Zomaar Elke Baan Aannemen Om Uit De Bijstand Te Komen Lost Niks Op

Browse By

Eergisteren stond er in de Telegraaf dat de bijstand beter betaalt dan werken. Mandy, die je kent van haar columns over haar valse start op de arbeidsmarkt en zelf afhankelijk is van de Voedselbank, weet hoe het is om in de bijstand te zitten en haakt hier graag op in.

De bijstandsuitkering

De bijstandsuitkering is allesbehalve een pretje. Je moet keihard knokken voor een nieuwe, degelijke baan. Om de kans op een nieuwe baan te vergroten moet je je cv inleveren bij de aan jou toegewezen consulent. Op basis van een gesprek, je cv en je diploma’s/papieren is het de bedoeling dat zij een passende baan voor je vinden. Maar dat blijkt in de praktijk nog best moeilijk te zijn!

Elke bijstandsuitkering is natuurlijk anders. Denk hierbij aan samenwonende en alleenstaande ouders, inwonende medebewoners (kinderen ouder dan 18, tijdelijke opvang voor iemand enz.) en jongeren tot 27 jaar. Toen ik in de bijstand kwam, was ik 23 jaar en viel ik dus onder de norm ‘jongeren tot 27 jaar’.

Ondanks deze verschillende trajecten geldt voor iedere groep dezelfde regel: je moet zo snel mogelijk weer aan het werk.

Via Giphy

De toegewezen banen

Ik ben zelf gediplomeerd in de drogisterij en ben altijd werkzaam geweest in de detailhandel- zoals je hebt kunnen lezen in mijn eerste column ‘Toen Ik Achttien Was Lachte Het Leven Me Nog Toe‘ . Dat er geen directe banen in de drogisterij waren, snapte ik natuurlijk wel, maar de detailhandel is best een brede sector. En toch konden ze niks voor me vinden. De bijstand kan namelijk alleen een werkplek bieden bij bedrijven die bij hen zijn aangesloten.

Alleen, die aangesloten bedrijven zijn niet heel divers. Zo bestaan de meeste baantjes uit plukken en productiewerk- en dus geen detailhandel. Werk is werk, dat is natuurlijk ook mijn instelling, maar wat velen niet weten, is dat je bij deze baantjes samenwerkt met gedetineerden, mensen met een beperking en dat het salaris erg laag is. Veel hiervan kan je natuurlijk door de vingers zien, maar niks is zo beangstigend als een te laag salaris dat het dak boven je hoofd bedreigt.

Je kant beter in de bijstand blijven

Zoals ik al zei, de door hen aangewezen werkplekken hebben een laag inkomen. Zo werd mij bijvoorbeeld een baan aangeboden die bestond uit oase (dat is die groene spons die in bloemstukken wordt gebruikt) in bakken stoppen voor €860,- per maand. De werkzaamheden zijn best eentonig, maar dat was nog tot daaraan toe. Het salaris daarentegen zou voor grote problemen hebben gezorgd- met als eindresultaat, voedselbank en betaalachterstanden. Weigeren mocht niet: ik moest deze ‘passende’ functie aannemen! Gelukkig werd ik -na acht maanden hard gesolliciteerd te hebben- door een bedrijf benaderd en kon ik daar aan de slag.

Via Giphy

En dat is wat het voor veel mensen in de bijstand erg moeilijk maakt: ze kunnen soms na het accepteren van nieuw werk niet meer rondkomen. Ze kunnen hun vaste lasten niet meer betalen, kunnen hun kinderen moeilijker onderhouden (school, levensonderhoud), bouwen een huurachterstand op en zijn afhankelijk van de voedselbank. Daarom gaat in mijn ogen “werk is werk” niet helemaal op. Het kan namelijk niet de bedoeling zijn dat je op straat terechtkomt, gigantische betaalachterstanden oploopt of dat je je kinderen niet meer kunt onderhouden.

Ik wil heel graag werken!

Net zoals ik, zijn er heel veel mensen die niks liever willen dan weer aan de slag gaan, maar je wilt wel aan de slag met de garantie dat je minimaal een dak boven je hoofd kan behouden. Natuurlijk heb ik me helemaal suf gesolliciteerd toen ik in de bijstand zat, omdat ik zo graag meer financiële ruimte zou krijgen dan wat de ‘passende’ functies me konden bieden. En ik had geluk, maar helaas zijn er vaak jongere, goedkopere mensen die ze aan kunnen nemen en dan mag het gewoon niet zo zijn. Dan moet je zo’n passende functie wel aannemen- met alle financiële gevolgen van dien.

Het is wat het is, maar ik wil alleen maar laten zien dat zomaar klakkeloos ‘elke’ baan aannemen het probleem helaas niet altijd oplost…

Like us on Facebook voor meer van dit verhalen!

 

 

4 thoughts on “Zomaar Elke Baan Aannemen Om Uit De Bijstand Te Komen Lost Niks Op”

  1. Trackback: Garnier Thiebaut Online Shop
  2. Trackback: ZMODO CM-Z2212GY manuals
  3. Trackback: omega replica
  4. Trackback: situs judi

Comments are closed.

Ben je benieuwd wat Future Rebelz nog meer doet? Check dan onze zakelijke pagina!Bezoek Business@Future Rebelz
+ +