Je Hersenen Willen Niet Veranderen: 5 Manieren Hoe Je Het Toch Voor Elkaar Krijgt

Browse By

Verandering is altijd onwennig, maar het wordt makkelijker als je eraan went. 

Om te beginnen, neem even een momentje en sla je armen over elkaar. Ok en nu in tegenovergestelde richting. Welke manier was meer onwennig? Als je vindt dat de tweede keer meer tijd kostte, dan klopt dat. Sterker nog, toen je ze de eerste keer kruisten, kwam het signaal uit een ander deel van je hersenen dan de tweede keer.

Gewoontes zijn keuzes die we bewust maken en op een gegeven moment een automatisme worden. Zo’n 45 procent van wat we doen op een dag bestaat uit dit soort gewoontes. Je brein is namelijk lui. Het kent ook het verschil niet tussen een goede gewoonte en een slechte. Het pakt gewoon alles wat je regelmatig doet, denkt of zegt en maakt er een gewoonte van- zodat het niet zo hard hoeft te werken.

Via Giphy

Toen je je armen de eerste keer kruiste, stuurde je limbisch systeem (daar waar je herinneringen en gewoontes opgeslagen worden) je beweging aan. De tweede keer kwam de boodschap vanuit je prefrontale cortex- dat deel van je hersenen waar het ingewikkelder denken en plannen vandaan komt. Elke nieuwe gedachte en gedrag komt vanuit het prefrontale cortex om uiteindelijk een gewoonte te worden- als we het maar vaak genoeg gebruiken.

De meeste mensen gaan verandering tegen omdat het hun natuurlijke gedragspatronen bedreigt. Of het nou een nieuwe baas, auto, dieet of routine betreft, je brein moet overtime werken om zich aan de verandering aan te passen. Om verandering door te voeren, zowel op persoonlijk als zakelijk vlak, betekent dat je nieuwe gewoontes moet vormen en dat gaat gepaard met wat ongemak. En hoe langer je je oude gedragspatronen hebt gebruikt, des te langer het duurt om ze aan te passen. Het goede nieuws is dat je je brein bewust kunt trainen om anders te denken en zich te gedragen. Hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het is om jezelf nieuwe gewoontes aan te leren.

Via Giphy

Als je een verandering wilt doorvoeren, hou dan het volgende in gedachten:

1. Je kan emotie niet met logica onderdrukken

Vaak voelen we angst als we iets aan onszelf willen veranderen. Anderen kunnen we zeggen dat de verandering zin heeft, maar dat verandert helaas niks aan het gevoel van ongemak dat ermee gepaard gaat. Geef jezelf de tijd om de emoties die je ervaart te handelen. Oordeel er niet over, observeer ze voor wat ze zijn. Dit is de eerste stap naar het omarmen van verandering.

2. Kijk wat het je oplevert

Ookal weten we dat verandering goed is voor ons, we voelen ons beter bij onze oude gewoontes. Bekijk daarom goed wat het je oplevert- W.I.I.F.M., oftewel What’s In It For Me. Dit is je motivator en zal je helpen om door dat gevoel van ongemak heen te breken. Als je niks positiefs kunt bedenken, kijk dan wat voor negatiefs je probeert te omzeilen.

3. Wat zijn je obstakels- en manage ze

Stel, je doel is om gezonder te worden. Dit kan betekenen dat je meer moet bewegen, beter moet eten en meer moet slapen. Ook al weten we dat dit beter is voor ons, obstakel tijd, geld, luiheid en leven komt altijd om de hoek kijken. Wil je gezonder eten? Plan je maaltijden zodat je altijd een gezonde optie hebt. Te moe om naar de gym te gaan na school/ je werk? Slaap in je sport outfit en sta de volgende ochtend een half uur eerder op om in ieder geval te gaan wandelen.

Via Giphy

4. Omring jezelf met de juiste mensen

We hebben ze allemaal in ons leven: vrienden die energie uit je zuigen. Deze mensen zijn vol drama en stress. Ze zijn giftig en zullen het moeilijk maken om verandering in je leven door te voeren. Identificeer wie deze mensen in jouw leven zijn en neem afstand van ze. Kijk daarnaast ook naar de mensen die je steunen en breng meer tijd met hen door.

5. Laat je niet intimideren

Werken aan verandering kan overweldigend zijn. Als je er eenmaal doorheen bent, is het makkelijk om terug te kijken en het ‘groei’ te noemen. Hou dat in gedachten als je tegenstand tegenkomt. Je hebt tot dusver elke verandering die je moest doorvoeren doorgevoerd. Dat is een behoorlijk goede track record.

Vergeet niet, als je wilt veranderen, dan moet je ook anders denken. We kunnen onze hersenen trainen en nieuwe gewoontes vormen. Je hebt alleen een flinke portie lef en wilskracht nodig om buiten je comfort zone te treden. Het kan beangstigend zijn, maar door proactief die verandering door te voeren, dwing je succes af.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op Entrepreneur en is geschreven door Anne Grady. Er zijn, behalve de vertaling, enkele aanpassingen doorgevoerd om het geschikt te maken voor de Nederlandse markt.

 

 

10 thoughts on “Je Hersenen Willen Niet Veranderen: 5 Manieren Hoe Je Het Toch Voor Elkaar Krijgt”

  1. Trackback: rolex replika
  2. Trackback: diamond art
  3. Trackback: replica watches
  4. Trackback: fake rolex
  5. Trackback: best site to buy dumps
  6. Trackback: pinball machines for sale
  7. Trackback: Buy male sex dolls online
  8. Trackback: beagle dogs for sale
  9. Trackback: Dill Doe
  10. Trackback: bitcoin loophole review

Comments are closed.

Ben je benieuwd wat Future Rebelz nog meer doet? Check dan onze zakelijke pagina!Bezoek Business@Future Rebelz
+ +