De laatste tijd duiken er verhalen op van 16-jarige bezorgers van UberEats die denken een leuke bijbaan te hebben á 12 euro per uur, maar ineens als zelfstandig ondernemer blijken te zijn aangenomen. Dat betekent dat er allerlei kosten bij komen die moeten worden betaald, alleen daar hadden ze geen flauw idee van, aldus RTL Z, die er onderzoek naar heeft gedaan.
RTL Z heeft met een paar bezorgers gesproken, waarvan er een zelfs ineens een bedrag aan de Belastingdienst moest terugbetalen, dat hij al had gebruikt voor de aanschaf van een Playstation. Als zelfstandig ondernemer moet je inderdaad allerlei belastingen betalen, maar hoe kan je daar rekening mee houden als je geen idee hebt wat het zelfstandig ondernemerschap inhoudt? Daar komt nog eens bij dat je ook zelf de kosten moet dragen als je een ongeluk krijgt tijdens het werk- ook best handig om te weten…
Via: Giphy
Uber heeft wel in het contract opgeschreven staan dat de kersverse koerier niet in dienst is en dat er contact moet worden opgenomen met een belastingadviseur of accountant ‘als er vragen zijn’. Maar ja, welke 16-jarige heeft nou een accountant?!
Lodewijk Asscher, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, vindt het dan ook niet kunnen: “”Het is moreel gezien natuurlijk niet goed om een kind, iemand van zestien die nog niet mag stemmen, zonder voorlichting de risico’s van jouw miljardenbedrijf te laten overnemen. Als je dit ziet dan voel je dat dit niet deugt”. Asscher zal dan ook gaan onderzoeken of dit juridisch allemaal kan.
Uber heeft de minimumleeftijd voor zijn werknemers inmiddels verhoogd naar 18 jaar- maar als je dus geen zin hebt in het uitpluizen van al je rechten en plichten als zelfstandig ondernemer, dan zou ik lekker nog even verder zoeken naar een ander bijbaantje.
4 thoughts on “Pas Op Met Het Aannemen Van Een Bijbaantje Bij UberEats”
Comments are closed.