Doe De Test, Check Je Leerstijl En Ace Die Volgende Groepsopdracht!

Browse By

Loop je er ook weleens tegenaan dat de samenwerking met je projectgroep voor geen meter loopt? Of dat je moeite hebt met het leren voor een toets? Je klasgenoten lijken er nul moeite mee te hebben, terwijl jij maar zit aan te rommelen. Dat komt omdat er verschillende leerstijlen bestaan- iedereen leert en werkt anders. Tijd dus om erachter te komen wat jouw leerstijl is!

Tijdens het schrijven van mijn stageverslag heb ik een hele waardevolle les geleerd, die ik graag een paar jaar eerder voorgeschoteld had gekregen! Een van mijn docenten wees me namelijk op de Kolbtest; door die te doen, kwam ik erachter dat er allerlei verschillende leerstijlen bestaan. Wist ik veel! Ik bleek vooral een denker te zijn, wat betekent dat ik eerst wil nadenken over hoe ik een taak het best kan uitvoeren, daarna wil zien hoe anderen het aanpakken om het vervolgens zelf een paar keer te oefenen. 

Met deze kennis op zak, ging het schrijven van mijn verslag ineens een stuk makkelijker! Dát was dus mijn manier van leren en daar kwam ik nu, op 23-jarige leeftijd, pas achter!? Zo zonde! Ik heb al die jaren zo moeilijk gedaan, wat helemaal niet nodig was geweest als ik mijn leerstijl eerder had geweten! 

Bron: Giphy

Ik hoef denk ik niet verder uit te leggen dat het superhandig is om te weten wat je leerstijl is. Maar ja, grote vraag, hóe kom je daar dan achter?! Dat is très simpel, want op deze website staat die superhandige test, de Kolbtest, die je dat haarfijn gaat vertellen. Doe ‘m snel voordat je verder leest!

Bron: Giphy

Test gedaan? Ok, here we go. Je weet nu dat er vier leerstijlen zijn: de dromer, de denker, de doener en de beslisser. Ik geef even een simpel voorbeeld om het verder uit leggen: wat zou je bijvoorbeeld doen als jij net een nieuwe IKEA klerenkast hebt gekocht?
– Gewoon gaan bouwen- zoals een doener?
– Als een denker eerst de handleiding lezen?
– Als een dromer naar plaatjes zoeken in de handleiding?
– Of als een beslisser een stappenplan maken waarna je aan de slag gaat?

Deze manieren van leren kan je ook doorvoeren naar school. Stel, je leraar geeft je een opdracht; wat doe je dan?

1. De doener

De doener zal niet direct de uitleg willen doorlezen, maar meteen de vraag lezen en de opdracht willen maken; hij/zij houdt van experimenteren en lost problemen op door iets uit te proberen. Hij/zij past zich goed aan aan nieuwe situaties. Soms kan een doener drammerig overkomen als hij iets wil bereiken.

2. De Denker

Een denker zal de opdracht volledig lezen, vragen stellen en daarna pas gaan uitvoeren. Hij/zij houdt van structuur, wil dat alles duidelijk is en leert dan ook graag uit boeken. Een denker vraagt om intellectuele uitdagingen: ‘wat is het verband van de leerstof met de kennis die ik al heb?’ Ook is hij/zij goed in logisch denken en redeneren. Het is belangrijker dat ideeën logisch zijn, dan dat ze praktisch uitvoerbaar zijn.

3. De Dromer

Een dromer vindt het fijn om rustig over de opdracht na te denken, zoekt naar voorbeelden in de opdracht en vraagt ook de andere leerlingen of docent om een voorbeeld te geven. Hij/zij ziet veel oplossingen, omdat hij/zij een probleem vanuit veel standpunten kan bekijken; het gevolg is dan weer wel dat een dromer beslissingen soms traag neemt.

4. De Beslisser

Een beslisser zal eerst een stappenplan maken (in zijn/haar hoofd of op papier), voordat de opdracht wordt uitgevoerd; hij/zij werkt dan ook doelgericht. Ook wil een beslisser vooral het praktische nut begrijpen van de leerstof die hij/zij krijgt aangeboden: een taak wordt gepland en uitgevoerd; theorieën boeien niet zo.

Bron: Giphy

Ik heb ook de leerstijlentest gemaakt en kreeg de volgende uitslag:

 • Dromer: 162
 • Doener: 117
 • Beslisser: 123.5
 • Denker: 171

Zoals je ziet, scoor ik het hoogst op denker, maar dromer is ook mijn leerstijl. Ik vind het dus fijn om uit boeken te leren, maar ook om plaatjes of filmpjes  te zien die me een goed voorbeeld geven. Pas daarna neem ik beslissingen en voer ik uit. Nu ik dit weet, kan ik ook beter samenwerken tijdens groepsopdrachten. Als ik namelijk samen met m’n medestudenten een project moet uitvoeren en ik kom niet direct met ideeën, dan weet ik waar dat aan ligt en kan ik aangeven dat ik er even over wil nadenken. En als ik niet weet hoe ik een taak moet uitvoeren op het werk, dan vraag ik een collega om het voor te doen. This makes life so much easier!

Zo kan jij dus ook je manier van leren en werken aanpassen aan je leerstijl. Ben je meer een doener, laat anderen dan het broodnodige denkwerk verrichten. Terwijl een dromer juist weer blij is dat een doener zijn gedroomde werk tot stand weet te brengen. Nu begrijp je ook dat het succes van een project afhangt van de samenstelling in het team. Heb je alleen maar dromers, dan komt er bizar weinig terecht van je ideeën, terwijl je met alleen maar beslissers weinig hebt om over te beslissen- het zal tenslotte toch eerst even goed uitgedacht moeten worden 😉

Laat je klasgenoten dus ook even deze test doen, zodat je bij de volgende groepsopdracht het perfecte team weet samen te stellen! Succes!

Bron: Handleiding Coach de Coach Inholland
Bron: Springtest

 

7 thoughts on “Doe De Test, Check Je Leerstijl En Ace Die Volgende Groepsopdracht!”

 1. Trackback: Digital Transformation solutions
 2. Trackback: CI CD
 3. Trackback: Regression testing
 4. Trackback: mơ thấy con sâu
 5. Trackback: life sized sex doll customs new technology
 6. Trackback: fake swiss imitation watches paypal
 7. Trackback: browse around this website

Comments are closed.

Ben je benieuwd wat Future Rebelz nog meer doet? Check dan onze zakelijke pagina!Bezoek Business@Future Rebelz
+ +