan kan je natuurlijk gewoon een emailtje sturen naar het welbekende info@ adres, maar de kans dat daar op gereageerd wordt, is laaaag. Omdat met jou, 10.000 anderen dat mailadres gebruiken. Als je het slimmer wil aanpakken, dan pak je de telefoon en zorg je dat je iemand aan de lijn krijgt aan wie je direct je sollicitatie mag sturen. Maar aangezien driekwart van de mensen telefoonangst heeft, hierbij een stappenplan.

1. Research het bedrijf van je keuze

Klinkt super logisch, maar veel mensen slaan dit deel vaak over. Je kan natuurlijk gewoon de telefoon oppakken en lukraak gaan bellen, maar aangezien je hoogstwaarschijnlijk bij de receptie uitkomt, is het handig als je weet voor wie je belt. Vraag bijv. bij grote bedrijven naar de HR-afdeling (Human Resources), want die zijn verantwoordelijk voor het aannemen van mensen- misschien dat er online al een naam staat van de persoon die jij moet hebben. Ook kleine bedrijven hebben vaak een website waar al op kan staan wie verantwoordelijk is voor het afhandelen van vacatures en open sollicitaties.

2. Pak pen en papier

Als je straks gaat bellen en mensen geven je een mailadres of telefoonnummer door, dan is het wel handig om dat op te kunnen schrijven.

Via: Giphy

3. Noem je naam en weet waarvoor je belt

Je hebt geen idee hoeveel mensen vergeten hun voor- en achternaam te zeggen als ze iemand opbellen. Die beginnen gewoon met praten en zien wel waar het schip strandt! Een telefoongesprek begin je altijd door jezelf te introduceren, voor- EN achternaam dus, en te zeggen waarvoor je belt. Oftewel:

Jij: “Goedemiddag, u spreekt met [naam]. Ik ben op zoek naar een stage/ ik reageer naar aanleiding van uw vacature/ ik wil beginnen aan een BBL-opleiding en zoek daarvoor een geschikte werkplek/ etc. Kunt u mij vertellen wie ik daar het best voor kan spreken?”

Simpel genoeg, toch?

4. Vertel meer over jezelf

Je hebt inmiddels de juiste persoon aan de lijn (gekregen)- als dat een ander persoon is, stel jezelf dan nog een keer voor en vertel waarvoor je belt. Je kunt nu wat vragen verwachten zoals:

Zij: “Welke opleiding volg je?”
Zij: ” Wat voor werk zoek je?”
Zij: ” In welke periode zou je willen starten?”
Zij: ” Heb je al werkervaring?”

Vragen die je goed kunt beantwoorden, dus maak je daar niet te druk om. Vergeet  alleen niet om duidelijk te spreken! Sommige mensen murmelen maar wat en dat is heel moeilijk te verstaan over de telefoon. Het zou jammer zijn als je nu al een kans op die stage, baan of werkplek verliest, omdat de ander niet snapt wat je zegt.

Via: Giphy

5. Vraag om hun contactgegevens

Dit is het moment om te checken of er stages, vacatures of werkplekken beschikbaar zijn:

Jij: Heeft u nog een stage/ vacature/ leerwerkplek (noem naam van de opleiding) beschikbaar?

 

Als dat zo is, vraag dan of je je cv en motivatiebrief mag doorsturen. Oftewel:

Jij: “Zou ik mijn cv en motivatie mogen toesturen en een afspraak met u kunnen inplannen om dit toe te lichten?” 

 

Als het antwoord ‘JA’ is, zorg dan dat je een mailadres krijgt waar je je cv en motivatiebrief naartoe kan sturen:

Jij: “Kunt u mij een mailadres geven waar ik mijn cv en motivatiebrief naartoe kan sturen? En mag ik ook uw naam noteren?”

Als je deze gegevens krijgt: ZORG DAN DAT JE ZE OPSCHRIJFT! Het liefst herhaal je alles, zodat de persoon aan de andere kant van de lijn mee kan luisteren en je eventueel kan verbeteren als dat nodig is. Niks is zo erg als de telefoon ophangen en je realiseren dat je geen contactgegevens hebt gevraagd…

Via: Giphy

5. Sluit het gesprek netjes af

Te gek, je hebt een direct emailadres én een naam van iemand aan wie je je motivatiebrief kunt richten! Daarmee kom je al een stuk hoger op de sollicitatiestapel te liggen! Sluit nu het gesprek netjes af:

Jij: “Heel erg bedankt voor uw tijd, ik stuur u alles toe”.

Mocht je ook een afspraak hebben kunnen maken, voeg er dan aan toe: “Tot datum/ tijdstip van de afspraak.” 

Iemand opbellen kan vreselijk intimiderend zijn, maar als je echt een stage, baan of werkplek nodig hebt, verzamel dan al je moed bijeen en volg dit stappenplan. Je zal zien dat het gaat helpen!

Woon je in de omgeving Haaglanden en zoek je een BBL werkplek, dan kan je ook contact opnemen met de Leerwerkmakelaar. Zij coachen je in je zoektocht en helpen je om een geschikte werkplek te vinden. Zij hebben ook dit telefoonscript samengesteld en there’s plenty more where that came from! Voor alle informatie over scholen, beroepen en stages in deze regio, ga je nu absoluut naar Bekijk Je Toekomst Nu!

 

Vond je dit interessant? Like us on Facebook voor nog veel meer leuks!

Photo credit: Gary Knight

 

8 thoughts on “Op Stage- Of Banenjacht?! Nou, Dat Begint Bij Een Goed Voorbereid Telefoongesprek”

  1. Trackback: 툰코
  2. Trackback: 밤토끼시즌2
  3. Trackback: Software testing services
  4. Trackback: 토토사이트
  5. Trackback: mơ thấy nhẫn vàng đánh con gì
  6. Trackback: nằm mơ thấy phật bà quan âm
  7. Trackback: Business Process Automation Development Canada
  8. Trackback: Sporting Goods Store

Comments are closed.

Ben je benieuwd wat Future Rebelz nog meer doet? Check dan onze zakelijke pagina!Bezoek Business@Future Rebelz
+ +