Je staat in de lift op weg naar je sollicitatiegesprek, neemt nog eens alle antwoorden door op de vragen die je zeker kunt verwachten, trekt je kleding glad en zet je beste glimlach op: ready to rock this! Alleen, hate to bring it to you, maar als je eerste handdruk vervolgens slapjes overkomt, dan is de kans bijzonder klein dat je die baan krijgt.
De University of Iowa heeft hier onderzoek naar gedaan en de resultaten zijn verrassend. Het is bekend dat mensen die een sollicitatiegesprek afnemen binnen de eerste twee, drie minuten hun besluit al nemen. Da’s dus zeg maar net nadat hun secretaresse je kopje koffie heeft ingeschonken. Wat blijkt, de eerste indruk die je achterlaat begint al bij de handdruk.
http://gph.is/29wI9is
Via: Giphy
Het onderzoek is verricht onder 98 studenten van de Tippie College of Business die deelnamen aan nep- sollicitatiegesprekken met lokale ondernemers. Zonder dat ze het doorhadden, maakten ze tijdens die gesprekken ook kennis met vijf experts op het gebied van handshakes. Deze stelden zich voor, schudden de handen van de studenten, maar namen verder niet deel aan de gesprekken.
De handshake experts gaven ze na afloop een bepaalde rating en de lokale ondernemers deden het zelfde op basis van competentie en geschiktheid; hierna werden de resultaten naast elkaar gelegd. Het bleek dat de studenten die de hoogste scores behaalden op handschudniveau ook tot de meest geschikte kandidaten werden bevonden door de ondernemers!
Via: Giphy
De studenten met een krachtige handdruk werden als meer extravert bestempeld en als makkelijker in de omgang. Die met een slappe handdruk werden als kuddedier gezien en maakten minder indruk op de werkgevers.
Je ziet het, werk aan de winkel! Allereerst, welke types handdrukken bestaan er eigenlijk?
1. De dominator
Denk Christian Grey: als die je de hand schudt, dan zal hij dat altijd doen met zijn palm omlaag- als een teken van dominantie en superieuriteit. Je kan hier ook handig gebruik van maken als je je baas een goed gevoel wilt geven: door zijn hand bovenop te laten liggen, toon je je ‘onderdanig’ aan zijn dominantie. Alleen als je wat goed te maken hebt dan he 😉
2. Koud en klammig
Je hebt ze misschien weleens de hand geschud: mensen met een wat klammige hand. Dit komt voor bij wat nerveuzere mensen waarvan het bloed wegsijpelt uit de palm van de hand en doorstroomt naar de arm- en beenspieren. Net zoals bij onze voorouders die veel bloed daar nodig hadden om te kunnen vluchten en rennen. Daarnaast heeft 1 op de 20 mensen last van Hyperhydrosis, oftewel overmatig zweten.
3. De Knijper
Deze behoort toe aan de overmatig agressieve mens onder ons, die denkt dat een ferme handdruk zelfvertrouwen en macht uitstraalt. Je kijkt als het ware al op tegen de handdruk aan het eind van het gesprek… Sommige zwakke mensen gebruiken deze ook weleens om hun onzekerheid te verhullen.
4. De Keep Back
Uitgestrekte arm die niet buigt: dat is de keep back. You’re invading my aura, oftewel, kom niet te dichtbij. Ook vaak gebruikt door meer agressieve mensen.
5. De Duwen Trekken
Deze wordt vaak gebruikt als twee mensen in een soort powerplay verwikkeld zijn. Ze pakken je hand en trekken je als het ware hun personal space in. Dit kan drie redenen hebben: óf ze voelen zich onzeker en jij geeft ze een beschermend gevoel, of het is cultureel bepaald dat je dichterbij elkaar staat, of het komt voort uit een gevoel van dominantie en ze willen je uit balans brengen.
Als je een goed voorbeeld wilt zien van hoe powerplay via handdrukken wordt gespeeld, check dan Donald Trump in de video hieronder!! De Canadese premier Justin Trudeau ain’t having none of it- kijk maar wiens palm boven ligt!
Tekst gaat verder onder video.
Does Donald Trump know how to shake someone's hand properly?
President Trump's awkward handshakes, a history
Posted by NowThis Politics on Monday, February 13, 2017
Via: Giphy
Maar hoe geef je dan de perfecte handdruk?
– Ferm maar vermijdt De Knijper
– Maak een soort L met je hand zodat je echt van palm tot palm contact met elkaar maakt
– Schudt hooguit drie keer op en neer- meer wordt als awkward ervaren
– Kijk de andere persoon recht in de ogen als je elkaar de hand schudt, dus NIET naar beneden
– Hou dat oogcontact ook even vast als jullie de handen weer loslaten
– Heb je altijd koude handen, hou dan je hand in je zak totdat je iemand de hand moet schudden. Klamme handen zijn het best vooraf af te vegen met een stoffen zakdoek- papier geeft weer pluisjes
– Hou het simpel: highfives zijn misschien wat te amicaal voor je toekomstig werkgever…
Vond je dit verhaal interessant? Like us on Facebook ‘cause there’s plenty more where that came from!
http://gph.is/2d7wCpg
Via: Giphy
13 thoughts on “Niet Je Sollicitatiegesprek Maar Je Handdruk Bepaalt Of Je Die Baan Krijgt Of Niet”
Comments are closed.