MBO’ers Ronden HBO Sneller Af Dan Havisten

Browse By

Ok, fair enough, mbo’ers stoppen sneller met hun vervolgopleiding, maar àls ze doorzetten, dan zijn ze eerder klaar met hun hbo-opleiding dan havisten.

Het goede nieuws: vorige jaar stopten minder eerstejaars met hun opleiding. In september 2015 begonnen 83.000 studenten aan een nieuwe opleiding en een jaar later had slechts 14,9% de handdoek in de ring gegooid. Het jaar ervoor lag dat aantal nog op 15,8%. En die daling is vooral te zien onder mbo-studenten- two thumbs up! Nog maar 20,6 procent valt in het eerste studiejaar uit, het laagste percentage in zes jaar tijd. Twee jaar eerder was het nog 23,1 procent.

Via Giphy

Mbo’ers doen het eigenlijk gewoon goed

Er is al jaren veel over te doen. Mbo’ers zouden niet goed voorbereid zijn op het hbo en de overstap maar moeilijk kunnen maken. Maar dat blijkt dus vooral op te gaan voor het eerste jaar wanneer mbo’ers het inderdaad best moeilijk hebben en twee keer zo vaak afhaken als studenten die van de havo komen (22 tegen 12 procent).

Aan de andere kant, mbo’ers hebben al een diploma op zak en gebruiken zo’n eerste jaar vaak om te kijken of het wat voor ze is. Stoppen ze ermee, dan hebben ze al een diploma waarmee ze aan het werk kunnen. En dat hebben havisten dan weer niet.

Van de mbo’ers die het hbo succesvol afronden, heeft na vier jaar 35 procent het diploma behaald. Daarmee studeren ze sneller dan havisten: van hen is  slechts 28 procent na vier jaar klaar, blijkt uit de nieuwe cijfers.

Enorme verschillen

Wat meer zorgen baart, is de situatie van studenten van niet-westerse afkomst. De verschillen met autochtonen zijn enorm. Na vijf jaar hebben allochtone vwo’ers zelfs minder vaak hun hbo-diploma dan autochtone mbo’ers.

Er is ook een grote kloof tussen mannen en vrouwen. Na vijf jaar heeft maar een derde van de havo-mannen een hbo-diploma op zak, tegen de helft van de mbo-vrouwen.

 

Gebaseerd op artikel van Punt.

 

Featured Image van Unsplash/ James Sutton

James Sutton

Ben je benieuwd wat Future Rebelz nog meer doet? Check dan onze zakelijke pagina!Bezoek Business@Future Rebelz
+ +