Studenten Willen Af Van Het Leenstelsel: We Worden Besodemieterd!

Browse By

In 2015 is het leenstelsel ingevoerd. De toenmalige minister van Onderwijs Bussemakers was vol lof over deze vervanging van de studiebeurs: zo kon je bijv. 35 jaar doen over het terugbetalen van je schuld en als je niet te veel zou lenen, zou het je maar een paar tientjes in de maand gaan kosten. Al het geld dat zou worden bespaard, zou worden gebruikt om het onderwijssysteem te vernieuwen. Nou, alle beloftes blijken te mooi om waar te zijn en daarom gaan 24 november studenten naar het Binnenhof om te protesteren. 

“Ga studeren”, riep minister Bussemakers in 2015 nog op. “Het is de allerbeste investering in je toekomst”. Nu, drie jaar later, blijkt het onderwijs toch minder toegankelijk te zijn geworden na het afschaffen van de studiebeurs. Carline van Breugel, voorzitter van de LSVb (Landelijke Studenten Vakbond) zegt: “Er stromen minder studenten vanuit het mbo door naar het hbo, jongeren waarvan de ouders niet gestudeerd hebben, gaan zelf minder snel studeren evenals jongeren met een migratieachtergrond.”

Bron: Giphy

Leenstelsel = les volgen op de collegetrappen

Afschaffen van de studiebeurs betekent natuurlijk extra geld voor de overheid en die zou dat geld weer gebruiken om het onderwijs te verbeteren. Ook dat blijkt niet helemaal te lukken. De werkdruk op universiteiten en hogescholen is enorm: docenten geven aan steeds meer studenten les, waardoor en nul ruimte meer is voor persoonlijke aandacht.  Soms zitten studenten letterlijk op de trap als ze college krijgen, zo stampvol is de collegezaal. Krijgen ze een essay terug, dan is er amper tijd om wat feedback te krijgen. De docenten lopen simpelweg over van het werk, dus daar is gewoon geen tijd voor.

Bron: Giphy

Dit pikken we niet

Tja en dat vindt de LSVb natuurlijk niet kunnen: studenten meer laten betalen voor slechter onderwijs. En dus trekken studenten vanuit het hele land op 24 november naar Den Haag, waar ze als protest een sponsorloop gaan houden rondom de Hofvijver. Rugnummers hebben ze niet, wel de hoogte van hun studieschuld op hun rug gespeld. Ze hopen hiermee de aandacht van de politiek te krijgen.

Wil je hier meer info over of wil je meedoen, ga dan naar de website van de LSVb.

 

89 thoughts on “Studenten Willen Af Van Het Leenstelsel: We Worden Besodemieterd!”

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Ben je benieuwd wat Future Rebelz nog meer doet? Check dan onze zakelijke pagina!Bezoek Business@Future Rebelz
    + +