Hoe Maak Ik Een CV?

Browse By

Er komt een moment in je leven, dat je ouders niet langer de boodschappen betalen, maar dat je zelf aan de bak moet. En als je je diploma wilt halen, dan zal je toch ook een stage moeten landen. Dat betekent dat je zal moeten solliciteren -en nee, een LinkedInprofiel aanmaken is niet genoeg. Hier een stappenplan om een goed cv in elkaar te draaien.

Laten we bij je cv beginnen. Cv staat voor ‘Curriculum Vitae’, Latijn voor ‘loop van het leven’ (weet je dat ook meteen). Een cv bestaat uit een opsomming van je werkervaring, opleidingen en persoonlijke gegevens, maar goed, dat wist je zelf ook wel. Het probleem is natuurlijk dat je nog weinig tot geen werkervaring denkt te hebben! Wat moet je dan op papier zetten?!

Bron: Giphy

Je hebt veel meer ervaring dan je denkt

Allereerst, de persoon bij wie je gaat solliciteren, is zich bewust van je leeftijd en realiseert zich dat je onmogelijk veel werkervaring kunt hebben opgedaan. Je gaat tenslotte 60% van je tijd naar school, waarna je huiswerk maakt, naar voetbaltraining gaat en ’s avonds een programmeercursus volgt. Die cursus moet je trouwens wel op je cv vermelden; het lijkt misschien niks, maar dat certificaat is heel veel waard! En mocht je in de voetbalkantine achter de bar staan, is dat ook belangrijk om te vermelden. Het geeft aan dat je dienstverlenend bent ingesteld- en laat dat nou net nodig zijn voor een baan in de horeca!

Waar ze dus naar kijken, is hoe je je tijd buiten school hebt besteed. Heb je gamend op de bank gezeten of heb je je vrije middag besteed aan vrijwilligerswerk bij het plaatselijke dierenasiel? Het is misschien niet heel cool om op school te zeggen dat je vrijdagmiddag truien breit met bejaarden, maar als je je cv opstelt, dank je God op je blote knieën dat je jezelf er elke week naartoe hebt gesleept. Zwerfkatten verzorgen en truien breien met bejaarden doen het namelijk heel goed bij toekomstige werkgevers 😉

Bron: Giphy

En zo zet je het in je cv

Maar goed, hoe zet je die gewonnen Franse opstelwedstrijd en afgeronde scheidsrechter cursus (ja, weer twee hele goeie!) nou in de juiste volgorde?

1. Je persoonlijke gegevens

Begin met het vermelden van je ‘Persoonlijke Gegevens’: naam, adres, telefoonnummer, email en geboortedatum. (Puntje van aandacht: misschien is het tijd om een professioneler mailadres te nemen? ilovebooze1999@hotmail.com is nu wel toe aan vervanging, vind je niet?) En als je wilt, kan je hier ook een representatieve foto plaatsen- en nee, dat is niet die selfie op dat festival van afgelopen weekend…

2. Schrijf hieronder een persoonlijk profiel.

Een persoonlijk profiel is jouw manier om je voor te stellen aan je toekomstig werkgever. Maak het niet te lang, vier á zeven regels is genoeg. Schrijf op wie je bent, waar je goed in bent en waar je naar op zoek bent. Kijk ook hier uit met clichés en maak er echt een verhaaltje van; kom niet aan met alleen maar kernwoorden als ‘ambitieus’, ‘creatief’ en ‘enthousiast’. Kijk hier voor meer informatie over het schrijven van een persoonlijk profiel.

3. Je werkervaring- laatste baan eerst

Heb je al ‘Werkervaring’, zoals in dit geval vrijwilligerswerk, schrijf die dan op- let op: je laatste baan altijd bovenaan en vanaf daar werk je terug in de tijd. Dus ‘Tomaten plukken bij Jan Kas, juni- juli 2015’ komt boven ‘Krantenwijk Midden-Hollandsch Dagblad, febr. 2013- jan. 2014’. (Ben je al wat ouder en heb je meer baantjes gehad, dan is tomaten plukken niet relevant meer en hoef je deze ook niet meer te vermelden.)

4. Wat waren je taken?

Schrijf er altijd even bij welke taak je hebt uitgevoerd. Tomaten plukken, vakkenvuller en een krantenwijk spreken voor zich en hoef je echt niet verder uit te leggen, maar als je vakantiewerk hebt gedaan bij een groot bedrijf, is het goed om erbij te zetten dat het bijv. om Administratief Werk ging. Vraag anders even aan ouders of je oude baas, hoe je je taken het best kunt omschrijven.

5. Hierna komt het kopje ‘Opleiding’.

Van wanneer tot wanneer heb je de middelbare school gevolgd en vergeet ook niet de naam (namen als je er meerdere hebt gehad) te vermelden en of je het diploma hebt behaald. Als je wel een opleiding hebt gevolgd, maar niet hebt afgerond, vermeld deze dan gewoon, maar zet er wel bij: Diploma niet gehaald.  Als je al een studie hebt afgerond, dan komt deze uiteraard boven de middelbare school.

6. Komen we toe aan het kopje ‘Nevenactiviteiten’.

Hier zet je je afgeronde typecursus, scheidsrechter cursus, je gewonnen opstelwedstrijd en het certificaat voor je cursus programmeren.

7. Hierna komen we bij je ‘Interesses’.

Dat kan van alles zijn! Aangezien je achter de bar in een voetbalkantine staat, schrijf je hier waarschijnlijk ‘voetballen’ op. Maar misschien vind je het ook heerlijk om te reizen, fotografeer je graag of neem je elke zaterdag snowboardlessen? Allerlei zaken die je potentiële werkgever meer over je persoonlijkheid vertellen!

8. Tot slot, voeg je je ‘Skills’ toe.

Hier is plek voor je kennis van Adobe Creative Suite, latte machiatto’s versieren, het spreken van meerdere talen en meer van dat soort zaken.

Misschien is een voorbeeld wel handig? Check dan de video hieronder met daarin mijn eigen cv:

83 thoughts on “Hoe Maak Ik Een CV?”

 1. Trackback: consulting DevOps
 2. Trackback: https://boccadentalspa.com
 3. Trackback: https://www.paintingandplowing.com
 4. Trackback: Belkin F1DA108Z manuals
 5. Trackback: tinysexdolls
 6. Trackback: Automated Regression Testing Services
 7. Trackback: reddit cbd
 8. Trackback: Harold Jahn Prosperity Investments
 9. Trackback: Tyson vs Jones jr live
 10. Trackback: buy cvv fullz online
 11. Trackback: Bilskrot Göteborg öppettider
 12. Trackback: con tho so may
 13. Trackback: 안전공원
 14. Trackback: mơ thấy người cha đã mất
 15. Trackback: window washing austin tx
 16. Trackback: facebook old design

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ben je benieuwd wat Future Rebelz nog meer doet? Check dan onze zakelijke pagina!Bezoek Business@Future Rebelz
+ +