7 Tips Over Leren Die Je Blijkbaar Weer Mag Vergeten

Browse By

Je hebt ze allemaal wel voorbij horen komen: studeer altijd op dezelfde plek, zonder afleiding en als je het 10.000 keer hebt geoefend, dan word je er ‘meester’ in. Het tijdschrift Quest schrijft dat deze goedbedoelde leeradviezen zo weer overboord mogen worden gegooid. Hoe het dan wel zou moeten, druist tegen alle gevoel in, maar ik wil je de bevindingen uit het artikel niet onthouden.

Les 1: Herhaal, herhaal, herhaal… maar dan anders

Je hebt waarschijnlijk al ons artikel ‘Waarom Een Keer Lezen Niet Genoeg Is‘ gelezen, dus je weet dat je beter je rijtje Spaanse woorden verspreid over een aantal dagen kunt leren. Een avondje stampen is zinloos. Je brein is zo ingesteld dat het liever een stuk tekst een paar keer ziet. Maar, zegt Quest, dat niet alleen. Het is ook beter om een rijtje woorden af te wisselen met een stukje spreekvaardigheid en een stukje grammatica. Door die afwisseling word je gedwongen om scherp te blijven. En de kracht van herhaling wordt overschat, zegt Quest! Als je een badmintonslag eindeloos oefent totdat het perfect is, stijgt je niveau minder snel dan als je verschillende slagen door elkaar oefent. Mixen die hap, dus!

Bron: Giphy

Les 2: Denk niet dat alleen op ‘die manier’ kunt leren

Iedereen heeft een ‘eigen’ leerstijl, hoor je vaak. Als je visueel bent ingesteld, leer je makkelijker met video bijvoorbeeld, maar uit onderzoek blijkt dat je weliswaar een voorkeur kunt hebben, maar dat dat niet betekent dat het ook je prestaties beïnvloedt. ‘Sterker nog: als je vooral leert in je voorkeursstijl doe je bepaalde hersendelen tekort’, aldus Quest. ‘Conclusie: ja, we zijn allemaal anders, en het kan geen kwaad om daar rekening mee te houden, maar op iedereen een sticker met een leerstijl plakken, is niet slim.’

Les 3: Laat je juist wél afleiden!

Ok, eindeloos je phone checken is nog steeds níet handig, maar als je vast zit tijdens het leren en er niet uitkomt, dan kan een poezenfilmpje of twee echt geen kwaad. Quest: ‘Afleiding helpt je in zo’n geval namelijk om uit het verkeerde denkpatroon te stappen, blijkt uit allerlei onderzoeken.’ Stop wel alleen als je vast zit; word je onderbroken terwijl je net geconcentreerd bezig bent, dan kan je net zo goed stoppen met leren die dag.

Ok, 1 kattenvideo dan… Omdat je zo vast zit.

Les 4: Zorg voor variatie

Een vaste plek om te leren, evenals andere vaste rituelen die het leren positief zouden moeten beïnvloeden, werken toch minder dan gedacht. ‘Als je mensen twee keer hetzelfde laat leren, onthouden ze meer als ze dat in twee verschillende ruimten doen dan wanneer ze de sessies in dezelfde ruimte houden. Hoe dat precies komt, is niet bekend. Misschien werkt het wel als een extra geheugensteuntje, een extra omgevingsaanwijzing om de geleerde stof te laten ‘herleven’. Hoe dan ook: het werkt niet alleen bij het wisselen van ruimte, eigenlijk is alle variatie welkom’, zo adviseert Quest.

Les 5: Een hoog IQ will only get you this far

Doorzettingsvermogen schijnt belangrijker te zijn dan IQ!  Quest: ‘En nee, dat is geen tsjakkaverhaal van een of andere goeroe: het blijkt uit allerlei onderzoeken. Bijvoorbeeld uit 2007 van de University of Pennsylvania (VS). Het doorzettingsvermogen van studenten bleek een grotere voorspellende waarde te hebben voor hun studieresultaten dan hun IQ-score. Volhardende types besteden meer tijd aan leren, beginnen er vroeger mee en verdoen minder tijd voor de tv.’

Bron: Giphy

Les 6: Áls je oefent, doe het dan goed

Natuurlijke aanleg helpt, maar oefenen is toch key om ‘meester’ te worden. Sommige beweren dat 10.000 uren gelijkstaat aan ‘meesterschap’. ‘Toch blijkt het niet zozeer te gaan om het aantal uren dat violisten oefenen, maar om hóe ze oefenen. Dat moet met volle aandacht, gericht op specifieke vaardigheden. Niet zomaar wat aanklooien op je viool, maar bijvoorbeeld specifiek werken aan een passage uit een muziekstuk. Of, want het geldt niet alleen voor violisten: niet zomaar wat voetballen, maar gericht werken aan je traptechniek’, aldus Quest.

Les 7: Werk aan je taalvaardigheid

Snellezen is prima- check dan ook vooral ons artikel ‘Zo Hou Je Meer Tijd Over Voor Pokémon: Snellezen‘. Het gaat volgens Quest alleen wel ten koste van je begrip- werk dan ook aan je taalvaardigheid (zoals je vocabulaire) zodat je meer onthoudt van wat je leest.

 

 

11 thoughts on “7 Tips Over Leren Die Je Blijkbaar Weer Mag Vergeten”

 1. Trackback: คอนโดปูนา
 2. Trackback: Digital transformation technologies
 3. Trackback: CI CD Solutions
 4. Trackback: wigs for women
 5. Trackback: Devops services
 6. Trackback: kim ngưu nữ hợp với cung nào nhất
 7. Trackback: mơ bắt được cá chép đánh đề con gì
 8. Trackback: хиты 2021 русские
 9. Trackback: imitation cartier watches dealers
 10. Trackback: w88
 11. Trackback: Southwood Tallahassee

Comments are closed.

Ben je benieuwd wat Future Rebelz nog meer doet? Check dan onze zakelijke pagina!Bezoek Business@Future Rebelz
+ +